The Candle Festival

Datum: 2 augustus 2023
Locatie: Thung Si Mueang Square, Ubon Ratchathani

The Candle Festival wordt gezien als een van de meest extravagante evenementen in het noordoosten van Thailand! Gigantische beelden in bijenwas, fijn gesneden in kastelen, paviljoenen, voertuigen of mythische dieren, worden in een vrolijke processie gedragen voordat ze aan tempels worden gegeven.
Deze ceremonie vindt plaats op de eerste dag van de boeddhistische vastentijd, die een retraite van 3 maanden voor de monniken inluidt. Deze periode staat in het teken van studie. Vroeger, toen er nog geen elektriciteit was, doneerden de gelovigen kaarsen zodat de monniken in het donker konden lezen. Tegenwoordig, nu er overal stroom is, zijn de bijenwaskaarsen eerder symbolisch en decoratief geworden. Maar de traditie wordt liefdevol in stand gehouden om de handigheid van de plaatselijke kunstenaars in de kijker te zetten.

Een must-see in de buurt: Pha Taem National Park (prehistorische schilderingen op kliffen, panorama op de Mekong rivier en watervallen in de jungle).

Phanom Rung Festival

Datum: 8-10 september 2023
Locatie: Phanom Rung Historical Park, Buriram

Slechts 4 keer per jaar schijnt de zon door de 15 deuren en ramen van deze prachtige zandstenen tempel die al bijna duizend jaar op een uitgedoofde vulkaan staat. Phanom Rung is een indrukwekkend overblijfsel van het Khmer-rijk dat dateert uit de Angkor-beschaving. Elke keer dat de zon op één lijn staat met het bouwwerk, wordt er een enorme ceremonie gehouden om eer te bewijzen aan de hindoegod Shiva. Traditionele dansen, processies, gebeden en vele andere evenementen vieren de gelegenheid, waardoor het prachtige monument weer tot leven komt.

Enkele must-sees in de buurt: Twee andere prachtige Khmer tempels (Prasat Muang Tam en Prasat Hin Phimai) en Khao Yai National Park (Unesco werelderfgoed).

Candle festival in Ubon Ratchathani
Thailand
Candle festival in Ubon Ratchathani – processie
Phanom Rung Festival in Buriram
Dit evenement is absoluut één van de meest adembenemende rituelen in het zuiden van Thailand

The Vegetarian Festival

Datum: 15-23 oktober 2023
Locatie: Phuket Old Town

Gedurende negen dagen zuiveren de Phuketianen van Chinese afkomst hun lichaam en ziel door af te zien van het eten van vlees. Ze voeren dit ritueel uit om verdiensten te krijgen voor zichzelf en hun voorouders en om hun gemeenschap geluk te schenken. Het hoogtepunt van het festival is de parade van de ‘mediums’ die, belichaamd door godheden, ‘wonderen’ verrichten door vele delen van hun lichaam te doorboren met lange naalden en andere scherpe voorwerpen. Dit evenement is absoluut één van de meest adembenemende rituelen in het zuiden van Thailand. Er zijn gedurende de hele festivalperiode ook vele andere voorstellingen en activiteiten, evenals talloze vegetarische eetkraampjes voor de lokale bevolking en bezoekers.

Een must-see in de buurt: De legendarische baai van Phang Nga met weelderige mangrovebossen, karstformaties en prachtige eilanden voor de kust.

The Light Festival (Loy Krathong)

Datum: 27 november 2023
Locatie: Sukhothai Historical Park, Sukhothai

Onder de volle maan van de twaalfde maanmaand maken de Thaise burgers een kleine mand (Krathong) van bananenloof, gevuld met bloemen, een wierookstokje en een kaars. Daarna laten ze het drijven (Loy) op een rivier om dankbaarheid te tonen aan de godin van het water die hun gewassen voedt. Loy Krathong ontstond in Sukhothai toen dit de eerste hoofdstad was van het koninkrijk Siam (13e – 15e eeuw). Bij deze gelegenheid worden de prachtige ruïnes van de oude stad verlicht. Loy Krathong is zeker een van de mooiste festivals in Thailand en is ongetwijfeld een bezoekje waard.

Een must-see in de buurt: Si Satchanalai Historical Park (ook werelderfgoed) met ruïnes van tempels en paleizen van de ooit spirituele hoofdstad van het koninkrijk.

The Countdown Party

Datum: 31 december  2023
Locatie: Central World of Icon Siam, Bangkok

De levendige Thaise hoofdstad is de beste plek voor eender welk feest, vooral voor het aftellen van het nieuwe jaar. De inwoners van Bangkok weten als geen ander hoe ze plezier moeten maken, zichzelf amuseren en hun gasten moeten vermaken. Denk erbluffend vuurwerk, lichtversieringen, concerten met wereldberoemde DJ’s, open-air voedselmarkten en biertuinen. Twee locaties springen eruit: Bij Central World barst het feest los midden in de moderne wijk, omringd door wolkenkrabbers en glinsterende winkelcentra. Bij Icon Siam wordt het feest uitbundig gevierd op een immens plein met een riviersfeer aan de Chao Phraya. Het nieuwe jaar verwelkomen in het ‘land van de glimlach’ staat gelijk aan een beter hoofdstuk van het leven inluiden.

Enkele must-sees in de buurt: Grand Palace, koninklijke tempels, erfgoed huizen, nationale musea, avondmarkten, rooftop-bars, restaurants aan de rivier en nog veel meer.

Alle info over Thailand vind je via deze website. Wil je meer details kennen over de verschillende festivals? Dat kan door op deze link te klikken.

Thailand
Vegetarian Festival in Phuket
Loy Krathong in Sukhothai
Light festival in Sukhothai
Countdown in Bangkok
Countdown in Bangkok
Countdown in Bangkok – vuurwerk over de rivier

Ontdek nog meer artikels over ...