Wales leent zich voor het maken van avontuurlijke roadtrips. Net zoals de hoffelijke ridders in Welshe mythes kun je zwerven doorheen drie langeafstandsroutes door Wales. Één van de drie is The North Wales Way, een weg van 75 mijl (120 km) van het noordoosten van Wales tot het eiland Anglesey. Het is niet zomaar een roadtrip. Het is een zoektocht. Naar vrijheid, avontuur en beleving.
The North Wales Way start zoals gezegd in Anglesey, het Elysium van Groot-Brittannië. Gelukzalige geesten dwalen rond de wijde zandoevers, de duinen en het helderblauwe ruime sop. Op het schiereilandje Llanddwyn aanschouw je een spierwitte vuurtoren, die afsteekt tegen het donkergroene gras op het pittige heuveltje waar het waakt, wachtend op schepen om te waarschuwen.
Waaghalzen vinden hun gading langs the North Wales Way, want dit gebied staat bekend als het paradijs voor avontuur en outdooractiviteiten. Je kunt jezelf tegenkomen wanneer je sneller dan je schaduw aan een snelheid van 160km per uur vliegt van ’s werelds snelste zipline in Bethesda. De ruige rotsen zijn voor de verbeelding sprekend. Je vraagt je af wat er allemaal schuilt achter de pracht van die imponerende rotsen. Waarheen zijn de waterdruppeltjes al gereisd? Welk mysterie sluipt rond de grassprietjes, ruisend in de wind? Deze ongetemde contrei lonkt om aan Coasteering te doen. Coasteering is een fysieke activiteit die uitgeoefend wordt aan een rotsachtige kustlijn. Dit kan gaan van zwemmen, tot klimmen, tot springen. Duik tot in de diepste geheimen van het water.

Wales
© Visit Wales
© Darren Tennant
© Visit Wales
Het kasteel lijkt zich te voeden met het groen, zoals Popeye dit doet met spinazie

Het vele water biedt een veelzijdige afwisseling aan sportactiviteiten. Terwijl je stil wordt van de golven, laat je je armen werken tijdens het zeekajakken in Llandudno. Je bewondert de machtige pier en put energie uit het zien van The Great Orme, een natuurgebied dat je kunt bereiken via de Great Orme Tramway. Vanop de Great Orme heb je een adembenemend uitzicht van Snowdonia tot het Lake District.
Zak af naar het Coed Llandegla Forest en kruip op een mountainbike. De wind tovert een traantje in je ogen, suist in je oren, ritselt in je haren. Je rolt van de bergen, alsof ze je naar beneden trekken en je daar alle antwoorden kan vinden waar je ooit naar verlangd hebt. Ook gewone fietsen kunnen gehuurd worden om de begeerlijke North Wales Coastal Route te ontdekken.
In Wales zijn er meer dan 600 kastelen om te bewonderen. Het Penhryn kasteel is een 19deeeuws bouwwerk dat er aan de buitenkant sterk uitziet. Het kasteel lijkt zich te voeden met het groen dat haar muren op sommige plekken gezelschap houdt om krachtig te worden, zoals Popeye dit doet met spinazie. Hoe robuust het er langs buiten ook uitziet, des te sierlijk is het binnen. Tot in detail afgewerkte welvingen, glasramen, houtwerk. Het is er om weg te dromen naar het verleden met intrigerende items zoals een bed gemaakt voor Queen Victoria en een collectie schilderijen.

© Visit Wales
Je ervaart de natuur en bewondert de prachtige kastelen en landhuizen. Dit vanaf 490 euro per persoon

Het leven is een constante afweging. Mensen die de kunst van het leven in handen hebben, vinden een perfecte balans. Om die balans te vinden, is het aftasten waar de grenzen/randen zijn. Met portaledges aan rotsen in Rhoscolyn kun je picknicken, letterlijk living on the edge. De Welshe keuken maakt gebruik van verse seizoensgebonden producten. De laverbreadkoekjes zijn een tip om mee te nemen op je picknick. Ze zijn gemaakt van havermeel en gekookt zeewier.
Onze tip voor wie zich helemaal wil gooien op reis en zich voor de rest niets wil aantrekken: boek best een vakantie via Gallia. Je ervaart de natuur en bewondert de prachtige kastelen en landhuizen. Dit vanaf 490 euro per persoon.
Deze outdoorjungle is niet eens zo ver verwijderd van onze landstreek. Met KLM vlieg je rechtreeks in 1 uur en 20 minuten van Amsterdam naar Cardiff. Nog sneller dan de zipline. KLM biedt in samenwerking met de NS en Thalys tickets aan vanaf Brussel en Antwerpen waarbij het stuk tussen België en Schiphol per trein wordt afgelegd. Voor meer informatie, klik op deze link.

Door Eva D’Haese.

© Visit Wales

Ontdek nog meer artikels over ...