Ronse is een textielstad gebleven met nog steeds een belangrijk aandeel in de lokale tewerkstelling

Tijdens de hoogdagen werkten duizenden arbeiders in meer dan 500 textielfabriekjes. Ronse ging zelfs globaal, want de producten werden uitgevoerd tot in het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Ondanks de teloorgang van deze industrie na de Tweede Wereldoorlog is Ronse altijd een textielstad gebleven met nog steeds een belangrijk aandeel in de lokale tewerkstelling.

De vele indrukwekkende gebouwen die het stadsbeeld overheersen zijn het resultaat van het feit dat architectuur, cultuur en kunst floreerden dankzij de bloeiende textielnijverheid. In de eerste decennia van de 20e eeuw werden aan de rand van de stad grote villa’s en herenhuizen in art-nouveau- en art-decostijl gebouwd. Zij getuigen van jaren van grote welstand. Volg zeker de gratis art-decowandeling die jou langs heel wat artistieke pareltjes in het stadscentrum leidt. Die uiteenlopende aspecten van het textielverleden zijn bewaard gebleven in het patrimonium van de stad en in de herinnering van haar inwoners.

(Lees verder onder de foto’s.)

Ronse
© Visit Ronse I Anneke Kasteleyn
© Visit Ronse I Anneke Kasteleyn
© Visit Ronse I Anneke Kasteleyn
Ronse
© Visit Ronse I Anneke Kasteleyn
Ook vandaag nog heeft textiel haar plek in de stad dankzij zin voor ondernemen, creativiteit en innovatie

Textielfestival

Ook vandaag nog heeft textiel haar plek in de stad dankzij zin voor ondernemen, creativiteit en innovatie. Op zaterdag 24 en zondag 25 september gaat de vijfde editie van het tweejaarlijkse Textielfestival door en staan er tal van activiteiten in het teken van textiel en kant op het programma. Bezoekers kunnen onder andere genieten van verschillende workshops, een unieke textielwandeling en een textielmarkt. Het volledige programma vind je hier.

Tijdens het Textielfestival kan je op zondag onder leiding van een textielgids gratis de oude textielfabriek ‘Cambier-Robette’ bezoeken. Het Must – Museum voor Textiel is een uniek en levend museum waar je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product ziet. Het paradepaardje is de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische (r)evolutie in de textielsector tussen 1850 en 2000 aan de hand van een veertigtal werkende weefgetouwen. In meer dan een eeuw tijd heeft de textielindustrie een geweldige metamorfose ondergaan: van handweefgetouwen over spoelloze exemplaren tot volautomatische machines vandaag.

In de prachtige historische site Hoge Mote tref je het belevingscentrum, de uitvalsbasis van Visit Ronse. Hier leer je aan de hand van interactieve panelen en filmpjes meer over de stadsgeschiedenis. Je vindt er ook een textielshop met verschillende textielartikelen die gemaakt worden in het Must.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Visit Ronse I Anneke Kasteleyn
Ronse
© Visit Ronse I Anneke Kasteleyn

Expo: The Hidden Side of Lace 

Deze tentoonstelling gaat op zoek naar verschillende uitingen van textiel in de hedendaagse kunsten. In samenwerking met vzw Living Lace werd gekozen om ‘kant’ als focus te nemen. Je kan de expo volgen via een uitgestippeld parcours langs CC De Ververij (vertrekpunt), Be Factory, TIO3 – Event & Business Center, Grote Markt met oud postkantoor, De Passage, Utexbel en het Must in de Hoge Mote.

Tijdens deze editie kunnen kunstliefhebbers creaties uit kantwerk bewonderen. Zo kan je kijken naar werken van beeldende kunstenaars die via sculpturen, installaties, schilderijen, tekenwerk, video’s… een affiniteit vertonen met kant in nauwe of brede zin. Ook kunstobjecten uit de collecties van het SMAK (Gent), M HKA (Antwerpen) en Mu.ZEE (Oostende) zijn van de partij.

Foto bovenaan: © Visit Ronse I Anneke Kasteleyn.

Benieuwd naar wat er nog allemaal te beleven valt in Ronse? Op ontdekronse.be vind je alvast tonnen inspiratie. #stayjuned

Textielfestival

Ontdek nog meer artikels over ...