Wie de Van Gogh-fietsroute fietst, treedt in de voetsporen van de wereldberoemde meesterschilder Vincent van Gogh, geboren en getogen in Noord-Brabant. Combineer je graag food met cultuur én ben je een echte actieveling? Dan is dit de ideale uitstap voor jou: Fiets de eerste dag de Van Gogh-fietsroute van ’s-Hertogenbosch naar Nuenen (54 km) langs meesterschilders en sterrenrestaurants. Overnacht in het historische dorp Nuenen en fiets de volgende dag terug naar s-Hertogenbosch over een afwisselende route (60 km) langs enkele van de hipste food-hotspots van Noord-Brabant. Spring maar achterop!

Dag 1: Cultureel ’s-Hertogenbosch 

Het startpunt van je eerste fietsetappe is Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Je vindt hier originele schilderijen van Vincent van Gogh en werken van meesterschilder en Bosschenaar Jheronimus Bosch. Als je meer van de stad wil zien, kan je bijvoorbeeld ook een rondvaart maken over de Binnendieze of de toren van de Sint-Janskathedraal beklimmen voor een imposant uitzicht over de middeleeuwse binnenstad.  

Gastvrijheid en gastronomie zitten in het DNA van Noord-Brabant. In ‘s-Hertogenbosch ervaar je dat in de Korte Putstraat, volgens velen de gezelligste terrasstraat van Nederland. Bovendien zijn twee van de maar liefst twintig sterrenrestaurants in de provincie gevestigd in de Noord-Brabantse hoofdstad: Noble en Sense.  

(Lees verder onder de foto’s.)

© VisitBrabant
Noord-Brabant
© VisitBrabant
Noord-Brabant
© VisitBrabant
Fietsen in een schilderij 

Vanuit ‘s-Hertogenbosch leidt de Van Gogh fietsroute je dwars door het groene landschap richting Design Capital Eindhoven. Vanuit de noordkant van de stad fiets je zo naar het spectaculaire Van Gogh-Roosegaarde fietspad, bestaande uit duizenden lichtgevende steentjes, geïnspireerd op Vincents beroemde schilderij ‘Starry Night’. Aan het einde van het fietspad ligt de Watermolen van Opwetten, door Vincent geschilderd in 1884. Het is tegenwoordig ook een officieel Brabants Fietscafé, dus hier voel je je als fietser extra welkom!  

Openluchtmuseum Nuenen  

Je fietsetappe eindigt in Nuenen, waar Vincent van Gogh twee jaar woonde en maar liefst een kwart van zijn werken maakte. Het wordt dan ook niet voor niets ‘Van Gogh Village Nuenen’ genoemd. In Museum Vincentre maak je een reis door het leven van de kunstschilder. Je fietstocht afsluiten doe je in Brabant natuurlijk aan tafel. Bourgondisch genieten wordt in Nuenen naar een hoger niveau getild bij tweesterrenrestaurant De Lindehof, waar meesterkok Soenil Bahadoer met gerechten volgens zijn Surinaams-Hindoestaanse roots twee Michelinsterren behaalde.  

(Lees verder onder de foto’s.)

© VisitBrabant
Noord-Brabant
© VisitBrabant
© VisitBrabant
© VisitBrabant
© Restaurant Lindehof
Dag 2: food- en cultuurhotspots 

Op de tweede dag fiets je terug naar ’s-Hertogenbosch via de Brabantse fietsknooppunten, met als tussenstop de Noordkade in Veghel. Deze honderd jaar oude veevoederfabriek is nu een populaire food- en cultuurhotspot. Ervaar bijzondere smaakbelevingen bij De Proeffabriek, in de stadsbrouwerij of op 32 meter hoogte bij het door de Michelin Gids aanbevolen Sillyfox. De fietsroute brengt je even later naar nog zo’n rauwe, innovatieve plek: de Tramkade in ’s-Hertogenbosch. Op dit voormalige industrieterrein vind je stoere horeca tussen kleurrijke silo’s.   

Praktisch
In ’s-Hertogenbosch en omgeving zijn diverse goede adressen om een fiets of e-bike te huren. Geniet van je fietstocht en kies voor een paar extra tussenstops in Noord-Brabant, waar genieten tot kunst is verheven. Kijk voor overnachtingsadressen en nog veel meer tips om onderweg volop te genieten op visitbrabant.com 

VisitBrabant is bovendien trotse partner van de Best Staycation Story-categorie van de Belgian Travel Blog Awards die op 18 maart 2022 uitgereikt worden in Namen door Thx.agency (vroeger Sound of C). #btba2022 #stayjuned

Noord-Brabant
© VisitBrabant
© VisitBrabant
© VisitBrabant

Ontdek nog meer artikels over ...