Laten we je eerst even gerust stellen: Bike & Beer is geen fietstocht waar je met z’n tienen opzit en intussen enkele halve liters verzet. Het is wel een ideale en rustige gelegenheid om het centrum van Doornik en de Scheldevallei op een sportieve manier te verkennen. Elk met een eigen fiets. In feite brengt de tocht je van het ene UNESCO-werelderfgoed naar het andere. Van de kathedraal en het belfort naar de Belgische biercultuur bij Brasserie Dubuisson.

Aan het Office du Tourisme, in de schaduw van de kathedraal, haal je de fietsen op. Het is een aangename 4 kilometer naar het echte startpunt aan de Site de l’Orient, iets buiten de stad. Hiervoor volg je de Schelde. Die leidt je via oude industriële sites al snel uit de gezellige stadsdrukte naar de natuur. Je fietst langs de RAVeL-route W4 tot aan oude kalkovens. Steek er de Schelde over en volg de fietsknooppunten tot aan de Site de l’Orient. Daar kies je zelf uit drie mogelijke routes, afhankelijk van hoe je het liefst naar Brasserie Dubuisson rijdt. Elke route is gelijkaardig. Met hier en daar enkele heuveltjes die je moet bedwingen. Maar neem hier gerust je tijd voor. Het landschap nodigt je daar ook toe uit. De rustige weggetjes brengen je langs dorpjes, schattige kerkjes en kapelletjes, boomgaarden en velden. Af en toe kruis je de spoorweg en duiken op de achtergrond de steengroeves van de Belgische hardsteen op. Allemaal elementen die bijgedragen hebben aan de rijkdom en groei van Doornik.

In het kasteel, omgedoopt tot Beerstorium, kom je nu via een soort escape game de geheimen van de bieren van Dubuisson te weten

En daar sta je dan na 20,5 kilometer, in Pipaix, voor de poorten van Brasserie Dubuisson. De brouwerij is de grootste in Wallonië en is na 9 generaties nog steeds in de handen van de familie. 250 jaar geleden, in 1769, huurde stichter Joseph Leroy de boerderij-brouwerij van het kasteel. Nog geen 4 jaar later werd de site verwoest en kreeg Leroy toestemming van de kasteelheer om op de landerijen aan de overzijde een brouwerij te starten. De 100% natuurlijke bieren verkochten vlot, maar het echte succes kwam er pas in 1933. Toen bracht de zesde generatie brouwers het Bush bier op de markt. Het ging zelfs zo goed dat de brouwerij alle andere activiteiten opschortte en zich enkel toelegde op de productie van Bush. Een nieuw succes kwam er in 2000 met de lancering van Cuvée des Trolls. Het bier speelde toen perfect in op de successen van Lord of the Rings en Harry Potter.

Ook vandaag zijn Bush en Cuvée des Trolls geliefde drankjes. De trol met hopmutsje is intussen een ware mascotte die je overal op de site van Dubuisson ziet opduiken. In 2017 kocht de brouwerij het kasteeldomein van Ghyssegnies, de plaats waar hun hele geschiedenis begon. Ze transformeerden het naar een bezoekerscentrum met brasserie. In het kasteel, omgedoopt tot Beerstorium, kom je nu via een soort escape game de geheimen van de bieren van Dubuisson te weten. Al kunnen we gerust een tipje van de sluier oplichten. Stuk voor stuk zijn het bieren met een authentiek karakter en 100% Belgisch. De brouwerij selecteert de beste ingrediënten en geeft de voorkeur aan producten uit eigen streek. Zo kweken ze bijvoorbeeld zelf hop, op een veld vlak naast de brouwerij.

Vergeet niet om voldoende kracht op te doen voor de terugweg

Na een bezoek aan Beerstorium gaat de proeverij in dezelfde interactieve stijl verder. Via een ouderwetse – of heet dat vintage? – telefoon krijg je meer uitleg over de bieren. Je kan proeven van de klassiekers zoals Bush Caractère en Cuvée des Trolls. Ook Surfine en Pêche Mel Bush zijn opties. Vergeet niet om voldoende kracht op te doen voor de terugweg. Een lunch op het terras van de brasserie verloopt op een mooie dag in de feeërieke omgeving van het kasteeldomein, eeuwenoude bomen en de vijver.

Klaar om terug naar Doornik te fietsen? De tocht van 22,5 kilometer brengt je opnieuw langs dorpjes, rustige wegen en vergezichten. Om af te sluiten fiets je nog een deeltje langs de Schelde. Een kortere route? Dat kan! Na 15,5 kilometer sta je terug aan het vertrekpunt.

Door Anastasia Verleysen.

Praktisch

Wie met de auto naar Doornik komt, kan gratis parkeren op de Esplanade de l’Europe. Van daar ben je na tien minuutjes wandelen al aan de kathedraal en aan het Office du Tourisme. Je vindt er alle info over Bike & Beer en zij regelen het fietsverhuur. Heb je zelf een fiets mee? Top! Dan kan je meteen starten aan de Site de l’Orient (Aqua Tournai). Je volgt eenvoudig weg de bordjes van het fietsknooppuntennetwerk.

Bij Brasserie Dubuisson is het Beerstorium dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. Elke zaterdag om 15 uur zijn er rondleidingen door de brouwerij. Door de coronamaatregelen zijn deze bezoeken momenteel opgeschort.

Ontdek nog meer artikels over ...