We hebben Tenerife al vaak het mooiste einde van de wereld genoemd. Of in dit geval dan toch het knapste einde van Europa. Na nauwelijks vier uur vliegen bereik je een eiland met een bijzonder mild klimaat, dat ook in onze donkerste wintermaanden voor zon en zachte temperaturen zorgt. De warmte verschaft niet alleen blijdschap, maar brengt je fysieke en mentale toestand in balans. Je ademt vitamine D in alle poriën.
Wist je dat de eerste reizigers een hoofdzakelijk medische reden hadden om naar Tenerife te reizen? Artsen en therapeuten raadden hun patiënten een aantal maanden in de zon aan, als natuurlijke kuur tegen allerlei kwalen en kwaaltjes. In zekere zin is er niets veranderd. De passaatwind brengt nog altijd heil uit warmere streken. Maar wat zijn nu de tien dingen om dit najaar en deze winter te doen in Tenerife?

Door zijn vulkanische oorsprong zijn er op Tenerife heel wat stranden van zwart zand, vooral in het noorden. Dat vulkanische zand impregneert je huid met minerale zouten en heeft een weldadig effect op je gezondheid. Een paar van die stranden bevinden zich buiten de traditionele toeristische circuits: El Bollullo of Los Patos bijvoorbeeld. De meest bezochte zijn Playa Jardín, in Puerto de la Cruz; El Socorro, in Los Realejos; en San Marcos, in Icod de los Vinos.

Je hoeft niet altijd in zee te baden om van het water te kunnen genieten. Op vele plaatsen in Tenerife vormden zich miljoenen jaren geleden natuurlijke plassen en zwembaden, toen de lava na een uitbarsting met de oceaan in contact kwam. De meest populaire vind je in Bajamar, Punta del Hidalgo (La Laguna), San Juan de la Rambla (Charco La Laja), Garachico (El Caletón) en San Miguel. Ze zijn voorzien van alle comfort en services.
Extra tip: Je kunt Tenerife niet verlaten zonder minstens één keer de kliffen van Los Gigantes, die tot 600 meter boven de zeespiegel stijgen, te aanschouwen.

Wist je dat het niet nodig is om de halve wereld af te reizen om walvissen te spotten?

Tenerife heeft 43 beschermde natuurgebieden, goed voor bijna de helft van de oppervlakte van het hele eiland! Vooreerst heb je natuurlijk het Teide National Park, uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. De Teide is met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje. Een vulkanisch landschap waar een kabelbaan je bijna naar de top van de berg brengt. Een garantie op een spectaculair uitzicht. In de parken Anaga en Teno, met hun laurierbossen – een overblijfsel uit de tertiaire periode – zul je versteld staan ​​van de gigantische varens. Je krijgt er een echt magisch sprookjesgevoel.

Wat je werkelijk op geen enkele andere plaats vindt, zijn vulkanische tunnels die je kan doorlopen zoals die van de Cueva del Viento (Grot van de Wind), in Icod de los Vinos. Met een lengte van 17 kilometer – de langste van Europa – is het een echte reis naar het binnenste van de aarde en een perfecte gelegenheid om de vulkanische oorsprong van het eiland te leren kennen.

Nog meer rust? Tenerife is het ideale eiland om vogels te spotten. De Canarische Eilanden, en Tenerife in het bijzonder, zijn het eerste stukje land dat vogels te zien krijgen tijdens hun jaarlijkse trek naar Equatoriaal Afrika. Ben je meer een nachtvogel? Tenerife biedt je een van de minst vervuilde uitspansels ter wereld, waardoor je er als nergens anders naar de sterren kunt turen.

Wil je het toch liever iets actiever aanpakken? Tenerife heeft golfcourses voor beginners en gevorderden. Door de eeuwige lente kun je er het hele jaar spelen, zelfs in de zomer die er eigenlijk nooit te broeierig en heet is. In die periode van het jaar hebben de meeste golfterreinen zelfs speciale aanbiedingen!
Geheimtip: Tecina Golf op zustereiland La Gomera. 18 of 27 holes, ontworpen door de grootste experts, een echt paradijs met zicht op de Teide. Waarom breid je je verblijf niet met een paar dagen uit op La Gomera? Het kleine eiland is weer helemaal anders dan Tenerife. Je kunt er zelfs meerdaagse hikes maken in het subtropische woud.

Nog meer uitzonderlijke natuur! Wist je dat het niet nodig is om de halve wereld af te reizen om walvissen te spotten? In Tenerife zijn ze alle dagen van het jaar op zo’n drie zeemijl van de kust aanwezig. Elke dag kun je vanuit verschillende havens in het zuiden van Tenerife mee met een boot om tuimelaars en rondkopdolfijnen te zien. Die hebben er immers een permanente kolonie gevormd.

Ga je tijdens een schoolvakantie naar Tenerife? De pretparken zijn een prima idee voor de kinderen

Van maart tot en met september kun je volgend jaar, als alles goed zit, weer naar de traditionele jaarmarkten in de dorpen. Dan zie je er de typische ossenkarren en kun je er smullen van papas con mojo en je laven aan de lokale wijn. De magos trekken in hun lokale klederdracht door de straten en folkloristische muziek klinkt door de straten van Tegueste, San Benito (La Laguna) of San Roque (Garachico), drie van de meest bezochte feesten.

In Santa Cruz kun je een erg inspirerende architectuur bewonderen van o.a. Santiago Calatrava. Denk aan het Auditorium van Tenerife en het internationaal Congrescentrum. Ook een bezoek aan het Tenerife Art Space (TEA) van Herzog en de Meuron mag zeker niet ontbreken. Ben je eerder fan van de authentieke, koloniale kant van het eiland? Trek dan naar La Laguna, door UNESCO beschermd als werelderfgoed. Daar vallen de traditionele herenhuizen en binnenplaatsen op, net zo mooi als die van andere historische centra die ook een bezoek waard zijn, zoals La Orotava, Garachico en Icod de los Vinos, om er maar enkele te noemen.

Ga je tijdens een schoolvakantie naar Tenerife? De pretparken zijn een prima idee voor de kinderen (en stiekem ook volwassenen!). Van Siam Park, een waterpark met attracties en glijbanen, tot Loro Parque, een dierentuin met allerlei diersoorten (beide door TripAdvisor beschouwd als de beste ter wereld in hun categorie). Veel attracties hebben er ook voor gekozen om zich specifiek op gezinnen te richten.

Meer info over reizen naar Tenerife? Check www.webtenerife.nl.

Ontdek nog meer artikels over ...