Ho Chi Minh City, afgekort HCMC, is de grootste stad van Vietnam en dat merk je onmiddellijk aan de miljoenen scooters die kriskras rondzoeven. Toen de stad nog de naam ‘Saigon’ had, voerden de Fransen er het bewind en dat zie je nog steeds duidelijk in het straatbeeld. De koloniale architectuur springt in het oog tussen alle torenhoge gebouwen en lokale supermarkten. Van budgetvriendelijke hostels tot chique logementen, badend in een zee van luxe. Deze wereldstad blinkt uit in haar contrasten. Een fancy restaurant of een portie kleurrijk streetfood? Een bezoek aan een van de sfeervolle markten of een aangrijpend oorlogsmonument? Je zegt het maar. In de vooravond sip je van een zalig aperitief in een van de vele rooftop bars. Hier geniet je van de rust, tientallen verdiepingen boven de zwerm van mensen. Tijdens de zonsondergang heb je een prachtig uitzicht terwijl de nacht over de stad valt.

Verse schelpen, krab en inktvis recht uit de zee

In Cho Lon, a.k.a. Chinatown van HCMC, vind je de markt Binh Tay die je meteen herkent aan de doolhof van steegjes waar hier en daar magische tempels opduiken. Neem zeker een lokale gids mee en kom op plekken die je als toerist anders nooit zou vinden. Het is de perfecte manier om het échte Saigon te ervaren. Of spring achterop een scooter en laat je meevoeren op een tour door het authentieke Vietnamese leven. Een must is natuurlijk het streetfood. Banh mi is een variant op het Franse stokbrood, geserveerd met gekruid varkensvlees, koriander en basilicum. Héérlijk! In district 4 proef je van het beste seafood dat de stad je te bieden heeft. Verse schelpen, krab en inktvis recht uit de zee. Cheo Leo is dan weer een van de oudste koffiehuizen die je zult vinden. Drink je kopje koffie op de Vietnamese manier en voeg er een vleugje boter of kaneel aan toe!

Je kunt de omgeving rondom deze drijvende bestemming perfect verkennen per fiets

Het grootste deel van het dagelijkse leven in de Mekongdelta speelt zich af op het water. Een web van bootjes, drijvende markten en woonboten maken van de Mekongdelta een bijzondere manier van leven. Huur een bootje en verken zelf de dorpjes en rijstvelden waar locals elke dag gebukt urenlang zakken vol rijst verzamelen. Proef van de kleurrijke vruchten die de boomgaarden je aanbieden en bezoek een viskwekerij om inzicht te verwerven in de levenswijze van de Vietnamezen. Of beter, verblijf bij een familie thuis in een van de traditionele dorpen en kook samen met de familie een typisch Vietnamees gerecht. Je kunt de omgeving rondom deze drijvende bestemming perfect verkennen per fiets. Rijd langs de vele kleine dorpjes met houten huisjes. Het leven hier is relax en iedereen zal je zwaaiend ontvangen.

Denk aan parelwit zand, azuurblauw water en palmbomen

Phu Quoc ligt in het zuiden van Vietnam  en je wilt er gegarandeerd nooit meer weg. Proef van al het lekkers dat uit de zee komt op de Dinh Cau avondmarkt. Vers gegrilde vis, krab, kreeft en oesters. Kortom, alles wat een visliefhebber maar kan bekoren. Wie een unieke beleving zoekt, huurt best een bootje om ’s ochtends vroeg als eerste aan wal te kunnen gaan aan een van de An Thoi eilanden. Ervaar al snorkelend het onderwaterleven en ontdek wondermooie stranden zoals Hon May Rut. Het populaire Long Beach is bekend dankzij zijn adembenemende zonsondergang, maar de rustzoeker kan best uitwijken naar het zuidoostelijk gelegen Bai Sao. Denk aan parelwit zand, azuurblauw water en palmbomen die gevormd zijn naar de richting van de wind.
In de buurt van Long Beach ligt het pittoreske stadje Duong Dong. Hier sla je jouw voorraad aan souvenirs in voor de hele familie en eet je in de verrukkelijkste visrestaurants. Voor een panoramisch uitzicht over de stad en zijn schilderachtige omgeving neem je de trappen naar de top van de Cua Dai tempel. Meer unieke fotomomenten vind je in het vissersdorp Ganh Dau waar de tijd lijkt stil te staan. Alleen al de weg hier naartoe zorgt voor schitterende momenten die je voor de rest van je reis zal koesteren.

Kun je niet langer wachten om te vertrekken? Hier vind je alle informatie over het Vietnamese visum en hoe eenvoudig het is om het aan te vragen.

Door Jill Kempenaers.