Cairns
Dit is de tropische stad waar reizigers heen trekken om te duiken in het fenomenale Great Barrier Reef. Vanop de boot van Pro Dive Cairns kun je in het water springen. Laura dook wel elf keer opnieuw de oceaan in. De koralen bestaan uit dynamische vormen en kleuren. Laura wou met eigen ogen de toestand van de koralen zien, een deel is al verbleekt door de vervuiling. ‘Alle kleine beetjes helpen’, zegt Laura, ‘ik koop hier reef safe sunscreen’. In zonnecrème kunnen chemische deeltjes zitten die de koralen aantasten, maar ‘reef safe sunscreen’ zou niet schadelijk zijn voor de prachtige koralen. Na al dat duiken krijg je natuurlijk honger en dorst. Voor de lunch moet je in Little Loco zijn, een gezellig restaurantje met veel vegetarische opties. Laura is alvast fan. Ze neemt ook altijd haar reusable cup mee naar de koffiebars. De meesten geven 50 cent korting, handig toch?
Cairns is een atypische stad. ‘s Avonds vullen de straten zich met prachtige felgekleurde lichten. Op de muren worden tekens van de Aboriginals geprojecteerd. In deze stad kun je hun cultuur verkennen. Wanneer de nacht zwart kleurt, trek je je mooiste outfit aan en kun je shaken in het chique Salt House.

Laura doet zelf vaak kleine clean ups

Rainbow Beach
Deze plek is omringd door kleurrijke duinen, vandaar de naam Rainbow Beach. De gesatureerde tinten zijn te danken aan de vele mineralen die in de grond zitten. Dichtbij bevindt zich het adembenemende Carlo Sand Blow. Na een wandeling door het bos, kijk je uit op de enorme zandvlakte. Tijdens zonsondergang lijkt het wel een maanlandschap.
Tijdens de wandeltochten in de prachtige natuur, kun je best je eigen drinkfles meenemen. Laura heeft die altijd bij, je kunt ze gemakkelijk opvullen aan kleine kraantjes, die terug te vinden zijn in heel Queensland. Vanuit Rainbow Beach kun je vertrekken naar Fraser Island.

Fraser Island
Dit is het paradijs voor de avonturiers. Laura reed in een 4×4 over de zanderige oppervlakte, er is geen enkele weg te bespeuren. ‘Het was een zalige ervaring’, zegt ze. Je ziet enkel het helderblauwe water dat bijt in het goudkleurige zand. De ontdekkingsreizigers kunnen logeren in tenten en zelf koken. Wie het graag iets luxueuzer wil, kan genieten in een resort.
Wil je tussen al dat zonnebaden even de benen strekken? Doe aan litterpicking en help mee om het strand proper te houden. In groep is dit een leuk tijdverdrijf en je voelt je nadien goed, omdat je je steentje hebt bijgedragen. Laura doet zelf vaak kleine clean ups, zo verkleint ze haar impact tijdens het reizen.

Springbrook National Park
Behaarde boomkarkassen, vlezige planten, wilde dieren, je vindt alles in het magische regenwoud. Springbrook National park ademt. Wil je wandelen en je blijven verwonderen, dan is dit de plek die je hart sneller zal doen slaan, letterlijk en figuurlijk. Je kunt er namelijk stevig hiken. Laura trok daarna naar de Palm Grove Section van Tomborine National park. Ze vertrok heel vroeg in de ochtend, zo kon ze veel wilde wallaby’s spotten. Het woud bevat een enorme diversiteit aan fauna en flora. In dit gebied kun je ook picknicken. Laura nam altijd haar houten reusable bestek mee en kocht altijd ‘naakte’ groenten en fruit, dus zonder verpakking. Pienter en ecologisch!

Ben je al aan het wegdromen over de tropische landschappen van Australië? Als je je Eta of Evisitor hebt geregeld, kun je zonder zorgen een maandje rondtrekken in Queensland. Dat is een mooie start. Als je er niet genoeg van kunt krijgen, dan blijf je gewoon wat langer, toch?

Tekst: Tessa Laget
Foto’s: Laura Van De Woestyne