Je mag genieten van de ingrediënten die de bergen, de kust, de valleien en de cultuur voortbrengen. Gevoed door irrigatie komen de lekkerste smaken tot uiting. In de provincie Barcelona vind je vele markten die gespecialiseerd zijn in specifieke producten zoals geneeskrachtige kruiden en gekonfijt fruit. De markten geven de economie, de toeristische sector en het culturele leven een boost en zijn daardoor ook een vaste waarde geworden in het straatbeeld in Catalonië.
Costa Barcelona biedt een zacht heuvelachtig landschap waar het klimaat wordt getemperd door bergen, wat zorgt dat tuinbouw mogelijk wordt. Daarbovenop profiteert de regio van de brede en lange kustlijn die producten rechtstreeks uit de Middellandse Zee aanvoert. De verse vis vind je in de restaurants rondom de kust en in elke keuken binnenshuis terug. Op verschillende manieren bereidt de Catalaan zijn vis, naar eigen smaak en naargelang de regio waar hij zich bevindt. Een waar genot voor alle zintuigen.

Dit gerecht wordt tijdens de gastronomische dagen in de kijker gezet in Calafell, Sitges, Vilafranca del Penedès en Vilanova i la Geltrú

Een aantal producten en gerechten krijgen extra aandacht tijdens de gastronomische dagen. Dit zijn dagen die georganiseerd worden om de specialiteiten van de regio meer in beeld te brengen en een breder publiek kennis te laten maken. De evenementen worden georganiseerd op het hele grondgebied en voor een bepaalde periode, meestal rond de oogst- en pluktijd of wanneer de consumptievoorwaarden optimaal zijn.
De regio’s El Garraf en El Penedès staan bekend om hun salade gemaakt van andijvie, kabeljauw, ansjovis, tonijn en Arbequina olijven, overgoten met een romesco saus. Een echt winters gerecht. Dit gerecht wordt tijdens de gastronomische dagen in de kijker gezet in Calafell, Sitges, Vilafranca del Penedès en Vilanova i la Geltrú.
De zoete smaak en opperbeste kwaliteit van de aardbeien van El Maresme, de artisjokken van El Prat de Llobregat en de kersen van Roca en van Sant Climent zijn enkele heerlijke producten die telkens weer geprezen worden door het grote publiek. Van half maart tot eind april vinden er dagen plaats om de erwten van El Maresme te vieren. Ze staan bekend om hun zachte en zoete smaak. In oktober draait het dan weer om de inktvis uit Arenys de Mar.

Het karakter van de wijn of cava hangt af van de regio waar ze geproduceerd zijn

Wijnen en cava’s krijgen speciale aandacht tijdens onder andere de AO Alella Gastronomic Wine Days in maart. De provincie Barcelona telt vier beschermde herkomstbenamingen waaronder Alella, maar ook Cava, Penedès en Pla de Bages. Het karakter van de wijn of cava hangt af van de regio waar ze geproduceerd zijn, en van de kennis en techniek van de wijnbouwer.
Op de wijngaarden en in de wijnkelders zelf zijn bezoekers welkom om gemarkeerde routes en rondleidingen te volgen, waar ze kunnen genieten van het landschap, de architectuur en waar ze enkele wijnen en cava’s kunnen degusteren. De wijnboeren benutten deze dagen om hun wijnen te promoten bij wijnhandelaars en wijnkenners.

De regio investeert echter niet enkel in het produceren van de beste ingrediënten. Om steeds opnieuw de beste producten en gezonde voeding te garanderen werd de Alícia Foundation in het leven geroepen. Een gastronomisch onderzoekscentrum dat onderdeel uitmaakt van het culturele en toeristische project Món Sant Benet. Daarnaast duiden verschillende kwaliteitslabels aan welke producten voldoen aan bepaalde voorwaarden. BGA is een door de Europese Unie toegekend label met als doel het herkennen en conserveren van voedingsmiddelen van betere gastronomische kwaliteit van het continent.

Wil je graag meer informatie over de verschillende gastronomische dagen en evenementen in de regio Costa Barcelona? Bezoek dan de website www.barcelonaismuchmore.com voor meer informatie.

Ontdek nog meer artikels over ...