Barcelona is veel meer dan de stad aan de Middellandse Zee. En de Costa Barcelona is veel meer dan een aaneenschakeling van stranden. In het uiterste noorden van de provincie vind je bijvoorbeeld een stuk ongerepte, wilde natuur, de Catalaanse Pyreneeën. De natuurparken van Cadi en Moixero vormen een barrière met tweeduizenders, dichte naaldwouden, eiken en beuken, waar de Pyrenese gems en het auerhoen huishouden. Dit is een plek voor onverschrokken hikers, die de Cavalls del Vent-route wandelen, of de Cami dels Bons Homes. De geschiedenis slaat je hier met weetjes om de oren: Wist je dat dit de schuilplek was van de katharen toen zij in de dertiende eeuw voor de repressie van het Franse leger op de vlucht gingen?
De majesteit onder de bergen? Dat moet welhaast de Pedraforca zijn, met zijn 2.506 meter hoogte. Een imposant icoon van de Costa Barcelona. Tegelijk dichtbij en ver weg van de zee.

De berg Montserrat is waarschijnlijk een van de meest bekende symbolen van Catalonië

In Centraal-Catalonië steelt de rivier Ter de show. Hij verschafte energie aan de vele textielfabrieken die vandaag vaak tot industriële musea zijn omgebouwd. Denk aan Borgonyà en Manlleu. Je kunt er kajakken en langs de oevers de GR-210 volgen. De Ter doorstroomt het park van Castell de Montesquiu en het natuurpark Les Guilleries-Savassona vooraleer in het bassin van Sau uit te doven. In het park vind je een indrukwekkend kasteel uit de 14deeeuw. Ook het romaanse klooster van Sant Pere de Casserres loont meer dan de moeite. Dit is het rurale kantje van de streek rond Barcelona, een plek waar het altijd rustig is.
De berg Montserrat is waarschijnlijk een van de meest bekende symbolen van Catalonië, samen met het klooster dat aan La Moreneta gewijd is, de zwarte madonna. Echte sportievelingen klimmen natuurlijk te voet naar boven, maar het kan ook gewoon met de auto, kabellift of tandradspoorweg. Daardoor is Montserrat een ideale uitstap voor het hele gezin, je hoeft niet noodzakelijk de conditie van een langeafstandsloper te bezitten.
Nog meer fraais dichtbij zee: de bergketen van Parc d’El Montnegre i el Corredor, de Serralada Litoral en de Serralada de Marina. En in de buurt van Barcelona vind je het massief van Collserola, waardoor de stad in het noorden niet verder kan uitbreiden. Nog een weetje!

Met de kinderen op pad? Dan raden we je ook Pineda de Mar en Malgrat aan

Natuurlijk kennen we de Costa Barcelona vooral van de… Costa. De stranden in de buurt van Barcelona zijn wereldberoemd omwille van hun aantrekkingskracht, de vele ontspanningsmogelijkheden, de overload aan zon en het veelzijdige culinaire aanbod. Er zijn in totaal zes verschillende zones met een honderdtal kilometer strand. Daarvan voeren 21 stranden de blauwe vlag, als exceptioneel milieuvriendelijk gebied. 10 stranden hebben het Q-label en nog eens 26 worden erkend als zeer kwaliteitsvol. Maar naast de bekende stranden waar je veel vertier vindt, is het ook bijzonder aangenaam om er zelf op uit te trekken en de kleine kreekjes te ontdekken met helderblauw water, ongerept, waar je bijna alleen bent, aan de rand van metershoge kliffen. Hier vind je overigens ook een aantal zones voor liefhebbers van naturisme.

En wil je een keertje weg van het strand? Met de mountainbike sta je zo in de eerdergenoemde natuurparken van Serralada de Marina en Serralada Litoral. Ook wie al eens graag met een paard rijdt, vindt hier zijn gading. Echte sportlui kunnen het beste terecht in Calella, Santa Susanna en Castelldefels, waar ze alle mogelijke activiteiten ter beschikking hebben: van zeilen over duiken tot kitesurfen. Met de kinderen op pad? Dan raden we je ook Pineda de Mar en Malgrat aan, badplaatsen die bij uitstek geschikt zijn voor het hele gezin, met speeltuinen op het strand en strandmeesters die een oogje in het zeil houden.

De Costa Barcelona is zo veelzijdig dat je op één dag in de bergen kunt wandelen, een museum kunt bezoeken en een aperitief op het strand drinken!

Meer info? www.barcelonaismuchmore.com

Ontdek nog meer artikels over ...