Onder invloed van Julian Scharfetters visie is Bad Hofgastein vandaag twee unieke horecazaken rijker waar lokaal en traditioneel verenigd worden met internationaal en innovatief

Oostenrijk mag dan wel een land van traditie zijn, af en toe waait er ook een creatieve wind die deze nieuw leven in blaast. In Bad Hofgastein is die innovatie afkomstig van Julian Scharfetter, die er als Junior Manager zijn stempel drukt op de Weitmoser Schlossalm en de Weitmoserin.

Het Weitmoser Schössl en de bijbehorende boerderij in het Gasteinertal is al sinds 1752 (!) in het bezit van Julians familie en is daarmee een zeer klassiek en traditioneel pand met een rijke geschiedenis. Toch heeft Julians vader hem altijd gesteund bij zijn gekke plannen, waardoor hij zijn creativiteit de vrije loop kon laten. Hij deed bovendien niet enkel ervaring op in het familiebedrijf, maar leerde onder meer het belang van regionaliteit op een bergboerderij in Italië, proefde van haute cuisine in een tweesterrenrestaurant in Amsterdam en werkte bij een wijnboer in Burgenland. Tot het moment daar was om zijn eigen ideeën in de praktijk om te zetten.

(Lees verder onder de foto’s.)

Julian Scharfetter
Julian Scharfetter I © Matthias Mach
Bad Hofgastein
Weitmoser Schlossalm I © Manuel Marktl

Onder invloed van Julian Scharfetters visie is Bad Hofgastein vandaag twee unieke horecazaken rijker waar lokaal en traditioneel verenigd worden met internationaal en innovatief. Hij wil er vooral komaf maken met het stereotype dat skihutten enkel en alleen junkfood en schnaps serveren. Bij de Weitmoserin aan het dalstation geniet je dan ook van een jonge en moderne keuken die tal van regionale producten gebruikt. Een jonge Londense chef creëert er geraffineerde gerechten, zoals sushi van inheemse vissoorten, een wrap gevuld met gerookte forel, of verse ‘Fleischkrapfen’ (met vlees gevulde beignets). Daarnaast worden er niet alleen wijnen geserveerd van wijnboeren die een holistische kijk op hun bedrijf hebben en kwaliteit hoog in het vaandel dragen, maar ook bieren van de particuliere brouwerij Trumer.

In de op 1.970 meter hoogte gelegen Weitmoser Schlossalm daarentegen, krijgen hongerige skiërs gerechten geserveerd zoals Alpenburgers of verse rundvleestartaar van biologisch rundvlees uit de Pinzgau, maar ook klassiekers zoals ‘Berner Würstel’. Daarbij is het voor Julian belangrijk om de traditioneel bereide gerechten telkens weer in een nieuw jasje te steken en daarmee de gast te verrassen. “We hechten veel waarde aan kwaliteit, maar blijven met beide benen op de grond,” aldus Julian Scharfetter. “We willen dat alle gasten iets op onze menukaart vinden en zich thuis voelen.” Daarbij hanteert hij met zijn basisprincipes en het gebruik van regionale producten, duidelijke kwaliteitscriteria. Zijn bedrijf heeft dan ook het keurmerk van de ‘AMA GENUSS REGION’ gekregen. Dit keurmerk staat voor gecontroleerde kwaliteit en regionale oorsprong.

(Lees verder onder de foto’s.)

Weitmoser Schlossalm
Weitmoser Schlossalm I © Manuel Marktl
Brettljause I © Ferienregio Nationalpark Hohe Tauern

Proef Oostenrijk bij je thuis: june.-tip uit het online kookboek

Brettljause

De Brettljause is een stevige broodmaaltijd waarbij verschillende soorten vleeswaren, kazen en groenten op een plank worden geserveerd. Waar je hier traditioneel van geniet op de top van een Oostenrijkse berg na een stevige wandeling, kan je het ook perfect zelf thuis serveren als borrelhapje bij het aperitief.

Wat heb je nodig?

200 g mager spek, fijn gesneden
300 g bierkaas
1/2 kg boerenbrood
100 g augurken
50 g zilveruitjes
200 g gerookt vlees, fijn gesneden
30 g mierikswortel, geschild en fijn geraspt
4 borrelglazen Obstschnaps (soort fruitjenever)

Wat moet je doen?

  • Snijd het boerenbrood in sneden en beleg het met het magere spek.
  • Snijd vervolgens ook de bierkaas in plakjes.
  • Verdeel het brood met het magere spek over vier houten planken.
  • Leg het fijngesneden gerookt vlees erbij en bestrooi het met mierikswortel.
  • Leg de plakjes bierkaas ernaast.
  • Garneer met augurken, zilveruitjes.
  • Serveer samen met een glaasje Obstschnaps.
  • Mahlzeit!

Foto bovenaan: TRV Sued-Weststeiermark I © Tom Lamm.

Komt het water jou ook al in de mond? Ontdek hier alvast een voorsmaakje van nog meer culinair Oostenrijk. Algemene tips over een vakantie in #realAustria? Check austria.info.

 

Ontdek nog meer artikels over ...