Door weer en wind

Met ons Belgische klimaat is het weer vaak onvoorspelbaar, daardoor is de fiets nemen ook vaak een obstakel. Regen, wind, hagel, je weet nooit wat te verwachten als je ’s ochtends uit je bed stapt. Een aangenamere metgezel dan de Gazelle Ultimate kon ik me niet wensen op weg naar mijn werk. Op regenachtige dagen waar de motregen me normaal ontmoedigde om de fiets te nemen, schakelde ik nu mijn e-bike op turbo modus en arriveerde in amper 5 minuutjes op mijn werk. De zonnige dagen zijn daarnaast de ideale gelegenheid om de stad in te trekken en het hippe kleurtje van mijn elektrische fiets te zien glanzen in het licht.

Werkte deze ervaring met de e-bike bevorderend voor mijn lichaam en geest? Als iemand die graag uitslaapt, merkte ik dat een ritje met de fiets ’s ochtends de ideale manier was om wakker te worden. Zo startte ik vol energie aan mijn werkdag, een beetje lichaamsbeweging in de ochtend kan wonderen doen. Mijn dagelijkse fietstochtjes veranderden in een soort van me-time, waarbij ik mijn gedachten kon verzetten en echt genoot van de omgeving. Boodschappen doen, een etentje met vriendinnen in het centrum, een brief op de post steken, elke reden was goed genoeg om mijn elektrische fiets uit het fietsenrek te halen.

Elektrisch fietsen voor beginners

Elektrisch fietsen is een hele nieuwe ervaring. Via de toetsen op het stuur kan je gemakkelijk de fiets aanzetten en onder andere de verlichting in- en uitschakelen. Op een schermpje zie je de gemiddelde snelheid, hoe lang je onderweg bent, het uur en nog zo veel meer. De e-bike biedt ook de mogelijkheid om je mobiele telefoon te verbinden met Bluetooth. Waar je normaal een half uur over zou doen, door het wachten in de file of op het openbaar vervoer, duurt het nu amper 10 minuutjes vooraleer je ter plaatse bent. Met verschillende standen kan je de snelheid makkelijk aanpassen naar je eigen voorkeur. Van de optie ‘eco’ tot ’turbo’ kies jij zelf hoe snel je op je werk geraakt.

Wat mij het meest verraste was de levensduur van de batterij. Na een hele tijd heen en weer naar mijn werk te fietsen, moest ik hem toch pas herladen na de tweede week. Na amper vijf uur op te laden met de bijgeleverde acculader was hij alweer klaar voor gebruik.

Een aangenamere metgezel dan de Gazelle Ultimate kon ik me niet wensen op weg naar mijn werk

Op een rijtje…

Op zoek naar nog meer redenen om een elektrische fiets aan te schaffen? Hieronder een kort overzicht van alle redenen waarom fietsen over het algemeen een echte aanrader is.

1. Groen rijden: wie denkt aan fietsen, denkt aan zorgen voor de planeet. Door het vermijden van vervoersmiddelen die CO2 uitstoten dragen we traag maar zeker bij aan een beter klimaat.

2. Altijd op tijd: vergeet je zorgen om files in de ochtend of het halen van je bus. Door te fietsen bepaal jij wanneer je vertrekt en hoe laat je thuiskomt.

3. Gratis work-out: met de fiets naar je werk gaan is ook de ideale manier om meer in beweging te zijn voor de dag start.

4. Goed in je vel: naast je conditie te verbeteren, helpt een rondje fietsen ook je mentale gezondheid. Vaker de fiets nemen zorgt voor een betere aandacht en slaapkwaliteit. Het is de ideale gelegenheid om je hoofd even leeg te maken, weg van je mobiele telefoon en andere schermen.

5. Voordelig op weg: hoewel een (elektrische) fiets ook wel wat geld kost, blijft het een eenmalige investering. Tegenwoordig vind je fietsen in elke prijsklasse en je bespaart op brandstof of kaartjes voor het openbaar vervoer.

Nog niet overtuigd? Test de elektrische fietsen van Gazelle zelf uit en maak een proefrit op een e-bike in een van hun verscheidene testcentra of fietsenwinkels.

Door Kato Delrue.

Wil je meer informatie over de verschillende opties? Bezoek dan de site van Gazelle waar ze de leuke Ultimate C5 HMB en nog andere modellen aanbieden.

Ontdek nog meer artikels over ...