Broes en Lien Tavernier hebben dit voorjaar hun Vijfde Seizoen naar een vijfde jaargang gebracht. En zoals dat doorgaans gaat met lustra is dat een aanleiding om feest te vieren. Vijf bevriende chefs worden onder de noemer Hi Five uitgenodigd om vanaf 5 mei vijf dagen lang mee in de potten te roeren: Seppe Nobels, Joost Arijs, Filip Claeys, Michaël Vrijmoed en Broes’ leermeester Geert Van Hecke.

Broes kookt consistent, met finesse en smaak, brengt originele bereidingen met eersteklas producten.

’t Vijfde Seizoen heeft intussen een mooie plaats veroverd in Midden-Vlaanderen. Er zijn best nog andere knappe restaurants in de ruime buurt. Denk aan Bacchus, Onder de Toren, Elckerlijc. Maar Broes kookt consistent, met finesse en smaak, brengt originele bereidingen met eersteklas producten. Hij snapt het belang van zuur en textuur en creëert daardoor moderne gerechten met een verrassende spanningsboog. Ik ben ten zeerste onder de indruk van de dubbele kalfsbereiding die aan het begin van het menu ‘lentegevoel’ zit (45 euro/menu). Smeuïge tartaar wordt gecombineerd met bloemkool, pickles en rokerige mozzarella terwijl kleine huisgemaakte pickleschips voor het krokantje zorgen. In een afzonderlijke mok ligt een koepelvormige textuur van andermaal bloemkool, die opgevuld werd met fijngehakte kalfstong en meer zuurtjes. Hier zorgt gepofte parelgort voor de textuur en een lauwe, aan tafel opgediende bouillon voor de umami-explosie.

Ik kijk intussen om me heen en zie veel Aalters volk. ’t Vijfde Seizoen biedt een tweegangenlunch met soep en garnituren voor 24 euro en een hoofdgerecht alleen kost er 19 euro. Daarvoor schuif je aan bij een van de betere jonge chefs van het land!

Tot de perfectie gebakken pieterman wordt begeleid door ronduit indrukwekkend gegaarde asperges uit Eede, aardappelmousseline, lamsoor en een langoustine mi-cuit. Er vechten twee sausjes om aandacht: béarnaise en cappuccino van schaaldieren. Het nagerecht brengt nog meer dartele frisheid: aardbeien uit deelgemeente Bellem, in dunne plakjes rabarber gerolde chibouste, yoghurtijs en vlierbes. In het glas wordt een BOB-arrangement geschonken, met onder meer Spätburgunder van het huis Geil uit Rheinhessen. Mokka, chocolade van Joost Arijs en boule de berlin sluiten de maaltijd af. Take five, Broes!

’t Vijfde Seizoen
Stationsstraat 9
9880 Aalter
Tel. 09/351.74.60
www.tvijfdeseizoen.com

Ontdek nog meer artikels over ...