try vegan
Het is niet alleen een hotel, maar ook het plantaardig restaurant WilDn

1 november is voor vele (aspirant-)veganisten een hoogdag, want dan vieren we ‘World Vegan Day’ én het startschot van de Try Vegan-challenge. Een maand vol plantaardig lekkers voor een betere wereld. Dat werd alvast gevierd in het imposante Sapphire House in Antwerpen. Chefs Bart De Pooter, bekend van zijn tweesterrenrestaurant Pastorale, en Laurence Haegeman van groenterestaurant De Vijf Seizoenen in Brakel schotelden een heus zes gangenmenu voor.

Veganisten, vegetariërs, carnivoren, omnivoren, noem maar op, waren welkom om de kick-off bij te wonen van Try Vegan in het Sapphire House. Het is niet alleen een hotel, maar ook het plantaardig restaurant WilDn waar De Pooter en Executive Chef Simone Catalano hun kunsten tevoorschijn toveren. Het event zelf gaat uit van BE Vegan vzw dat ondertussen al negen jaar actief is in België. Ze zetten zich in met evenementen zoals het Vegan Summer Festival, Try Vegan, of de Belgian Vegan Awards, allemaal om een plantaardige levensstijl te promoten onder de Belgische bevolking.

try vegan

De avond begint met een sapje van bosbes, vlierbloesem en tijm. Dat gaat gepaard met voortreffelijke appetizers zoals courgette met krokante boekweit en een miso van tomaat. Voor het diner krijg ik eerst een blik achter de schermen waar de chefs druk bezig zijn met de voorbereidingen.

Het eetgebeuren vindt plaats in een dromerige zaal omgeven door gedroogde bloemen en een cocktailbar achterin. Een rijkgevulde goodie bag op elke zitplaats mag er niet aan ontbreken. De buikjes worden gevuld met een flink zes gangenmenu dat tot in de puntjes is verfijnd. Niet te vergeten: elk gerecht bevat niets van dierlijke producten, dus geen vlees, vis, eieren of melk. De chefs zijn beide van mening dat je ook met groenten volwaardige, overheerlijke en verfijnde gerechten kunt creëren. Als ambassadeurs van deze campagne willen ze andere chefs inspireren om (een) plantaardige optie(s) te integreren op hun menukaart.

Benieuwd naar het menu?
Gepocheerde snijbiet met een zachte prei-mousselinesaus bijt de spits af. Daaropvolgend een bloemkooltartaar met knapperige venkel en een dressing van dille-olie. Vervolgens zorgde gemarineerde aubergine afgewerkt met zeewiersalade en een zeewierbouillon voor een ware umami-explosie. De licht verwarmde knolselder in een zoutkorstje en witte pesto op basis van amandel en ui vervolledigde het rijtje. Maar de pruikzwam met pompoen en tomaat werkte het plaatje af. Het nagerecht bestond uit vijgen in een portsaus, met crunchy kataifi en een sorbet van tonkaboon. Bovendien complementeerden de aangepaste wijnen of non-alcoholische drankjes de gerechten tot in de puntjes.

try vegan
Heb je een klassiek Vlaams restaurant? Zet dan een lekkere vegan stoverij op het menu

Waarom vegan?
De vzw benadrukt dat “het zowel goed is voor je gezondheid, dierenwelzijn én je doet er goed aan voor de planeet.” Voor hen hoef je dus niet in een plantaardige ‘guru’ te veranderen, maar “elke nieuwe smaak of elk nieuw product dat je ontdekt, is een overwinning.” Dit jaar leggen ze met Try Vegan extra nadruk op plantaardig eten buitenshuis.
Net zoals de chefs stimuleren ze om “vegan te integreren in je eigen restaurantconcept en identiteit. Heb je een klassiek Vlaams restaurant? Zet dan een lekkere vegan stoverij op het menu.” Met het concept wil BE Vegan de kortzichtige blikken op een plantaardige levensstijl doen verminderen en men het erover eens laten zijn dat “vegan eten een goede keuze is”.

Door Eline Janssens.

Goesting naar meer? Door je in te schrijven via het formulier op de website van Try Vegan, worden elke dag hotspots per regio, webinars, tips en tricks voor een plantaardige levensstijl, deals bij horecazaken én recepten om van te kwijlen in je mailbox gedropt.

try vegan

Ontdek nog meer artikels over ...