Waar duurzaam en lokaal eten vaak vooral de laatste jaren prominente thema’s geworden zijn, maken deze concepten eigenlijk al van oudsher deel uit van de Nederlandse eetcultuur. Dit heeft het land onder meer te danken aan zijn bijzonder vruchtbare delta waar elk seizoen een rijkdom aan voedselbronnen groeit, bloeit, springt, zwemt en vliegt, waardoor er het hele jaar door een divers aanbod aan seizoensproducten te verkrijgen is. Nederlanders draineren dan ook zelf het land om voedsel te verbouwen en het beschikbaar te maken voor iedereen.

Niet alleen de productie van voeding is belangrijk voor Nederland, maar ook de bereiding en consumptie ervan. Nederlandse chef-koks zijn zich alsmaar bewuster geworden van de duurzame Nederlandse eetcultuur en zijn stilaan zelfs de uitdaging aangegaan om deze te vernieuwen. De Dutch Cuisine chefs van vandaag ademen dan ook creativiteit en innovatie. Hun gerechten weerspiegelen de Nederlandse seizoenen en regio’s en representeren het hele proces van grond tot mond.

© NBTC
© Patricia Rehe I Hollandse Hoogte
© Frans Lemmens I Hollandse Hoogte

Dutch Cuisine chefs als Jonnie Boer, Emile van der staak, Edwin Vinke en Estée Strooker zetten zich meer dan ooit in om waarden als biodiversiteit en duurzaamheid uit te dragen naar hun gasten. De Nederlandse keuken is immers een boegbeeld van de overgang van dierlijke naar plantaardige producten. Groenten staan dan ook alsmaar meer op het menu bij de deze chefs, die door hun verhalen te vertellen en recepten te delen ook anderen hopen te inspireren.

Ook jij kan van het beste uit de Nederlandse keuken genieten wanneer je het land verkent. Je vindt er een brede waaier aan restaurants met en zonder Michelinsterren die verse en regionale producten serveren. Toch hoeft proeven van de Nederlandse keuken allesbehalve gelijk te staan aan een stevig prijskaartje. Bezoek een kaasmarkt in de regio Cheese Valley, laat je verrassen door vissersdorpen als Stellendam, Scheveningen en Katwijk en koop er verse vis recht uit de Noordzee bij een viskraampje. Pluk seizoensfruit in Zeeland en ga er zelf mee aan de slag in de keuken, net als met de verse asperges die je zelf kan steken in Limburg en Noord-Brabant. Zelfs in de stad geniet je van heerlijk, lokaal eten dankzij onder meer de culinaire safari in Rotterdam. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos.

Benieuwd naar hoe duurzaamheid en toerisme nog meer hand in hand kunnen gaan? Check dan zeker holland.com. NBTC is bovendien trotse partner van de Best Citytrip categorie van de Belgian Travel Blog Awards die op 18 maart 2022 uitgereikt worden in Namen door Thx.agency (vroeger Sound of C). #btba2022 #stayjuned

© NBTC
© NBTC
© NBTC
© NBTC
© NBTC

Ontdek nog meer artikels over ...