Artwalk Punda en Scharloo
Gaby Lieuw ziet er zo oogverblindend fancy uit dat ik haar na een tijdje Gaby Fjieuw ga noemen. Gaby werkt voor Sand & Stilettos, is eigenlijk ook gewoon Sand & Stilettos. Een jonge entrepreneur die, naast een paar andere instagramwaardige dingen, tours organiseert door de verschillende wijken van Willemstad. Street art in Scharloo is daar een van, en de Fundashon Rebiba Skalo Abou (kortweg Fresa) is de stichting die er die street art beheert. We struinen samen over de zonovergoten pleintjes en door de steegjes en langs alle hoeken en huizen die de voorbije jaren onder handen werden genomen. Het beeldhouwwerk van Roberto Meeuw in het Parke Leyba. Murals door Garrick Marchena, Francis Sling en Alex da Silva. Soms indrukwekkend groot, dan weer innemend klein. Je komt ogen te kort, en vaak zijn ook de woningen met intense borstelstrepen geschilderd zodat ook zij een onderdeel worden van de kunstroute.

Vraag er naar de catch of the day en bestel er rijst, gebakken banaan en een ijskoude Polar bij

Otrabanda met de fiets
Hoofdstad Willemstad bestaat uit een aantal delen, waarvan Punda zonder twijfel het meest bekende en historische is. Toen ik in 2005 voor het eerst en in 2014 een tweede keer naar de Antillen vloog, was Willemstad een cultureel verdeelde stad. In 2005 had je alleen de koloniale gebouwen van Punda, het archetypische postkaartplaatje, en een eerste rij gerenoveerde huizen in Otrobanda, waar een schuchtere vorm van horeca ontstond. In 2014 was Pietermaai zich aan het ontwikkelen, met kleine boutique hotelletjes, bars en winkels. Otrobanda was nog geen plek die je con gusto bezocht. Dat weten ze bij de plaatselijke toeristische dienst ook wel. Maar uit chaos groeit kosmos, of minstens toch een georganiseerde vorm van chaos. De overheid schaarde zich achter het idee om de stadswijken grondig aan te pakken, ze in eerste instantie leefbaar te maken, en daarna zuurstof te pompen. Het hendeltje van de fles met creativiteit werd zoals zo vaak opengedraaid door lokale kunstenaars. Of hoe street art een stad kan redden. En sinds kort kun je de wijk nu ook met de fiets bezoeken. Vertrek is aan het Bed & Bike Hotel in Pietermaai. Fietsen worden ter beschikking gesteld. Een gids wordt voorzien.

Suppen op het Spaanse Water
Suppen (letterlijk Stand Up Peddelen) is een ideale manier om je niet al te hard te moeten inspannen op het water. Het Spaanse Water is daar een geschikte plek voor omdat je eerst zachtjes door de mangroven peddelt, en omdat het bij dertig graden ook niet bepaald een straf is om een keer in het water te vallen. Je hoeft ook niet noodzakelijk te staan. Als je je comfortabeler voelt op je knieën of gewoon in zithouding, dan mag dat best. Het is zelfs aangewezen wanneer de wind je een verkeerde richting dreigt uit te sturen. De jongens van SUP Curaçao kennen natuurlijk alle kneepjes van het vak en leggen de technieken, do’s en don’ts prima uit. Na de pauze in de mangrove kunnen de durfallen terug via het open water, waar de golven soms venijnig uit de hoek kunnen komen. Maar dan heb je je houding normaal al gevonden. Lunchen kan nadien aan de overkant van de straat in het heerlijke Brisa do Mar. Vraag er naar de catch of the day en bestel er rijst, gebakken banaan en een ijskoude Polar bij. En alles komt goed.

En kunnen we nu hier in een stoel gaan zitten en oud worden, aub?

Westcoast boattrip en snorkeling
Waterratten zullen zich op Curaçao altijd wel in hun sas voelen. Als je niet gaat suppen of zwemmen, dan kun je wel gaan snorkelen of duiken. Of gewoon meevaren met de crew van At Sea Curaçao en je aan boord van hun jacht laten verwennen met een geïmproviseerde barbecue en een paar bekers rum. Hé, we zijn tenslotte toch in de Caraïben en dan mag een mens zich al een keer piraat wanen. ’s Ochtends vertrek je in alle vroegte voor een trip die je langs mangroves, idyllische stranden en baaien in lapis lazuli brengt. De route leidt bijvoorbeeld langs Porto Marie, de Blue Room Cave, Playa Forti en Playa Grandi. Daar kun je ook schildpadden spotten. Of knappe snorkelaars.

Lekker eten van ontbijt tot diner
Natuurlijk moet je naar Jan Thielbeach om er onze landgenoot Franky Vandierendonck te ontmoeten. Hij is een van de godfathers van de eilandgastronomie en heeft er een heel aantal restaurants en projecten ontwikkeld. Zest is wellicht een van de vijf beste restaurants op het eiland en je kunt er naast steak tartaar ook kreeft en ribeye verkrijgen.
Twee extra tips om je culinaire avontuur helemaal af te maken. De Visserij Piscadera is een heerlijke uitwaaiplek. Lokale vissers brengen hun catch of the day rechtstreeks naar het restaurant, dat niet fancy maar wel authentiek is. Beperkt aanbod maar altijd vers, instagramproof geserveerd, uitstekende tonijn gegeten.
Lievelingsplek: Number Ten Curaçao, een van de beste en mooiste ontbijtplekken van de Antillen. En nog eens uitgebaat door de jonge entrepreneur Liberty Suares, die op haar Instagrampagina aanzet tot yoga, genieten en dromen. Liberty kreeg onlangs een baby, wat de niet onaanzienlijke hoeveelheid babyfoto’s verklaart.
En kunnen we nu hier in een stoel gaan zitten en oud worden, aub?

Liberty Suares

We verbleven in het rustig gelegen en uitermate elegante Santa Barbara Beach & Golf Resort. Helaas zijn er op dit moment geen rechtstreekse vluchten van Brussel naar Curaçao, maar vanuit Amsterdam-Schiphol kun je dagelijks met KLM of TUIFly in een uur of tien rechtstreeks naar de Antillen. Tickets in laagseizoen tussen 500 en 600 euro. Promo’s via de website van TUI Nederland.
Meer info over Curaçao vind je via deze website.

Ontdek nog meer artikels over ...