Het prachtige Wallonië: wanneer je naar onze zuiderburen afzakt, ben je ongetwijfeld verbaasd over het veranderende romantische landschap, de groene valleien en de rustieke kabbelende beekjes. In de zomermaanden keuvelen de meesten onder ons over verre en exotische reizen, terwijl het kleine – en grote – geluk slechts enkele kilometers van onze stoep verwijderd is. Dit jaar ligt de focus in Wallonië op zijn waterrijk. In dit kader is Dinant een stad met vele (ver)gezichten en een historisch stadscentrum gelegen aan de wondermooie Maasvallei. Ideaal om je batterijen even op te laden.

Het eerste wat opvalt wanneer je naar Dinant trekt? De kleurrijke beelden van saxofonen die aan het water en in de kronkelende straatjes de aandacht trekken. Dinant is de stad van Adolphe Sax die hier in de 19de eeuw geboren werd. Zijn huis is intussen omgevormd tot een minimuseum met een interactieve rondleiding gewijd aan het leven van de muziekinstrumentenbouwer. Wist je dat de man zelfs afgebeeld stond op de bankbiljetten van 200 frank? Sax was niet alleen invloedrijk in ons land maar stond aan de wieg van grote veranderingen in de muziek, overal ter wereld! Voor zijn toenmalige deur staat intussen een bankje met een beeldhouwwerk als ode aan zijn uitvindingen. Leuke vakantiekiekjes verzekerd!

Tip: Download de gratis tweetalige app “Le fantôme de Dinant”, de ludieke stadswandeling brengt je in een uurtje naar allerlei leuke plekken zoals het huis van Mijnheer Sax. Door middel van allerlei speelse stadsvragen kom je te weten wie het spook van Dinant is. Leuk voor kinderen (en stiekem ook voor volwassenen).

Het imposant exterieur herbergt een wondermooi interieur

De Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de Maas springt onmiddellijk in het oog mede dankzij de karakteristieke peervormige klokkentoren. Opgetrokken tegen een klif in de 10de eeuw werd de Romaanse kerk in de 13de eeuw vernietigd door een stuk overhangende rots. Een wederopbouw volgde in de vernieuwende Maasgotische stijl. Een leuk weetje: de spraakmakende klokkentoren werd pas achteraf in de 16de eeuw toegevoegd en is intussen hét symbool van de stad. De gevel van de kerk bestaat uit grijze kalksteen, ontgonnen in Dinant zelf. Het imposant exterieur herbergt een wondermooi interieur, bij binnenkomst word je bijna verblind door de fantastische glasramen in overheersend rode, blauwe en paarse tinten. De ramen met Bijbelse taferelen zijn vervaardigd door de Gentse Gustav Ladon (1863-1942) en horen bij de grootste van Europa. Door de unieke lichtinval in het religieuze gebouw, historische doopvont en dwarrelende kaarsjes biedt de Onze-Lieve-Vrouwekerk een ongeziene sublieme rustgevende plek in het centrum van de stad.

Het slotklooster deed sinds 1240 vele eeuwen dienst als brouwerij

Net naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk ga je van het mooiste plekje op de begane grond naar het mooiste plekje op de top van de heuvel. Een kabellift brengt je naar de ommuurde citadel met ruïnes waar er sinds de Tweede Wereldoorlog ook een wapenmuseum huist. Kom meer te weten over de historiek van de stad doorheen de gratis begeleide wandeling en/of geniet hier simpelweg van de magnifieke vergezichten die Dinant te bieden heeft. Je zweeft hier zo’n 100 meter boven het aardoppervlak met het oog op de stad enerzijds en de Maasvallei anderzijds. Liever zin in een stevige wandeling? De citadel is ook bereikbaar te voet, charmante trapjes leiden je tot het hoogste punt.

Vanuit de citadel heb je zicht op Maison Leffe aan de andere kant van het water. Het is een oud klooster omgetoverd tot een museum over de geschiedenis van het abdijbier Leffe met een aangrenzend hotel La Merveilleuse en wellnessconcept Les Bains de Dinant. Het slotklooster deed sinds 1240 vele eeuwen dienst als brouwerij, intussen is de productie van Leffe overgenomen door Ab-inbev maar kun je het historische gebouw niettemin bezoeken, genieten van een bierproeverij en er tijdens je verblijf in Dinant zelfs overnachten! Het gebouw werd in ere gerestaureerd en de ziel van het klooster is nog steeds aanwezig, er heerst een heerlijke sereniteit. Dat betekent dus na een deugddoend saunabezoekje en idem dito nachtrust verademd wakker worden met zicht op de Maasvallei, klaar om de stad verder te ontdekken.

Wanneer je honger gekregen hebt van het vele ontdekken, kun je in Dinant verpozen in één van de vele gastronomische pareltjes. Zoals in Les Amourettes dat door het interieur in roze, rode en oranje tinten uitverkoren lijkt door Cupido himself. De uitbaters voorzien een fixed menu waarbij je als voor- en hoofdgerecht kiest uit meerdere opties: heerlijke Coquilles Saint Jacques, gemarineerde scampi’s  of een slaatje met foie gras? Of liever een tartaar van rundsvlees, een heerlijke zeebaars of gebakken kalfsvlees? Getipt door Gault Millau 2019 biedt Les Amourettes een typische Franse keuken in een lieflijk kader. Geniet daarnaast van een aperitief van het huis, de aangepaste wijnen en een heerlijk dessert als afsluiter.

Of je nu een stadsmus bent of niet, je staat er ongetwijfeld van versteld hoe rustgevend het is om een paar dagen te vertoeven in onze Belgische natuur. Parc De Furfooz, vlakbij Dinant, is een historisch natuurreservaat gelegen aan de Lesse, een zijrivier van de Maas. Dat betekent kuieren langs kronkelende paadjes en beekjes in een bergachtig landschap. Trek je stapschoenen maar al aan! Je vindt  hier magnifieke rotsformaties in allerlei grijsgroene pasteltinten in een bosrijk gebied met zicht op de onstuimige Lesse. Doorheen de wandeling verandert de fauna en flora, ontdek je beschermende overblijfselen uit verschillende historische periodes: romeinse thermen en zelfs grotten en hollen uit de oude steentijd.  Tussendoor blaas je lekker uit in La Flobette, een charmant eco-restaurantje dat sur la route ligt aan het kabbelende water. Je ziet hier vader en zoon, moeder en dochter gezwind voorbij peddelen in een kleurrijke kayak, heerlijk!

Meer weten over Dinant waterstad? Check de website.

Ontdek nog meer artikels over ...