Bewonder aan de calvarieberg ook de prachtige witte piëta

Een oase van rust midden in het stadscentrum van Lier vind je in het Begijnhof, terecht gekroond tot Unesco-werelderfgoed. Een prachtige plek om door te kuieren. Stap door de monumentale poort het verleden in en verdwaal in het hof dat is bezaaid met oergezellige straatjes en steegjes. Het 13e-eeuwse begijnhof telt ruim 160 huisjes die allemaal een naam dragen. Blikvanger is de Sint-Margaritakerk met een indrukwekkend barok interieur en een monumentaal orgel. Je kan de kerk bezoeken onder begeleiding van een Lierse stadsgids, of virtueel verkennen door de QR-code naast de deur te scannen. Bewonder aan de calvarieberg ook de prachtige witte piëta. Meerdere plekjes in het begijnhof doen denken aan de Lierse auteur Felix Timmermans, die er veel inspiratie opdeed.

Felix Timmermans’ populairste romanfiguur Pallieter was een fulltime levensgenieter. En daar is Lier de geknipte plek voor. Wil je zelf Pallieteren langs de Nete, ofte genieten op z’n Liers? Volg de uitgestippelde fietsroute met die naam, of kies zelf je route langs de meanderende Nete via de knooppunten en schiet de ene prentkaart na de andere.
De Binnennete is in Lier nooit veraf. Een geweldig idee voor zomerse dagen is bootje varen op het water, een bijzondere manier om nog meer pittoreske hoekjes van Lier te ontdekken. Vroegere palingschuiten van de Koninklijke Moedige Bootvissers glijden over het water en gunnen je een aparte kijk op de fotogenieke Neteboorden.
Lier is een stad waar de meeste bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar liggen: de befaamde Zimmertoren, de imposante Sint-Gummaruskerk, … Bezoek ook zeker het vernieuwde Stadsmuseum, dat het verhaal vertelt over Lier en de Lierenaars. Op en rond de autoluwe Grote Markt krioelt het bovendien van de leuke terrasjes, en ook shoppen is er extra gezellig in de winkelstraat die van vest tot vest loopt.
Smultip: Combineer je ontdekking van het Lierse erfgoed met het prikkelen van je smaakpapillen. Volg een proeftoer en smul van heel divers streeklekkers, mét natuurlijk ook het vermaarde Liers vlaaike.

Lier

Wil je wat langer kunnen genieten van het uitnodigende Lier? Boek dan een overnachting in Best Western Zimmerhof! Dit viersterrenhotel in het historisch pand ‘Rusthof Van Acker-Peeters’ en de ‘Gevangenenpoort’ is helemaal klaar om je te ontvangen. Kom genieten van een heerlijk ontbijtbuffet, een mooie binnentuin en ’s avonds een glas bubbels in de loungebar. Het is een unieke en perfecte uitvalsbasis om het centrum van Lier te ontdekken. Of misschien vertoef je liever in de 4-sterren B&B en seminariehoeve Domus Silva, in het plattelandse Koningshooikt? Hier staan stilte, rust en natuur centraal. Op je eigen tempo start van hieruit je bezoek aan de Belgische kunststeden, waaronder Lier natuurlijk ook valt. Kies je toch liever voor een slaapplaats in het historisch centrum van de stad? Dan staat familiebedrijf Hof van Aragon je met open armen op te wachten. Dit hotel heeft meer dan een eeuw ervaring in het vak en presenteert je vier verschillende soorten kamers in een modern maar historisch kader.

Praktisch

Vind jij ook kleine gelukjes in de Kempen? Ontdek meer op www.kempen.be.

Waar kun je verblijven? Dit zijn onze drie logiestips: BestWestern Zimmerhof, Domus Silva en Hof van Aragon.

Ontdek nog meer artikels over ...