Bij Eetalage kom je terecht in een winkel waar alles in het oog springt. De producten, de bereidingen, maar omdat we nu eenmaal met alle zintuigen eten, ook de geuren en de kleuren. Een open keuken prikkelt onze natuurlijke nieuwsgierigheid. We zien hoe en waar alles bereid wordt, en dat triggert ons meer dan we willen toegeven. Eetalage is ambacht met visie. En dat is precies de visie die een moderne eetwinkel in 2018 wil uitstralen.
Eetalage heeft een aantal vaste producten, maar ook die fietsen mee met het seizoen waarin ze worden aangeboden. De winkel omarmt de seizoenen, laat ze terugkomen in de verschillende bereidingen. Op dit moment is dat winterkost, iets ruwer, robuuster, maar altijd weer met de kenmerkende lichte en frisse toets uit de keuken van Broes. Het aanbod is ruim: charcuterie, kaas, bereide maaltijden, kruiden. Jeroen vertelt dat er altijd klassiekers zijn zoals een aardappelbereiding, een risotto en ook drie groentebereidingen. Bij alle gerechten is er een goede balans tussen vlees, vis en groenten.

Koppige chefs

Er zijn nog meer vaste elementen in Eetalage: drie soepen, een vis- en twee groentesoepen, en drie dessertjes. Dat zijn op dit moment een chocolademousse, een rijstpapje en een cheesecake met mandarijn. Per seizoen bekijkt men welke smaken het best naar voor komen. ‘We hebben ook vier confituren in portfolio. Niet de gewone klassiekers maar eerder bijzondere combinaties zoals kriek-munt-vanille, sinaasappel-mango-koriander, perzik-aalbes-tijm en bosbes-limoen. Dat zijn de dingen waarmee we ons eigen ding doen, zo kunnen we onze koppigheid kwijt,’ lacht Jeroen.
Natuurlijk is er ook een koeltoog waar je alles per gewicht kunt bestellen, net als bij de gewone kruidenier. Dat is eerder de speeltuin van Broes en Jeroen, ze kunnen er hun eigen zin doen waar dat past. Er zal altijd een ovenschotel, een quiche, een vlees- en een visbereiding zijn. Jeroen vertelt ook dat er een ruim aanbod vegetarische gerechten ligt omdat hij vindt dat je nu eenmaal met groenten heerlijk aan de slag kunt gaan.

Streekproducten

Achter elk product zit een verhaal dat op de een of andere manier aansluit bij de filosofie van Eetalage. Broes: ‘Alles past binnen onze visie, duurzaam, lokaal, gezond, lekker’. De winkel werkt nauw samen met lokale kwekers van vlees, vis en groenten waardoor het telkens een verrassing is welke producten er de volgende week zullen zijn om mee te koken. De charcuterie komt van BRASVAR, waar Angelique Dobbels haar dieren met liefde kweekt. Heidi’s Hoeve uit Pittem zorgt voor de verse eitjes. Ook de hoeveboter wordt gemaakt bij een lokale boer in Dudzele.
‘Het leuke hieraan is dat we constant variatie kunnen bieden. We zijn aan niemand gebonden, we presenteren de producten die we goed vinden, waar we volledig achterstaan’, aldus Jeroen. Enkel goed lezen wat er op de verpakking staat, en het uitvoeren. Alle producten zijn individueel getest waardoor voor elk gerecht duidelijk is of het beter opgewarmd wordt in de microgolf of in de oven. ‘We zijn blij dat het allemaal goed verloopt want de bereidingen evolueren ook voortdurend maar momenteel zijn we gestart met dingen waar we echt fier op zijn’, vertelt Jeroen met een glimlach.

Eetalage

Eetalage
Brouwerijstraat 4
9880 Aalter
tel. 09/391.96.15
www.eetalage.be

Open op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 20u en op zondag van 9 tot 13u.

Ontdek nog meer artikels over ...