In aflevering 3 nemen we je mee naar de culinaire wereld van Oostenrijk en wanen we ons opnieuw op de levensgenietersberg Kristberg in Montafon.
Günter Zudrell is een vaste waarde in het familiehotel Panoramagasthof Kristberg. Van hieruit aanschouwen wij volgens hem het beste uitzicht over heel Montafon. Voor een stevige lunch na een inspannende wandeling ben je hier aan het juiste adres: als voorgerecht serveert Panoramagasthof de traditionele Sauerkäse uit Montafon met een salade van gemarineerd spek, ui en tomaat. Käsespätzle, of kaasnoedels, krijg je als hoofdgerecht, met een Sauerkäse-saus.
De traditionele Sauerkäse zou je een beetje kunnen vergelijken met feta. Het is een magere kaas met een pittig aroma die de laatste jaren opnieuw erg populair geworden is. In de gastromonie van Montafon wordt het tijdens alle seizoenen gebruikt als exclusief product. Dat vertelt Nina Ganahl van de toeristische dienst.

In Sonnkogelrestaurant Schmitten in Zell Am See gebruikt chef Christian Kracher ook eeuwenoude tradities in de keuken. Daar serveert hij een vijfgangenmenu op basis van kruiden, dat heel erg in de smaak valt.

In Serfaus-Fiss-Ladis ligt het onderwerp duurzaamheid en regionaliteit heel nauw aan het hart van restaurantmanager en kok Philipp Kaschutnig. Met 23 jaar ervaring in de gastronomie en 10 jaar als chef gaat Phillip dagelijks op zoek naar producten van eigen bodem en hoe je die duurzaam geleverd krijgt in het restaurant. Jarenlang zag hij gedurende zijn carriere als jonge chef verschillende zoutwatervissen en exotische zeevruchten van over de hele wereld toekomen in Oostenrijkse keukens. Daar wil hij nu komaf mee maken.

Opnieuw in Zell Am See ben ik op de boerderij van Melanie Pichler. Samen met haar familie baat ze Hofladen Agut in Schmittental uit en doen ze aan circulaire economie. Dat wil zeggen dat alles wat in de boerderijwinkel ligt, zelf geproduceerd is. Ze kweken raszuivere Pinzgauerrunderen die melk afleveren waarvan boter en kaas wordt gemaakt. Het afvalproduct van de melk en de kaas wordt gevoederd aan de varkens. De boerderij heeft een eigen slachthuis waardoor ze hun klanten van vers vlees kunnen voorzien. En van de fruitbomen wordt exclusieve schnaps gemaakt.

Vorige jaar kreeg Ilse Zechmann van de Waldhäuslalm in Schlading-Rohrmoos de kans om deel te nemen aan de eerste editie van Almkulinarik. Door het grote succes komt er ook een wintereditie. Almkulinarik is een concept van sterrenkok Richard Rauch in samenwerking met 14 berghutten in de regio, waar wintersporters kunnen genieten van culinaire topgerechten. Ook met haar hebben we een interview.

In Ramsau am Dachstein, in Schladming-Dachstein, stelt Marietta Schweighofer me voor aan haar Schotse hooglandrunderen. Op haar boerderij Fürsterhof genieten deze beestjes 3 jaar lang van de beste levensomstandigheden wat zorgt voor een optimale vleeskwaliteit.

Afsluiten doen we in Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau bij Hansi Hundsbichler, de senior manager van Hotel Stockerwirt. In dit hotel in Reith im Alpbachtalbieden ze kaas, melk en boter aan van de regionale Alpenmelkerij. Het zijn echte specialiteiten die je niet in de winkelrekken kan vinden. De samenwerking tussen het toerisme en de landbouw in deze regio is heel hecht. Hotel Stockerwirt en heel wat andere hotels werken samen met boeren rond het AMA-keurmerk.

Met dank aan de partners voor deze aflevering: Montafon, Serfaus-Fiss-Ladis, Zell am See/Kaprun, Schladming-Dachstein en Ski Juwel Alpbachtal Wildschonau. Je kunt de eerste drie afleveringen steeds herbeluisteren op june.be. Tot volgende week!
Meer info en inspiratie voor een wintervakantie in Oostenrijk en de geldende Covid19-maatregelen? Check austria.info.

Nina Ganahl
Günter Zudrell
Philipp Kaschutnig
Christian Kracher
Melanie Pichler
Ilse Zechmann
Marietta Schweighofer
Hansi Hundsbichler

Ontdek nog meer artikels over ...