In de Laars van Henegouwen vind je Thuin, het stadje met de hangende tuinen. Zowel de tuinen als de steegjes eromheen zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Het Belfort, Unesco-Werelderfgoed, torent hoog boven de stad uit. De kunstroute Fluide zorgt voor een frisse wind in een middeleeuws decor. Hedendaagse kunstenaars gaan er in dialoog met de stad en het erfgoed.

Een minder bekende stad is La Louvière. Het paradepaardje van de stad is Keramis, het Centrum voor Keramiek van de Federatie Wallonië-Brussel. Dit museum vind je op de site van de oude faiencefabriek Boch, een industriële parel. De voormalige flessenovens met hun gedurfde architectuur vormen het ideale decor voor de werken van hedendaagse keramisten.

Ook in Rochefort valt er heel wat te beleven. Het Gallo-Romeinse Archéopark Malagne en de Grot van Lorette zijn echte verborgen schatten. Nagenieten kan met een heerlijke trappist, gebrouwen in de Abdij van Notre-Dame de Saint-Remy.

In Bouillon komen liefhebbers van geschiedenis en natuur aan hun trekken. Het versterkte kasteel – ooit de thuisbasis van Godfried van Bouillon – is een van de opmerkelijkste burchten van Europa. Ook het Hertogelijk Museum en de Archéoscope mogen niet ontbreken tijdens je bezoek. Daarnaast is Bouillon, gelegen in een meander van de Semois, een echt wandelparadijs.

(Lees verder onder de foto’s.)

Abdij van Aulne, Thuin I © WBT I David Samyn
Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne, Rochefort I © CGT I Arnaud Siquet
Kasteel van Bouillon I © WBT I Denis Closon

De streek van Bastogne is diep getekend door de Tweede Wereldoorlog. In het Bastogne War Museum kom je alles te weten over de Slag om de Ardennen. Vlakbij ligt ook het Memoriaal van Mardasson, gebouwd ter ere van de gesneuvelde soldaten. In de Bastogne Barracks is het Interpretatiecentrum voor WOII geïnstalleerd. Vanuit deze barak sprak generaal McAuliffe het legendarische woord ‘nuts’ uit.

Hou je meer van wellness? Dan is Spa, in de provincie Luik, de uitverkoren stad. Kom tot rust in het helende water van de thermale bronnen. De fantastische geschiedenis van deze bijzondere stad ontdek je tijdens je bezoek aan de vele musea. Vergeet ook niet te genieten van de prachtige natuur, de gastronomische hoogstandjes en de hippe winkels. Wist je trouwens dat Spa sinds kort erkend is als Unesco-Werelderfgoed?

Stavelot straalt met zijn vakwerkhuizen, steegjes en fonteinen nog steeds een 18e-eeuwse sfeer uit. Wandel ook zeker tot aan de Abdij. Met haar drie thematische musea (de geschiedenis van het oude Prinsdom Stavelot-Malmedy, het Circuit van Francorchamps en Guillaume Apollinaire) is het uniek in de wereld.

Louvain-la-Neuve zal je verleiden met zijn unieke sfeer. Deze creatieve, multiculturele en dynamische voetgangersstad valt op door de stedelijke architectuur en het groene accent. Verplaatsingen met de auto worden hier beperkt en ontmoedigd, waardoor er des te meer ruimte is voor voetgangers en fietsers. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Hergé Museum en het nieuwe Musée L, waar wetenschappelijke en artistieke collecties met elkaar dialogeren.

Meer info over deze en nog meer verrassende Waalse steden vind je terug op visitwallonia.be. Visit Wallonia is bovendien trotse partner van de Audience Choice award van de Belgian Travel Blog Awards die op 18 maart 2022 uitgereikt worden in Namen door Thx.agency (vroeger Sound of C). #btba2022 #stayjuned

Bastogne War Museum I © WBT I J.P. Remy
Thermen van Spa I © WBT I Fabrice Debatty
Hergé Museum, Louvain-La-Neuve I © Atelier Christian de Portzamparc I WBT I Bruno Dalimonte

Ontdek nog meer artikels over ...