Monmouth Coffee

Start je dag bij Monmouth Coffee, een iconische koffiebranderij met drie koffiebars verspreid over Londen waar elk moment van de dag een gezellige drukte heerst. Ze begonnen met het branden en verkopen van koffie in 1978, in de kelder van de winkel in Monmouth Street, gelegen in Covent Garden. Vandaag vormen ze een vaste waarde in de Londense koffiewereld die staat voor duurzame en eerlijke koffiehandel. Wij nipten van onze flat white en cappuccino bij hun The Borough-locatie, waar de grote eettafel in het midden van de zaak ongetwijfeld voor een spontane babbel zorgt. De biologische rietsuiker vind je er overal in een grote schaal, de ovenverse gebakjes dien je zelf nog te bestellen.

Borough Market

Van bij Monmouth Coffee The Borough kan je meteen de heerlijke geuren van de vele kraampjes volgen tot bij de gelijknamige Borough Market, gelegen in het verlengde van de London Bridge. Deze historische, deels overdekte markt in hartje Londen is een waar foodie-walhalla dat uitsluitend kwalitatieve, duurzame voeding verkoopt en sociale connectie hoog in het vaandel draagt. En dit al zo’n 1000 (!) jaar. Van verse groenten en fruit, en fijne vleeswaren tot wereldse foodtrucks; hier vind je elke dag tussen 10u en 17u (op zondag tot 15u) alles wat je hart – of maag – begeert bij meer dan 100 unieke handelaars. 

Neal’s Yard Dairy

Kaasliefhebbers moeten in Londen zeker ook enkele stappen buiten Borough Market zetten tot bij Neal’s Yard Dairy, waar alleen echte die hards de sterke geur van de rijpende kazen weten te appreciëren. In deze prachtige winkel vind je een op het eerste zicht oneindige toog vol betere Ierse en Britse kazen, waar de gepassioneerde medewerkers van de shop je met plezier wegwijs in maken.

(Lees verder onder de foto’s.)

Londen
Borough Market
Londen

Ottolenghi Spitalfields

Lunchtime! En dat uiteraard bij the one and only  Ottolenghi London, die in totaal zeven restaurants verspreid over de stad in de aanbieding heeft. Allemaal een tikkeltje anders, maar allemaal met dezelfde visie van chef Yotam Ottolenghi zelf: een informele, Midden-Oosterse keuken vol smaak en kleur met een bijzondere focus op groenten. Wij kozen voor het restaurant in Spitalfields, vlak bij de City of London. De vier lunchgerechten zijn stuk voor stuk onweerstaanbaar, de selectie salades voor erbij onmogelijk om uit te kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van courgette met cantaloupe, manchego, pesto van gekonfijte citroen, en paarse basilicum, of geroosterde aubergine met een salsa van rode paprika, monniksbaard (of loogkruid) en pistachenootjes?

Shoreditch

Als je bij Ottolenghi ook aan de uitnodigende zoetigheden niet kon weerstaan, is een flinke wandeling nadien waarschijnlijk welkom. Dé ideale wijk hiervoor is Shoreditch, een bijzonder creatieve buurt die zichzelf ontpopt heeft tot misschien wel de hipste van Londen en een inspiratie vormt voor mening sterrenchef. Bovendien kan je er ook heerlijk snuisteren in gezellige boetieks en vintage shops en langs kleurrijke streetart. Tot onze favoriete hotspots in Shoreditch behoren de Old Spitalfields Market (waar je naast lekkernijen ook heel wat vintage items kan scoren), Dark Sugars Cocoa House, Brick Lane (een van de langste en gezelligste straten in de wijk), en de Sky Garden. Deze laatste ligt net niet meer in Shoreditch zelf, maar bevindt zich op slechts een kwartiertje wandelen van Liverpool Street en is daarmee perfect combineerbaar met een bezoek aan de hippe wijk. Het is een enorme glazen koepel op de bovenste verdieping van de wolkenkrabber 20 Fenchurch Street met een exotische tuin, 360 graden panorama over de stad én tal van leuke restaurants en bars.

Door Rani Guinée.

#stayjuned

Ottolenghi
Shoreditch

Ontdek nog meer artikels over ...