Op een herfstachtige maandagochtend verzamelen Kris Herrijgers (Kris Kookt), Manon Van Aerschot (Macaron Manon) en hobbykok Jeroen De Wael, gewapend met een zorgvuldig uitgewerkt recept en dagverse, lokale ingrediënten in de keuken van ST Events te Puurs. Tijdens het nuttigen van een deugddoende kop koffie vervoegen ook juryleden en sterrenchefs Michaël Vrijmoed (restaurant Vrijmoed) en Olly Ceulenaere (restaurant Publiek) hen. Drie genummerde papiertjes bepalen het lot van de drie finalisten, of toch de volgorde waarin ze hun kookkunsten zullen tonen: Jeroen bijt de spits af, gevolgd door Kris en Manon.

Finalist 1: Jeroen De Wael

Hobbykok Jeroen is niet aan zijn proefstuk toe wanneer het op food & wine pairing aankomt. Het kookcollectief dat hij met zijn vrienden vormt, kwam ooit nog voort uit een gedeelde passie voor wijn. Aan een echte wedstrijd zoals deze daarentegen, nam hij nog nooit deel. Met een heus Excel-spreadsheet waarin hij elke stap van zijn kookproces gedetailleerd beschrijft, begint hij aan zijn gerecht. ‘Ik ben sowieso een erg gestructureerde werker, maar op een dag als vandaag kan je maar beter extra goed voorbereid zijn’, aldus Jeroen.

Hij brengt een gerecht op basis van lam en aubergine, verrijkt met accenten van speculoos, een koffie-cassisgel, een erwtencrème, een crumble van kroakemandels en Gandaham en een saus op basis van port, balsamicoazijn en kalfsjus. ‘Zoals altijd ben ik voor mijn recept vertrokken vanuit de wijn en al zijn aroma’s. Met de zoetzure toetsen in mijn gerecht wil ik de fruitigheid van de wijn naar boven brengen’, vertelt Jeroen. De lamsfilets haalde hij bij een bioboerderij in Zaffelare, vlak bij zijn woonplaats, waar ook de speculoos en Gandaham typische streekproducten zijn.

Klik hier voor het volledige recept.

Finalist 2: Kris Herrijgers

Op zijn blog deelt hij dan wel trots zijn culinaire kunsten, voor de aanvang van deze finale is Kris naar eigen zeggen best zenuwachtig. Toch durft hij het aan om een volledig vegetarisch gerecht te serveren. ‘Ik ben van mening dat eten ook altijd een beetje delen is en heb mijn pairing dan ook vooral op gezelligheid gebaseerd; een goede fles wijn en een heerlijk gerecht to share.’

De ster van zijn gerecht is een in de oven gepofte koolrabi, die vergezeld wordt van een olie van platte peterselie, hummus met Landloperke kaas en yoghurt, ingelegd en geroosterd camelinazaad, bloemen van afrikaantjes en gefrituurd blad van koolrabi. ‘Ik haalde mijn bijzondere kaas bij Smaakhoeve De Lochtenberg in Merksplas, waar je zowel een boerderijwinkel als kaasmakerij en restaurant vindt. Het plantaardig stremmen van de kaas met de zaden van een distel en zijn natuurlijke korst geven hem een unieke en karaktervolle smaak, die naar mijn mening perfect bij de fles Abadia Retuerta past’, aldus Kris.

Klik hier voor het volledige recept.

Finalist 3: Manon Van Aerschot

Ook Manon is als culinair journaliste en foodblogger haast dagelijks bezig met receptontwikkeling. Voor haar finalegerecht besloot ze terug te grijpen naar nostalgie: ‘Mijn bompa was vroeger bevriend met een jager die ons vaak een deel van zijn buit bezorgde. Lokale en zelfbereide eend was dan ook een gerecht dat vaak bij ons op het menu stond. Door er nu een ragout van te maken, geef ik er mijn eigen, moderne twist aan en een rijke smaak die de wijn complementeert.’

Haar eendenragout van gekonfijte eendenbouten met onder andere wildfond, harissa en Abadia Retuerta-wijn serveert ze als vulling van een hartig taartje, afgewerkt met harde schapenkaas en geserveerd met een rucolasalade met walnoten en frambozenazijn.

Klik hier voor het volledige recept.

Het verdict

Samen met Michaël Vrijmoed en Olly Ceulenaere proeven, wikken en wegen Stijn Van der Beken (Le Wine, ook brand ambassador van Riedel) en de june.-redactie de gerechten van de drie finalisten. Het verdict? Jeroens gerecht met lam en aubergine werd prachtig gepresenteerd en vergde best wat culinair vernuft, maar bleek veel te complex. Waar het vegetarische gerecht van Kris hoge verwachtingen schiep, kon het ze qua smaak toch niet helemaal inlossen. Manons presentatie en kookstijl verschilden dan weer erg van de twee andere kandidaten, maar haar hartige taartjes vielen bij iedereen meteen in de smaak.

And the winner is…

Manon Van Aerschot! Hoewel alle finalisten een sterk gerecht serveerden dat zowel plus- als minpunten verdiende van de jury, kreeg Manons recept uiteindelijk de hoogste score vanwege de authentieke smaak die iedereen kon bekoren en de geslaagde match met de Abadia Retuerta Selección Especial 2016. Zij mag binnenkort dan ook genieten van een tweedaags gastronomisch verblijf voor twee personen bij het luxueuze Abadia Retuerta Le Domaine, mét de nodige glaasjes wijn uiteraard. Proficiat Manon!

Door Rani Guinée

Meer info? Neem een kijkje op de website van Abadia Retuerta via deze link en #stayjuned voor nog meer culinaire hoogstandjes.

Ontdek nog meer artikels over ...