Het begint zachtjes te schemeren als we vanuit Venetië de zachtglooiende heuvels rond Padua inrijden. De late zomerzon trekt diepe schaduwen over velden vol korenaren. Het zijn cipressen, opgesteld in geometrische rijen van twee, die de lappendekens omzomen. Een boer haast zich naar huis, ik zie de tractor nog net de kanaalweg naar Monselice oprijden.

Castello di Lispida baadt in brons en oker. Er is een trouwfeest aan de gang. De bruid draagt kant en wit met een sleep in tuile, de bruidegom een driedelig pak in maar twee tinten grijs. Ze lachen als obers met zilveren schotels vol prosecco aanrukken, en in zwart broekpak geklede meisjes borden met salumi, meloen en lepelhapjes brengen. Het is een Italiaanse trouwpartij zoals ik me Italiaanse trouwpartijen in dromen altijd voorstel. Er is zon, er is geroezemoes, er wordt smakelijk gelachen, er ontstaan stiekem nieuwe stelletjes, er wordt gehuild, en aan het eind van de avond verdwijnt het kersverse paar in een beige Cinquecento waaraan iemand een aantal klaterende blikjes heeft gehangen. Just married. Oggi Sposi.

Het dorp hoort tot de mooiste van Italië en kreeg de toevoeging Petrarca omdat de dichter er de laatste vier jaar van zijn leven woonde.

Alle markten thuis

Gli Ulivi is niet de enige vakantiewoning in en rond het kasteel. Er zijn er wel zes, maar eerlijk, het domein is zo uitgestrekt dat je daar niet de minste last van ondervindt. ’s Avonds, als er gegeten en opgeruimd is, vind je wel es een buur op datzelfde bankje onder de pijnboom, omdat je er de beste wifi-ontvangst hebt. En alleen in uitzonderlijke gevallen worden alle acht stoelen aan het zwembad ingenomen. Lispida trekt geen zwembadpubliek aan. Levensgenieters in de eerste plaats, die graag de zon zien ondergaan met een goed glas wijn, wandelen of fietsen in de omgeving, of de trein nemen naar Venetië of Padua om er te doen wat alle toeristen in Venetië en Padua doen. La passeggiata.Andres en Noa willen wél in het zwembad. Daarvoor zijn het dan ook kinderen. Lispida heeft geen zwembad in open lucht, maar een keer je de vensters wagenwijd openzet, kan het daar wel voor doorgaan. Buiten, tussen ligstoelen en groentetuin, kun je ballen of ravotten op een grasperk van wel twee voetbalvelden groot.

Ik zie andere gezinnen de dagen erna mountainbikes of gewone fietsen huren en de wijngaarden intrekken, rondom het kasteeldomein. Wie geoefende benen heeft, zoekt het wat verder, tot diep in het nabijgelegen Parco Regionale dei Colli Euganei. Ook Arquà Petrarca is bijzonder. Het dorp hoort tot de mooiste van Italië en kreeg de toevoeging Petrarca omdat de dichter er de laatste vier jaar van zijn leven woonde. Wie wellness en termen zoekt, kan in Battaglia terecht. Cultuur, de Sint-Antoniusbasiliek in Padua. En alle geneugten van een citytrip, Venetië. Met de trein rechtstreeks vanuit Monselice, in vijftig minuten. Langs de velden vol korenaren, recht naar de lagune.

Veneto

Verblijf

We huurden de vakantiewoning met drie slaapkamers bij Belvilla. Prijs vanaf 1.029 euro/week incl. elektriciteit, gas, schoonmaak, bedlinnen en schadeverzekering. Bad- en keukenlinnen inbegrepen. Wifi in de buurt van de woning. Info en boekingen bij de reisagent en via www.belvilla.be.

Vliegtuig

Brussels Airlines vliegt tot drie keer per dag van Brussel naar Venetië, vanaf 69 euro h/t alle taksen inbegrepen. Ryanair vliegt van Brussel én van Charleroi naar Treviso, vanaf 19,99 euro enkele reis, alle taksen inbegrepen.
www.brusselsairlines.com

Auto en trein

Je kunt uiteraard ook met de wagen naar Monselice, afstand 1.220 km, geschatte rijtijd ca. 12 uur via Straatsburg, de Gotthardpas en Milaan, een half uur langer via Keulen, Karlsruhe en de Brennerpas. Een auto huren kan in elke luchthaven.
Er rijdt een comfortabele trein van Monselice naar Venetië. De tickets zijn goedkoop en de reisduur nauwelijks vijftig minuten. Ideaal als je met het zicht op de lagune een lekkere Veneziano of Hugo wil nuttigen…

Gastronomisch

In Monselice, Battaglia en Aquà Petrarca zijn een aantal lekkere pizzerie en trattorie. Nonna Papera maakt een lekkere pasta met zeevruchten. Er is een veilige speeltuin. Via dei Colli 11, www.nonna-papera.it

Een gewaarschuwd man…

Het lijkt een pietluttig detail, maar we geven het toch mee: de spooroverweg nabij de vakantiewoning blijft vaak langer dan een kwartier dicht. Geluidsoverlast is er nooit, maar er rijden veel passagiers- en goederentreinen op dit traject.

Tip

Beste reisperiode: april tot en met oktober.

Ontdek nog meer artikels over ...