Oostende, België
De Koningin der Badsteden is de ideale start om ons tiplijstje af te trappen. Deze badstad combineert de grandeur uit de belle époque met de artistieke flair van James Ensor en zijn vele opvolgers. It has it all: shoppen, street art, gastronomie, strand en uitwaaien.

Must do:
Dat ‘uitwaaien’ is ook de kern van het nieuwe project van Hilde De Baerdemaeker, in samenwerking met Stad Oostende. Met haar podcast ‘Uitgewaaid’ word je door Hilde haar kalmerende stem begeleid op een rustgevende wandelroute langs 10 stilteplekken in en rond de badstad. Ideaal voor de ‘onthaasting’ en rust waar we vandaag massaal naar op zoek zijn.

Must see:
In 2024 staat Oostende volledig in het teken van kunstenaar James Ensor. In het ‘Ensorjaar’, dat officieel van start ging in december 2023, is het 75 jaar geleden dat de schilder hier overleed. Hij staat bekend als ‘de man achter de maskers’, verwijzend naar zijn opvallende kenmerkende schilderstijl. De EnsorStad ademt kunst, niet alleen door het streetart-festival The Crystal Ship, maar ook met Mu.ZEE, waar exposities van Ensor tentoongesteld zullen zijn.

Must stay:
Bij zo’n rustgevende get-away, hoort een even ontspannend verblijf. De ideale plek daarvoor is Rosa Hotel. Met de zachte, rooskleurige tinten wordt ‘La vie en Rosa’ volledig omarmd. Het is een hotel waar gemak, rust en liefde in harmonie samenkomen in de luxueuze kamers, verzorgd ontbijt en lekker lokale producten.

Le Mont-Saint-Michel, Frankrijk
Van uitwaaien aan onze kust gaan we door naar uitwaaien aan de Franse kust. De gemeente Le Mont-Saint-Michel in Bretagne is sowieso altijd een must met het wonderlijke getijdeneiland, maar in de lente heeft de regio nog veel meer te bieden.

Must do:
Voor de fietsliefhebbers onder ons werd in de zomer van 2023 de nieuwe fietsroute ‘Traversée Moderne d’un Vieux Pays’ geopend. Dat is een nieuwe 500 km lange fietsroute doorheen Bretagne van Mont Saint-Michel in het noorden tot Nantes in het zuiden. Het eindpunt ligt in Le Mont-Saint-Michel, maar dat houdt niemand tegen om de fietsroute deels in omgekeerde richting te ontdekken.

Must stay:
Als je de kans hebt, is een overnachting op het getijdeneiland Mont Saint-Michel niet te missen. De idyllische kleine straatjes brengen je tot het authentieke driesterrenhotel Auberge Saint-Pierre. Het interieur katapulteert je terug in de tijd naar de Middeleeuwen, wanneer het hotel de functie van een vakwerkhuis had. De typische kamers en bijhorend restaurant bieden de nodige luxe, om je ervaring onvergetelijk te maken.

Fécamp, Frankrijk
We blijven in Franse sferen en reizen door naar Fécamp. Dit havenstadje heeft een rijkgevulde geschiedenis: als residentie van de Hertogen van Normandië, thuishaven van de kabeljauwvissers en het ontstaan van de Bénédictine likeur. Een stadje waar veel meer te beleven is dan op het eerste zicht lijkt.

Must see:
Van 8 tot en met 12 mei wordt Fécamp omgetoverd tot hét internationaal maritiem evenement van het jaar tijdens de ‘Grand Escale’. De authentieke haven verwelkomt tal van traditionele, klassieke boten en transporteert je terug naar de glorietijd van Fécamp. De zeiljachten kunnen bezichtigd worden vanop het strand, de kades en de kliffen die Fécamp omringen. Talloze concerten, tentoonstellingen en andere activiteiten mogen niet ontbreken om het tot een echt vissersvolksfeest te maken.

Must stay:
Op 200 meter van het water vind je Hotel Le Grand Pavois. Het driesterrenhotel geeft met het prachtige uitzicht op de zee en de haven het gevoel alsof je je op een cruise begeeft. Het gedetailleerde interieur doet daar nog een schepje bovenop, waardoor de maritieme sfeer volledig tot leven komt. Elke kamer heeft een balkon, zodat je van dichtbij kan genieten van de frisse zeelucht en zonsondergang.

Rosa Hotel – Oostende
Rosa Hotel – Oostende
Auberge Saint-Pierre – Le Mont-Saint-Michel
Hotel Le Grand Pavois

Rouen, Frankrijk
De hoofdstad van Normandië mag niet ontbreken in ons lijstje. Rouen is al een museum op zich met zijn interessante historie, 100 klokkentorens en de geest van Jeanne d’Arc die hier nog nazindert. Wie niet echt gek is van geschiedenis kan zijn hart ophalen aan de vele goeie restaurants, gezellige slenterstraatjes en het bruisende nachtleven.

Must visit:
Al enkele jaren is het Festival Normandie Impressioniste een gewaardeerd, cultureel evenement. In 2024 bestaat de kunststroming ‘impressionisme’ 150 jaar, wat gevierd wordt in 150 evenementen. Van 22 maart tot 22 september 2024 kan elke kunstliefhebber de artistieke brug tussen de impressionisten van toen en de kunst van nu ontdekken. Op het programma? Tal van verrassende en toonaangevende exposities in een feestelijk jasje. Place to be? Het Musée des Beaux-Arts van Rouen, waar grote namen als James Abbott McNeill Whistler en David Hockney tentoongesteld zullen worden.

Must see:
In het teken van het Festival Normandie Impressioniste zal de kathedraal van Rouen verlicht worden met de lichtshow Cathédrale de lumière. Dichter-van-het-licht Bob Wilson is als regisseur en beeldend kunstenaar ‘in charge’ om er een waar openluchtspektakel van te maken. Deze is gratis te bezichtigen van 24 mei tot eind september 2024).

Must stay:
In het hart van historisch Rouen bevindt zich een recent gerenoveerd appartement dat luxe en charme uitstraalt. L’escale du Gros Horloge wordt uitgebaat door een Rouens koppel, Hélène en Nicolas, en is omgeven door pittoreske straatjes vol gezellige restaurants en bruisende caféetjes.

Den Haag, Nederland
Van onze Zuiderburen verhuizen we naar de Noorderburen, meer bepaald naar Den Haag. Deze ‘internationale stad van Vrede en Recht’ staat om meer bekend dan het Internationaal Gerechtshof. Het is de enige grote Nederlandse stad aan zee én combineert koninklijke allure met een uitgebreid cultuuraanbod.

Must do:
Midden mei wordt Den Haag omgetoverd tot één groot gastronomisch eetfestival met Haagse Wereldhapjes: een openluchtbeleving met restaurants, live muziek en entertainment. Met de zon op je snoet kan je genieten van al het moois en lekkers dat het culinair festival te bieden heeft.

Must stay:
Gelegen in het hippe Zeeheldenkwartier kan je het authentieke Boutique Hotel La Paulowna vinden. Na jaren rechtover het, toen leegstaande, gebouw te wonen, besloten eigenaars Anuschka en Wim de sprong te wagen en hun droom waar te maken. Ze toverden het oude kantoorgebouw om met intensieve renovaties, vintage en zelf opgeknapte meubels en creërden een huiselijk luxehotel aan het Anna Paulownaplein. Als kers op de taart werken ze samen met Restobar Bayonne, die hun Franse en Spaans Baskische keuken delen tijdens het ontbijt, lunch en diner.

Noordwijk Aan Zee, Nederland
De Nederlandse kust is de ultieme getaway met rustige en authentieke badplaatsen. Noordwijk Aan Zee is er daar ook één van. Verken de historische kern van de badplaats, struin langs de gezellige winkelstraat of verrijk je kennis over de Atlantikwal in het gelijknamige museum.

Must visit:
Nederland en het beeld van kleurrijke tulpen hangt onlosmakelijk aan elkaar vast. De ideale plaats voor de ultieme beleving is daarbij al jaar en dag lentepark Keukenhof, dat in 2024 zijn 75e verjaardag viert! Dat gaat natuurlijk gepaard met een groot feest, waaronder klassieke muziek tussen de bloemen, verscheidene bloemenshows en het Bloemencorso. Zeker een bezoekje waard tussen 21 maart en 21 mei 2024. De eerste van 7 miljoen bloembollen is ondertussen al gepland!

Must stay:
Wie luxe wil in een huiselijke sfeer, moet overnachten in Villa de Duinen. Deze villa werd reeds gebouwd in 1902, maar herbergt nu één van de beste Boutique Hotels van Noordwijk. Het is een adults only omgeving waar je ’s avonds kan genieten van een ‘fine wine & dine’ met lokale Nederlandse producten. Wil je volledig tot rust komen? Ontspan dan in de Azzurro Wellness, inbegrepen in je bezoek.

Hamburg, Duitsland
Deze vroegere Hanzestad heeft een waaier aan redenen waarom het op onze lijst staat. De oude binnenstad is al een attractie op zich, met de oude, originele gebouwen, waarbij de bruisende, hippe Neustadt vol designerwinkels en moderne architectuur volledig in contrast staat. Hamburg heeft dus veel te bieden!

Must do:
In 2024 is het de 250e geboortedag van Caspar David Friedrich. In welgeteld 4 steden wordt dit gevierd, waaronder ook in Hamburg. Friedrich was de bezieler van de ‘sehnsucht’ en werd daarmee één van de invloedrijkste Duitse schilders. In de Hamburger Kunsthalle wordt een ‘comprehensive panorama’ tentoongesteld waarbij zijn beste werken in de spotlight staan.

Must stay:
Ontdek het binnenschip Lydios, dat al in 1914 te water ging. Na decennia door rivieren en kanalen te varen in Oost-Europa opende eigenaar Marcel Klovt zijn omgebouwde hotelboot in 2018. Hij ging aan wal in één van de historische havens van Hamburg en biedt sindsdien zijn unieke hotelbeleving aan. “Schlafen im Hafen” heeft 5 ruime, modern ingerichte kamers, waar de lijn van het maritieme thema doorgetrokken wordt. De houten vloerplanken, grote patrijspoort, dakramen en eigen waterpijpcreaties als decoratie maken deze out-of-the-box compleet.

Door Guylène Renoult.

L’escale du Gros Horloge – Rouen
Boutique Hotel La Paulowna – Den Haag
Schlafen im Hafen – Hamburg

Ontdek nog meer artikels over ...