La Dotta (De Geleerde)
Bologna wordt La Dotta – De Geleerde – genoemd omdat zich hier de oudste faculteit rechten bevindt, waar al sinds de 11de eeuw studenten les volgen. Vandaag is de universiteit nog steeds open, wat zorgt voor een jeugdige en levendige atmosfeer.
Voor sfeer en gezelligheid moet je dus in Bologna zijn, meer specifiek op het Piazza Maggiore. Op dit bruisende plein tref je onmiddellijk enkele highlights aan van de stad. Eén ervan is de Palazzo del Podestà. Het is een paleis, gebouwd rond 1200 waaruit de stad decennia lang werd bestuurd. In 1453 werd er een klokkentoren bijgebouwd voor het alarmeren van de burgers in geval van nood. Ook San Petronio is een niet-te-missen hoogtepunt. Het is de grootste en belangrijkste basiliek van Bologna. De bouw van deze kerk begon in 1390 maar legendes vertellen ons dat paus Pius IV de werken al snel stillegde. Tot op de dag van vandaag zien we de beslissing van de Paus door de half afgewerkte façade. D’Accursio is vervolgens het stadhuis op de Piazza Maggiore. Het is vernoemd naar rechtenprofessor Accursio, die zijn huis had staan in de kern van het paleis. In de loop van de jaren zijn er nog een reeks gebouwen aan toegevoegd. Verder kan je op het plein nog andere indrukwekkende monumenten spotten waaronder de fontana del Nettuno, een fontein gemaakt door een Belgische beeldhouwer.
Het Archiginnasio is dan weer een oase van rust. Gelegen in het hart van de stad, is het sinds 1838 een bibliotheek. De bib was hiervoor een gebouw van de universiteit van Bologna. Maar deze werd zwaar beschadigd door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

La Grassa (De Vette)
Voor de pastaliefhebbers hebben we goed nieuws. Uit Bologna, ook wel La Grassa – De Vette – genoemd, komt de wereldberoemde spaghetti Bolognese. Wel moeten we hierbij vermelden dat de spaghetti Bolognese zoals wij ze kennen in de verste verte niet lijkt op de originele versie. De one and only spaghetti Bolognese heet er namelijk tagliatelle al ragù. De vleessaus wordt dus niet bereid met spaghetti maar met tagliatelle. Van Bologna komen immers de tortellini, lasagne en de lintvormige tagliatelle. De lange, dunne slierten pasta of spaghetti die wij gebruiken bij deze vleessaus is slechts een verkeerde interpretatie van het oorspronkelijk recept.
Er zijn oneindig veel restaurants over de hele stad waar deze tagliatelle al ragù kan geproefd worden. Bovendien zijn er enkele markten die zeker een kijkje waard zijn. Quadrilatero is een wijk waar je kan dwalen tussen kleurrijke winkeltjes, gezellige koffiehuizen en aanlokkelijke markten. Als je meer trek hebt in iets lokaal en authentiek, is Mercato delle Erbe een goede optie. Van de verse Mortadella worst of de huisbereide Parmigiano Reggiano kaas kan je maag al eens gaan knorren en het water uit je mond sijpelen. Met een lege maag vertrekken naar deze plekken is dus de boodschap!

©Comune di Bologna
©Comune di Bologna
© Comune di Bologna
© Bologna Welcome srl
Dit is een museum met één van de belangrijkste archeologische collecties in Italië

La Rossa (De Rode)
De stad heeft deze naam vooral te danken aan de rode dakpannen op de duizenden huizen in de stad. Je kan de dakpannen bewonderen als je de Asinellitoren aandurft. De beklimming van deze toren bestaat uit 498 hardnekkige treden, 97 meter hoogteverschil en leidt tot een spectaculair uitzicht over La Rossa. Het kleine broertje van Asinelli heet Garisenda en is slechts 47 meter hoog. Samen zijn ze het symbool van Bologna, en dat niet alleen door hun hoogte. Deze verdedigingstorens staan namelijk bijna even scheef als de toren van Pisa!
Niet alleen de dakpannen maar ook de linkse politieke gedachtegang van de stad heeft bijgedragen tot deze bijnaam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Bologna zich immers hevig verzet tegen het nazisme.

Città della musica (De muziekstad)
De stad wordt niet alleen zo genoemd omdat de uitvinder van de draadloze telegrafie, Marconi, hier geboren werd. De stad werd door UNESCO benoemd tot “city of music” in 2006. Niet veel later werd het museum over de geschiedenis van radio, Museo della Comunicazione ‘Mille voci… mille suoni’ opgenomen op hun werelderfgoedlijst.
Verder merk je doorheen heel de stad dat deze zijn bijnaam heeft verdiend. Een voorbeeld is de beroemde muziekkapel in San Petronio maar er is ook het Teatro Comunale, waar je kan genieten van opera. Bovendien kan je meer bijleren over muziek in het Museo Internazionale e Biblioteca della Musica.

En zo veel meer
De bijnamen van Bologna zijn jammer genoeg op maar er is nog heel veel te ontdekken in deze unieke stad. Naast de oogverblindende architectuur en heerlijke pasta kan je op zoek gaan naar het deel van de stad dat ze “klein Venetië” noemen. Dit deel kenmerkt zich door de kleine, kronkelige, verborgen kanaaltjes. De must-see in “klein Venetië” is de Canale delle Moline, vooral omdat deze te bezichtigen valt door een klein raampje: de Finestrella di Via Piella. Ook zijn er tal van musea die zeker een bezoekje waard zijn, zoals de Museo Civico Archeologico. Dit is een museum met één van de belangrijkste archeologische collecties in Italië. De Pinacoteca Nazionale di Bologna staat dan weer bekend als een van de modernste nationale galerijen.

Door Lola Huylenbroeck.

Meer info over vakanties naar Bologna en Italië? Check Italia.it. Je vindt er ook de meest actuele covidtoestand en de gezondheidsmaatregelen die je er als bewuste reiziger in acht dient te nemen.

©Danilo Rosini
© Bologna Welcome srl
© Bologna Welcome srl
© Comune di Bologna

Ontdek nog meer artikels over ...