Al meer dan 800 jaar verbinden water, ondernemerschap en ambitie de bewoners van de Hanzesteden. Ook Zutphen vormt als een van de oudste steden van Nederland geen uitzondering op deze regel. Wanneer ik op een druilerige woensdagochtend van het station richting de gezellige binnenstad wandel, word ik meteen gegroet door trotse middeleeuwse kerken en statige koopmanshuizen. Wat de vele monumentale panden in Zutphen echter nog bijzonderder maakt, is dat ze haast allemaal een nieuw, modern doel kregen.

Hanzesteden
‘Is het goed als ik hem zaterdag terugbreng?’ ‘Tuurlijk joh!’ Van gastvrijheid gesproken.

Leuke shops en lekkere stops

Mijn eerste stop, het prachtige pand van de nieuwe vestiging van Van Rossum’s Koffie, demonstreert meteen de hippe historie die de Hanzesteden typeert. Binnenin schuilt een trendy koffie- en lunchbar waar mijn bestelling van een chai latte eigenlijk een beetje vloeken in de kerk blijkt. Ze serveren hier namelijk de op één na beste koffie van heel Nederland. Wanneer opnieuw een hevige regenbui losbarst, biedt de barista een paraplu aan een van zijn klanten aan. ‘Is het goed als ik hem zaterdag terugbreng?’ ‘Tuurlijk joh!’ Van gastvrijheid gesproken.

Ook alle andere adresjes die ik bezoek zijn mooi, mooier, mooist. Van de prachtige bakcreaties bij Bloem op de taart tot de heerlijke geur van koffie die alweer wenkt van bij De Pelikaan, een koffiewinkel waar al 204 jaar dezelfde familie haar koffie brandt. Wijnhandel Schaapveld verdient alleen al een bezoekje vanwege de aanpalende stadspoort en -wal, al is het ook de place to be voor een uniek flesje wijn. Fijnproevers kunnen hun hart ook ophalen bij Pure Taste. Eigenaar Bert, misschien wel de grootste foodie van Nederland, vertelt je er in geuren en kleuren over zijn unieke olies, azijnen en delicatessen. In de fraaie concept store ByNord en weelderige bloemist Horta zou ik uren kunnen ronddwalen.

Hanzesteden

Middeleeuws moois

Na een heerlijke lunch bij Chapoo! duiken we nog verder de geschiedenis van Zutphen in. Dankzij de brede waaier aan stadswandelingen van VVV Zutphen mis je geen enkele bezienswaardigheid in de stad. Een nog idyllischer alternatief zijn de fluisterboten, waarbij een schipper je via de grachten langs de mooiste plekjes en monumenten voert. En nee hij fluistert niet wanneer hij je over hun geschiedenis vertelt. De elektrische motor van de bootjes wel.

Een van de belangrijkste getuigen van de rijke historie van de stad is de Wijnhuistoren. Zijn 47 klokken luiden nog tweemaal per week en zijn steile trappen leiden je naar een uniek panorama over de stad. Ook de Walburgiskerk en de Broederenkerk zijn impressionante monumenten waardoor Zutphen de bijnaam torenstad kreeg. Binnenin deze laatste ontdek ik bovendien een van de allermooiste bibliotheken die ik ooit al heb gezien. En ik heb Letterkunde gestudeerd.

Hanzesteden
Wanneer Erna zich verontschuldigt omdat er geen luxekamer meer beschikbaar was, moet ik bijna een lach onderdrukken. ‘Is dit dan geen luxe?’

Goddelijk eten en hemels overnachten

Aanpalend aan de Broederenkerk vind je het gelijknamige klooster, dat vandaag misschien wel het mooiste voorbeeld vormt van een geslaagd samenspel tussen hip en historie. Anton de Lange en zijn echtgenote Erna transformeerden het Broederenklooster vorig jaar tot een luxueus boetiekhotel met 15 kamers én gastronomisch restaurant. Wanneer ik het klooster betreed, begeef ik me in een ultrastijlvol interieur dat het historische pand duidelijk eer aan doet, maar toch de nodige huiselijkheid uitstraalt. Al heeft de warme ontvangst van Erna daar ongetwijfeld ook iets mee te maken. En wat een mooie kamer. Ook hier werden authentieke elementen behouden, zonder in te boeten aan comfort. Integendeel. Wanneer Erna zich verontschuldigt omdat er geen luxekamer meer beschikbaar was, moet ik bijna een lach onderdrukken. ‘Is dit dan geen luxe?’

’s Avonds word ik door chefs Niels Minkman en Niels van Dooijeweert (Inderdaad, twee Nielsen), die voordien beiden op sterrenniveau kookten, verwend met een viergangenmenu dat in de praktijk uit zo’n acht gangen bestaat als je alle amuses meerekent. Mijn persoonlijke favoriet is ongetwijfeld de spitskool met zwarte knoflook en een 64-graden eidooier en het verrassende dessert met aardbei, meringue, olijf en lavas. Ja, ook vegetarisch koken kunnen ze hier, en dat allemaal in een ongelooflijk serene keuken.

De volgende ochtend raak ik maar moeilijk uit wat niet geheel ontoepasselijk een van de meest hemelse hotelbedden is waarin ik ooit geslapen heb. Het bijzondere ontbijt dat mij te wachten staat, weet me uiteindelijk te overtuigen. Geen gewoon buffet bij het Broederenklooster, wel een heus driegangenontbijt. Na onder meer een wafel met avocado en radijs, een omelet okonomiyaki met hoisin en wasabi en een magnum van ananas en kaffir waan ik me al gauw opnieuw in de zevende hemel.

Door Rani Guinée

Benieuwd wat de Hanzesteden nog meer te bieden hebben? Check dan zeker www.visithanzesteden.nl en #stayjuned voor onze tips in Zwolle en Hattem.
Algemene info over Nederland vind je via holland.com.

Hanzesteden
Hanzesteden

Ontdek nog meer artikels over ...