De Lapse winterse stilte is zo indrukwekkend dat zij sacraal wordt. Kerst en nieuw zijn in Lapland niet noodzakelijk synoniem voor – hohoho! – de kerstman, hoewel je hem met zijn acolieten wel eens pleegt tegen het lijf te lopen in Rovaniemi. Voor het overige ligt het accent toch op beleving, en gezelligheid. Het is zo goed als de hele dag (en nacht) donker rond de poolcirkel, maar dat geeft je reis een onvergetelijk en uniek tintje. En je kunt ook in de volslagen duisternis genieten van de uitzonderlijke sneeuwlandschappen, of een uitstapje doen met de sneeuwscooter, husky of rendierslede. Het kerst- en nieuwjaarsfeest zelf zijn er doorgaans rustig en authentiek. Om nooit te vergeten.

Vier, vijf dagen. Dat is in principe voldoende om Lapland in hartje winter te ontdekken. Niet omdat er niks te beleven valt, maar omdat het nu eenmaal koud en donker is, en je ook perfect van de gezelligheid binnen kunt genieten. Excursies worden over het algemeen in de reispakketten begrepen, we weten immers uit ervaring dat je op andere momenten zelf niet op stap gaat in de mystieke duisternis. Maar een tocht met de husky, de rendieren, de sneeuwscooters? Altijd op het programma. Afhankelijk van het type reis kun je ook nog gaan sneeuwschoenwandelen, of op zoek gaan naar het Noorderlicht! En verblijven doe je in allerlei soorten hotels, met toch weer een bijzondere vermelding voor de aurora cabins, stukjes paradijs op aarde met een 180° glazen dak.
En voor het overige heerst de volslagen stilte. Een met de natuur. Uit volle respect. Bewondering. Ontzag. Liefde. Daarmee is alles gezegd.

Het allergrootste spektakel? Dat moet het noorderlicht zijn

Gallia heeft in de hele regio hotels in alle mogelijke stijlen en categorieën, van sympathieke stadshotels tot authentieke blokhutten, glazen iglo’s (!) en luxueuze cottages met 360° blik op de ongerepte sterrenhemel. Denk bijvoorbeeld aan de Aurora chalets, een kleinschalige plek waar je het traditionele Lapland kunt ervaren onder de Aurora Borealis. Neem een paar sneeuwschoenen en maak een rustige wandeling door de besneeuwde bossen, en geniet van de stilte van de natuur. Onderweg kom je misschien één van de typische pooldieren tegen: een eland, een rode vos, witte konijnen of een witte sneeuwhoen. Of probeer hetunieke Star Arctic Hotel, midden in de natuur, op Kaunispää Moutain. Het Saariselkä Ski Centre en de nieuwe 1,2 km lange sledepiste liggen op enkele minuten wandelen.

Er valt tijdens de winter natuurlijk zowat alles te beleven in Fins Lapland. Toegegeven, het is niet echt een belangrijke skiregio, al weten ze daar in bijvoorbeeld Levi wel raad mee. Maar huskysafari’s, sneeuwschoenwandelingen, sneeuwscootertochten, ijsvissen, rendiertochten, langlaufen? Dat kun je er natuurlijk élke dag doen. En dat is dan nog maar een greep uit de mogelijkheden. Het allergrootste spektakel? Dat moet het noorderlicht zijn. Het fenomeen start met veel geluk al in september, en je kunt het tot maart, april zien.

Info en boekingen? Check het volledige aanbod van Gallia via deze website.

Lapland
Lapland

Ontdek nog meer artikels over ...