Beaufort

Beaufort is terug! Van 27 mei tot 7 november 2021 kun je in elke kustgemeente een hele reeks nieuwe kunstwerken bewonderen. Een mix van 21 binnen- en buitenlandse kunstenaars brengen hedendaagse kunst naar de zee. Elke badplaats krijgt er twee werken bij, een permanent en een tijdelijk werk. Nieuw dit jaar is dat er een kunstbreed-project op het programma staat. Een muzikale creatie van Ari Benjamin Meyers zal deze zomer worden doorgegeven aan de kustgemeenten. Lokale muziekgroepen brengen hun eigen versie van het muziekstuk tijdens een parade.

De zevende editie moet bezoekers meer perspectief bieden in bange tijden van corona. Het thema van Beaufort 21 speelt in op hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Normaal kijken we naar het omgekeerde. Wat de mens heeft verwezenlijkt bij de natuur. Maar de pandemie toont het tegenovergestelde. Een aantal kunstwerken zal hierop inspelen. In Oostende zal men bijvoorbeeld tonen hoe het gesteld is met de stijging van de zeespiegel. Andere werken stellen dieren voor met menselijke kenmerken.

Het brede publiek zal Beaufort coronaproof kunnen ontdekken. Bezoekers kunnen samen met hun bubbel gedurende een langere periode de kunstwerken langs de kustlijn ontdekken. Spreiding in tijd en ruimte past perfect in het plaatje voor het evenement aan zee.

Wil je graag een voorsmaakje? De permanente werken van het Beaufort beeldenpark uit de afgelopen edities kun je nog steeds ontdekken. Langs de kustlijn vonden zo’n 30 werken er een vaste plek. Spring op de Kusttram of verken de werken te voet. De uitgestippelde routes wijzen je de weg naar de hedendaagse kunst in het decor van de kust.

De Kust
© Ludovic Maisant
APB Westtoer
Gids Brenda Utterwulghe neemt je mee naar buiten en zorgt voor mentale, emotionele en fysieke gezondheid aan zee

Adembenemende plekken

De Kust telt een hele reeks plekken die je moet gezien hebben. Plekken die je gegarandeerd betoveren en een stop waard zijn. Dit najaar neemt de Kust je mee in de wondere wereld van fotografie. De meest adembenemende plekken aan zee … daar gaan topfotografen uit binnen- en buitenland naar op zoek.

De Kust slaat de handen in elkaar met fotografen om deze verborgen parels in de kijker te zetten. Ze gunnen ons een kijkje door hun lens en tonen hun favoriete kustplekjes: van een rustgevende oase in de duinen tot het bruisende stadsleven, van uitzonderlijke natuurreservaten tot artistieke en architecturale hoogstandjes en van maritieme sites tot nostalgische hotspots.

Tijdens het najaar van 2021 bundelt de Kust een selectie aan foto’s in een inspirerende communicatiecampagne. Een hip magazine en een boeiende tentoonstelling tonen de schoonheid van de zee tijdens de vier seizoenen – een échte must-have voor jouw collectie.  Ook online kan je de mooie kustfotografie spotten.

Ben je zelf gepassioneerd door fotografie en hou je van adembenemende plekken? Dan daagt de Kust jou via sociale media uit om zelf achter de lens te kruipen. Topfotografen leren jou de kneepjes van het vak met een heleboel tips. Zo maak je in een handomdraai zelf een adembenemend beeld.

Strand, dijk en de druktebarometer
De druktebarometer schopte het in 2020 tot de shortlist voor de titel ‘woord van het jaar’. Ook deze zomer is de druktebarometer terug van weggeweest. Op de website van de Kust geeft de barometer je een uitgebreid overzicht van de rustige en drukke plaatsen aan zee. Handige kleurcodes en livebeelden helpen je als bezoeker om je uitstap te plannen. Per groene zone vind je sinds kort een lijst van de activiteiten die er te beleven vallen, en dit volledig coronaproof.

Welke activiteiten kun je verwachten?

Een kustgids leidt je per fiets langs verborgen natuurpareltjes tijdens de Kustsafari. Dit is een reeks van maar liefst 24 gratis begeleide zomertochten naar de mooiste en stilste plekjes aan onze Belgische kust. Kom straffe verhalen te weten uit het woelige verleden van het hinterland en verken al trappend de prachtige natuurgebieden. De gezonde zeebries en het adembenemende zicht bezorgen je een écht safarigevoel.

Wandel langs de meest rustgevende plaatsen aan de Kust met de Kwist podcastroute. Gids Brenda Utterwulghe neemt je mee naar buiten en zorgt voor mentale, emotionele en fysieke gezondheid aan zee. Ze leert je enkele ademhalingsoefeningen en meditatietechnieken aan om je helemaal zen te voelen. Dit allemaal volledig op jouw tempo. De wandelingen kan je downloaden op haar website. Koptelefoon op en laat je begeleiden door de stem van Brenda.

De Kust
© Gerrit Devinck
© Olivier Depaep
© Johan Töpke

Fietsen langs iconen

Fietsliefhebbers kunnen de Belgische kust verkennen met zicht op zee, door de duinen of langs de polders. De Kustroute is één van de acht Vlaamse icoonroutes en laat je de hele kustlijn ontdekken. De bruisende kuststeden en levendige badplaatsen zorgen voor leuke tussenstops. Je maakt tijdens de tocht kennis met de kunsttriënnale Beaufort en het rijke maritieme erfgoed. Op een aantal idyllische plekken langs de Kustroute voorziet Westtoer picknickmeubilair. Een nieuwe fietskaart, verkrijgbaar bij Westtoer en de toeristische diensten van de Kust, wijzen fietsers de weg.

De Kustroute sluit naadloos aan op ‘de Kustroute’ in Nederland en ‘La Vélomaritime’ in Frankrijk, waardoor de landsgrenzen vervagen en de fietstocht kan verdergezet worden over de grenzen. De icoonfietsroutes zetten Vlaanderen op de kaart als internationale bestemming voor fietsvakanties.

Door Luna Barbosa Dos Santos.
Foto: Jan Darthet voor APB Westtoer.

© Arne Deboosere

Ontdek nog meer artikels over ...