Gastvrouw Sandrine strijkt nog snel enkele haren fijn. ‘Ook als de kappers gesloten zijn, werken de B&B’s aan de kust verder.’ We lachen hartelijk vanuit de Napolitaans blauwe duisternis die een mondmasker kenschetst. Het is een beetje dubbelop, met dat toerisme aan het strand. Behoorlijk veel hotels en kleinere logies hebben beslist open te blijven, sommige uit noodzaak, andere omdat ze nu eenmaal niets anders kennen dan gastvrijheid en de kunst om met de ogen te glimlachen.
Ik ken Armalot nog uit de tijd dat het Huyze Armalot heette en gastheer en -vrouw Franky en Sandrine mensen ontvingen voor koffie en ontbijt. Ik vond het een mooie, rustieke plek waar met kunde en talent kwaliteit werd gebracht. Er zijn steeds meer etablissementen die weliswaar een beetje weg zitten van de Eerste Lijn, dat dure stuk vastgoed aan de wandelpromenade, en die je dus met een zekere hardnekkigheid moet zoeken, maar de beloning is niet verwaarloosbaar. Ik dronk er toen sterke, hete koffie en at kruimige pistolets en hoeveboter en vlezige grijze garnalen die tweesterrenchef Stephane Buyens voor me had meegebracht. Want dat was toen de insteek van het verhaal: er bestaat geen betere combinatie dan garnalen, brood, boter en zwarte koffie. (Sommigen vinden dat onzin – je moet Rodenbach grand cru drinken bij Noordzeegarnaal, of een minerale chablis, desnoods een albariño uit Galicië, iets met zuren en complexiteit. Maar Buyens zwoer bij koffie.)
Franky en Sandrine kregen er in 2013 een dochter bij, Julia, en zo werd Armalot Armalot by Julia, omdat op die manier aan de verzuchting werd voldaan het hele gezin bij de onderneming te betrekken. Enkele jaren later daalde een ufo neer boven De Panne en vervoegde een hippe en moderne B&B het bestaande hoofdgebouw. In veel gevallen zou zo een constructie tot bouwkundige calamiteiten hebben geleid, maar Franky en Sandrine wisten wat ze deden. Het gebouw blendt als van nature in de omgeving, en het interieur is gedurfd koper met zwart en wit en enkele fade beigetinten. Ik vind het prachtig.

Armalot
Het ontbijt is een van de fijnste, meest exquise en allesomvattende ervaringen die je aan de kust kunt vinden

De drie kamers hebben elk de naam van een van de dochters: Julia, Charlotte en de familiekamer Marie, waar je een afzonderlijke, netjes af te sluiten kinderkamer vindt. Decoratie en andere stukken werden meegebracht vanop reizen in Los Angeles of weekendjes in Parijs. Sandrine wist precies wat ze wou, en hoe het zou passen in het gebouw. Een lounge met opvallend koperen keukenelement, een chaise cocon en een terras dat op warme lentedagen vast verrukkelijk is, maken de beleving compleet.
Armalot by Julia is niet zomaar een bed met breakfast. Het ontbijt is een van de fijnste, meest exquise en allesomvattende ervaringen die je aan de kust kunt vinden. Het is opulentie, maar van een ragfijne finesse. En het is niet de kwantiteit die in het oog springt, maar de kwaliteit van de basisproducten en de liefde waarmee het wordt geserveerd. Sinds kort ligt het accent nog meer op de Westhoek. Alle koeken en brood worden in huis gebakken. Kazen en zuivel komen van de Beauvoordse Walhoeve. De charcuterie wordt in de Westhoek bereid en gemaakt van dieren die er hebben gegraasd. En als orgelstuk kun je sinds kort nu ook de enige echte grijze Nieuwpoortse garnaal bij het ontbijt krijgen. Met hoeveboter, en pistolets en sterke, hete koffie. Zo is de cirkel altijd een beetje rond.

Armalot by Julia
Ernest d’Arripelaan 13
8660 De Panne
058/62.58.62
Winterpromo beschikbaar met 20% korting, takeaway in de buurt, afwerking kan in de loungekeuken. Ontbijt op de kamer of in de lounge. Water, koffie en thee de hele dag inbegrepen. Wie snel is, vindt nog een kamer voor 112 euro (2p, ontbijt incl.) of een familiekamer voor 156 euro. Info en reserveren via deze link.

Armalot
Armalot

Ontdek nog meer artikels over ...