Over de oorsprong van de tapa bestaan talloze parabels, maar wat de waarheid ook moge zijn: tapas maken deel uit van de culinaire cultuur van het land.

¿ Tapa, tawa?

Was het koning Alfonso X die in de zeventiende eeuw een hartige versnapering wou bij zijn glas wijn en hiermee de Spaanse tapas in het leven riep? Of hebben deze culinaire parels hun bestaan te danken aan keizer Karel V. die doldronken ruiters wou vermijden en elke herberg ordonneerde om hapjes te serveren bij alcoholische goedjes? Volgens anderen is het woord dan weer afgeleid van de middeleeuwse gewoonte om drankjes met een plakje ham te bedekken als een soort deksel (of tapa) zodat er geen insecten in hun glas vlogen. Over de oorsprong van de tapa bestaan talloze parabels, maar wat de waarheid ook moge zijn: tapas maken deel uit van de culinaire cultuur van het land.

De tapatraditie geldt voor heel Spanje, maar toch staat elke regio bekend om zijn eigen gewoontes. Zo dus het noordelijke Baskenland waar pintxos een plaatselijke specialiteit zijn. Deze kleine hapjes bestaan uit een ovenvers stukje schuin gesneden stokbrood dat rijkelijk belegd wordt met diverse ingrediënten. Gegrilde geitenkaas, olijven met ansjovis en chili gilda of pittige Spaanse chorizo: de mogelijkheden zijn oneindig. Net als bij de traditionele tapa staat de pintxos voor culinaire gezelligheid.

(Lees verder onder de foto’s.)

tapas
© Turespaña
© Turespaña
tapas
© Turespaña
© Turespaña

Onze tapas top vijf:

Gambas al ajillo

Aan deze grote garnalen in knoflookolie voeg je verse peterselie toe, rode chilipeper of een snuifje cayennepeper en citroensap. Deze schaaldieren worden in keramische schaaltjes gebakken met authentieke charmes. Culinaire tip: dompel vers brood onder in deze smaakvolle olie. Een ode aan elke knoflookliefhebber.

Jamón

Jamón iberico laat de ogen van heel wat Spanjaarden fonkelen. Deze ham wordt optimaal gerijpt onder de beste omstandigheden, heeft een volle smaak en een robijnrode kleur. Over deze rijke charcuterie sprenkelen ze een paar drupjes olijfolie, maar verder blijft de puurheid van deze lekkernij bewaard. De lokale bars serveren je tapa de jamón met brood of knapperige crackers. Alvorens het laatste sneetje van deze Iberische ham van de tapasplank verdwenen is, verlang je vermoedelijk al naar een volgende portie. Zelden is iemand immuun voor de krachtige smaaksensatie van de alombekende jamón iberico.

 Tortilla

De tortilla Españole is een dik omelet met gekookte aardappelen, olijfolie en in de meeste gevallen gekarameliseerde uien. Aan dit eiergerecht kan je naar hartenlust extra smaakmakers toevoegen: pittige chorizo, bospaddenstoelen of een kleurrijk paprika trio. Het geheim van dé perfecte tortilla? De omelet rustig laten bakken zodat de vulling kleverig aanvoelt en de buitenkant al wat gedroogd is. Deze Spaanse lekkernij wordt warm of koud geserveerd en kan je in een tapasbar als fijn hapje bestellen of op restaurant als volwaardige maaltijd.

Croquetas de Jamon

Met haar fluweelzachte vulling, een vleugje romige decadentie en knisperend pit langs de buitenkant verovert deze croquetas je hart vanaf de eerste hap. Aan de traditionele serranoham kroketten voegen tapasbars innovatieve varianten toe: van rode koningskrab en inktvis tot Spaanse schapenkaas als Manchego of Cabrales.

 Patatas bravas en patatas aioli

Dit aardappelgerecht is de barfavoriet van de meeste cafégangers. De gebakken aardappelblokjes met een knapperige korst krijgen gezelschap van een rode saus gemaakt op basis van zoet- en gerookt paprikapoeder. Aioli, een Spaanse knoflook mayonaise, zorgt voor een totale smaaksensatie. Dompel de goudgele patatjes in deze lokale lekkernij.

¿ Tapear, tapwhere?

Voor een ‘tapear-moment’, wat zoveel betekent als tapas gaan eten, ben je in elke Spaanse stad aan het juiste adres. Toch zijn er bepaalde regio’s en tapasbars die deze lokale lekkernijen naar een hoger niveau tillen:

Ruzafa district, Valencia: Waar een hip, artistiek en eclectische sfeer hoogtij viert. In Ruzafa vind je een mengelmoes aan kleine kunstgalerieën, alternatieve kledingboetieks en trendy bars. Vertoef op een zonnig terras en nip van een zeemzoete cocktail vergezeld van visrijke tapas met schaal- en schelpdieren.

Het oude stadscentrum van Donostia, San Sebastian: In deze stad in het Baskenland word je ondergedompeld in het pintxos paradijs. Pikante, zoute en bittere ingrediënten zorgen voor een culinaire beleving die je smaakpapillen prikkelen.

Granada, tapas city: Wandel in Granada van bar naar bar door de smaakvolle tapasstraten Calle Navas, Plaza Campillo en Calle San Mateo.

Passeig de Sant Joan, Barcelona: De hippe mix van traditionele gerechten en haute cuisine tapas die ze met een vleugje luxe pimpen, maakt van Passeig de Sant Joan het trendyste tapasdistrict van Barcelona.

 Het oude stadscentrum van Valladolid: Dwaal door de straten van deze authentieke stad met een rijke historie. Geurwolkjes van knofloof, verse kruiden en pikante chorizo vliegen over de lokale markten, dit culinair parfum verraadt meteen dat je in de hoofdstad van de tapas vertoeft. Elk jaar vindt hier de National Tapas Competition plaats en worden de beste tapas van Spanje geselecteerd door bekroonde chefs.

 La Latina district, Madrid: Deze kleurrijke wijk met een kunstzinnig karakter is een droom voor elke tapasliefhebber.In de gezellige straten Cava Baja en Cava Alta krioelt het van lokale bars die deze Spaanse smaakbommetjes serveren.

Flaneer je in gedachten al door deze smaakvolle steegjes waar je van Spaanse lekkernijen smult? Geniet alvast van een voorsmaakje op tastingspain.es. Op zoek naar nog meer Spanje-info? Die vind je steeds hier. #stayjuned

 

© Turespaña
© Turespaña
tapas
© Turespaña

Ontdek nog meer artikels over ...