In 2019 gaat Elvea voor 100% natuurlijkheid, 100% transparantie en uiteraard 100% Italia. Het merk dat al sinds 1885 toonzetter is voor pure, gezonde en authentieke smaken wil zich nu ook engageren om transparanter te communiceren met de consument van vandaag. Dat doen ze met de zogeheten FreeFrom.IDcarden de nutri-score die de natuurlijke oorsprong van de ingrediënten weergeeft. ‘Het is niet omdat het een conservenblik is, dat er ook conserveermiddelen in thuis horen’, wist de Elvea-specialist ons te vertellen.

In De Pastorale worden we hartelijk ontvangen om deze transparante en natuurlijke Elvea-producten te testen. Geen onlogische keuze als je weet dat Gault Millau het restaurant uitgekozen heeft tot ‘Best Vegetable Restaurant 2018’.

De (h)eerlijke producten van Elvea kunnen om te beginnen niet enkel in je bord fascinerende taferelen teweegbrengen, zoals je ze misschien gewoon bent in je eigen keuken. Bij de verwelkoming krijgen we geklaard tomatensap met kerstomaatjes. Even wennen als je bubbels verwacht had… Maar het huisbereide alcoholvrije aperitief valt in de smaak. De chef serveert er enkele, ik moet het er niet bij vertellen, op tomaat gebaseerde hapjes bij. De presentatie van de amuses doet me watertanden. En dat gevoel wordt bevestigd: na ze te hebben geproefd, wil ik niets liever dan mijn voeten onder tafel schuiven.

We krijgen een virtuele tomaat voorgeschoteld

Het menu behelst drie gangen, allemaal mét Elvea tomaten in de hoofdrol.

Eerst komt gerookte makreel met passata, tomatenwater, gerookte avocado, amarath, kiwi en dille. De volle smaak van de makreel past als gegoten bij de gerookte avocado. Het tomatenwater, de kiwi en de dille zorgen voor een frisse afwisseling, terwijl de licht zoetige en nootachtige smaak van amaranth dan weer contrast in dit fabuleuze smaakpalet brengt.

De koolvis, eerder nog gemarineerd in polpa van Elvea, is tot in de perfectie gebakken en komt met peterseliewortel, tomatenwater, zongedroogde tomaten en quinoa perfect tot zijn uiting. Bij het dessert haalt Bart alles uit de kan om in het tomatenthema te blijven: we krijgen een virtuele tomaat voorgeschoteld. Bij deze virtuele tomaat komt geraspte yuzu, een citrusvrucht uit het Verre Oosten, en kumquat, ook deel van de citrusfamilie. Bart blijft met exotische ingrediënten jongleren want in het tweede nagerecht vind je ook shiso en kimchi terug. Thuis proberen mag, succes niet gegarandeerd, daarvoor moet je naar De Pastorale komen.

We sluiten de avond af met een kopje koffie en jawel, een arrangement van koekjes mét tomaat en andere verrassende combinaties zoals een cuberdon met rode biet, een soesje met pikante tomatenvulling en peanuts met roze chocolade.

Restaurant De Pastorale heeft de authentieke smaken van Elvea op een hoogstaande culinaire manier gepromoot. Het hoeft niet te verbazen dat de conserven van Elvea nu een andere wending krijgen in de keuken. Maar of de combinatie twee sterren waard is, dat laat ik aan de experten over.

Door Marie Germis.

june. dineerde op uitnodiging van Elvea in De Pastorale.

Ontdek nog meer artikels over ...