Huur een (al dan niet elektrische) fiets en trek erop uit om de vele straatjes en de lange dijk in Knokke-Heist te verkennen. Aan de zeedijk zijn er verschillende fietsverhuurplaatsen waar je een fiets kan ophalen. Ook in de Lippenslaan kan je fietsen huren, en daar kan je al een eerste snackstop maken. Start je graag de dag vroeg, dan voorzien Elke en Mathias je van een heerlijk ontbijt. Ga langs bij Roots in de Lippenslaan waar je zowel binnen kan plaatsnemen als buiten, op een klein terrasje. Roots betekent voor Elke heel veel: “We kozen de naam omdat ik met de zaak terug ga naar mijn roots. Vroeger baatten mijn ouders hier een kaaswinkel uit, en woonden we boven de zaak. Dit is elke dag weer thuiskomen”.
De ontbijt- en lunchbar biedt gezonde streetfood-varianten geïnspireerd op wereldbestemmingen. Zo kan je er zuurdesembrood, naanbrood, belegde bagels en verschillende ontbijtformules van smoothie bowls tot pancakes eten. Vegan, plantaardige en glutenvrije verse producten zijn een vaste waarde in hun aanbod.

Via de vele zijstraatjes van de Lippenslaan kan je verder fietsen en genieten van de frisse zeelucht. Laat je onderweg verrassen door heerlijke chocoladecreaties van Chocolatier M in de Sylvain Dupuisstraat. Nog vol van het ontbijt? Neem dan een souvenirtje mee voor thuis. Op het Alfred Verweeplein, naast de Lippenslaan, is op woensdag een leuk bezoekje aan de markt mooi meegenomen. Vers fruit of een andere powersnack vind je dan weer aan het Gemeenteplein, waar je absoluut halt moet houden bij… HALT, toepasselijker konden ze de naam niet kiezen. Je komt binnen in een charmant, klein winkeltje dat kwaliteit uitstraalt. De eigenaars van de conceptstore vertellen dat ze hun unieke producten zelf uitkiezen met oog voor biologische ingrediënten. Daar letten ze ook op bij de verzorgingsproducten in het assortiment. “De bloempotjes? Die kopen we van Sri Lankaanse vrouwen. Ze maken de producten met de hand en kunnen de inkomsten heel goed gebruiken.” Krijg je maar niet genoeg van dit leuke winkeltje? Perfect! Want je kan erboven logeren in hun B&B. De B&B bestaat al iets langer dan de winkel, dus verwacht ervaren uitbaters en optimale ontspanning tijdens je verblijf.

Volg de vele kleine straatjes langs het water en waan je op een zonnige dag ver weg op vakantie

Van al dat fietsen en shoppen krijgt een mens al eens dorst. En daar kan café De Bib je vast wel bij helpen. Philip en Muriel bouwden de oude Willemsfondsbibliotheek om tot een café waar bier en boeken samenkomen. Het café ademt nostalgie met oude foto’s van Knokke aan de muren en een prachtig industriële tafel voor de boekenkast vooraan. Voel je een kleine honger opkomen? Fiets dan verder via een zijstraatje van het Gemeenteplein en vervolg je weg tot aan Le MuZée de l’AmuZette. Hier vind je een superleuke en gezellige cadeauwinkel met een prachtig terras voor lunch, taart of apéro. Neem “muzée’ maar vrij letterlijk in deze zaak want op de eerste verdieping staan de collecties van verwoede verzamelaars tentoongesteld.

L’AmuZette is in het leven geroepen door Ophélie, de dochter van Michel en Martine. Omdat de winkel in Knokke zo goed draaide, wou Ophélie een tweede winkel in Gent. En Michel dacht: ik zal me wel ontfermen over Knokke. “Wat ga ik anders doen tijdens mijn pensioen?” Michel is een joviale man; hij biedt onmiddellijk wat te drinken aan. Een lekker koffietje of liever een zelfgemaakte limonade? Op het warmste moment van de dag kiezen wij voor de limonade, heerlijk verfrissend met limoen en munt of wat pittiger met verse gember. Kom snuisteren tussen designmeubelen, decoratie, mode en literatuur.

Genoeg geshopt, we fietsen verder landinwaarts richting Hoeve Hazegras. De weg ernaartoe is heerlijk kalm en je kan genieten van de traditionele architectuur van Knokke-Heist, met een oude windmolen langs de weg. Hoeve Hazegras was oorspronkelijk een schapenboerderij. De eigenaars startten met de productie van het hoeve-ijs uit toen ze op pensioen gingen. Want wie wil er nu stilzitten en rusten? Ze bieden take-away ijsjes, maar je kan er ook plaatsnemen in de tuin met een prachtig uitzicht over de wijd uitgestrekte polders. Naast de ijsjeshoeve baten ze vakantiehuisjes uit (Zomerhuis, ’t LangStal en Sluise Veer) en in juli openden ze een extra verblijf in de voormalige Boterfabriek.

Na al dat lekkers is het tijd om de fietstocht wat ernstiger te nemen. Volg de vele kleine straatjes langs het water en waan je op een zonnige dag ver weg op vakantie. In de Kalfstraat ligt CWART, een kunstplatform in de omgebouwde Ceuvelhoeve, waar je kan genieten van een diner met bijpassende wijn. Het bewijs dat je kunst niet enkel terugvindt in de talloze kunstgalerijen op de dijk.

Je moet hier zeker een zakje echte Babelutten kopen, de lekkerste boterbabbelaars aller tijden

Via landelijke wegen en aangelegde fietspaden bereik je op een klein half uur Westkapelle, een charmante deelgemeente van Knokke-Heist. Bijzonder in dit oude dorp is de wel heel moderne kerktoren van de Sint-Niklaaskerk. Een mooi staaltje moderne architectuur, en een geslaagde renovatie na de brand die de kerktoren verwoestte in 2013. Waan je in de vorige eeuw door de vele boerenhuizen en grote hoeves uit de 18de en 19de eeuw. Fiets via de Westkapellestraat terug weg uit dit pittoreske dorp en geniet verder van de rust die een fietstocht je brengt. Op de weg kom je een verrassend stukje kunst tegen aan bedrijvencentrum ’t Walletje, waar een vijver met fontein werd aangelegd. Heb je zin in een picknick? Vlij je hier neer en kom tot rust met kletterend water op de achtergrond. Dat het hier een boomend bedrijvencentrum is, valt helemaal niet op in dit zen-parkje.

Vervolg je de weg, dan kom je uit op een grote baan met een aangelegd fietspad en een fijne bomenlaan die je afscheidt van de weg. Je krijgt vanop deze weg langzaam aan terug zicht op de gebouwen langs de kust, en de zeelucht kan je ook weer opsnuiven. Net achter de dijk van Heist kan je nog een stop inlassen bij het Moeder Babelutte café. De suggestie van de dag is een verfrissende lemonsquash, zonder alcohol, en we nemen er een bordje sweets mix bij. Je moet hier zeker een zakje echte Babelutten kopen, de lekkerste boterbabbelaars aller tijden.

Nog niet genoeg uitdaging gehad? Fiets dan over de dijk van Knokke-Heist en volg de Zwindijk, die je kan affietsen of -wandelen tot in Cadzand-Bad. Je fietst hier met een prachtig zicht op de Zwinvlakte en het polderlandschap.

Voor meer wandel- en fietstips kan je een kijkje nemen op de website van de dienst toerisme in Knokke-Heist.

Door Sharon Vercauteren.

Ontdek nog meer artikels over ...