Ik moet eerlijk toegeven dat ik van alle Belgische badplaatsen De Panne misschien wel het minste ken. Dat heeft onwillekeurig met de afstand te maken, hoewel dat natuurlijk relatief is als je dat met landen als de Verenigde Staten of zelfs Frankrijk gaat vergelijken. En toch heeft De Panne een schier koninklijke aantrekkingskracht, en al zeker op Franstalige Belgen en Fransen, voor wie de lekkernijen van de Belgische keuken maar een steenworp zijn verwijderd.

Ik kom elk jaar wel een keertje in Hostellerie Le Fox, ook al omdat ik een grenzeloze bewondering heb voor chef Stephane Buyens – je moet het maar doen, al decennia met twee sterren in die rode gids staan. En toen we een aantal jaren geleden met een groepje lezers van Weekend Knack een culinaire speurtocht aan de kust ondernamen, gingen we ook ontbijten bij Huyze Armalot, voor mij nog steeds een van de weggestopte geheimplekken op een paar honderd meter van de kustlijn.

Bonnez groeide op in een vissersfamilie en zag de smaken en goesting door de jaren veranderen

Chef Jean-Paul Bonnez komt me met uitgestoken hand tegemoet. ‘Je moet me duizendmaal verontschuldigen. Het zijn drukke dagen zo rond de kerst. We hebben ons geëngageerd om met garnaalkroketten op de allereerste culinaire kerstmarkt te staan.’ In de ingang zie ik wat jongelui aan- en aflopen met grote curverboxen vol keukengerei. In een andere doos zitten de ambachtelijke kroketten, dik, rul en ovaal, netjes in het gelid, wachtend op een bad vol hete olie.

La Coupole is een fijn en sfeervol restaurant in het hart van De Panne. Wit- en beigetinten worden aangevuld met donkere tonen en het sfeerlicht dat bij de tijd van het jaar hoort. Je vindt ook niet veel Pannenaars – of zeg je Pannenaren? – als Jean-Paul en zijn familie. ‘We kennen Stéphane Buyens zeer goed. Uiteindelijk zijn we met dezelfde dingen bezig, kwaliteit brengen en de mensen onze vis weer leren kennen. Elk op ons niveau.’
Bonnez groeide op in een vissersfamilie en zag de smaken en goesting door de jaren veranderen. Op een bepaald moment wilde iedereen zalm en tonijn en scampi eten. En onze bijvangst ging verloren. Dat moest veranderen. Er moest aan de kar worden getrokken. Initiatieven zoals Het Lekkere Westen van Westtoer zorgden ervoor dat eerst de chefs weer aansluiting vonden bij hun culinaire erfgoed, en dat daarna ook de klanten en toeristen ervan doordringen zouden worden. Nu vind je geen scampi meer, maar onze eigen calamares. En komen de schelpen vers uit de lokale aanvoer. Wat je dichterbij haalt, is verser en smaakt beter.

Restaurant La Coupole
Nieuwpoortlaan 9
8660 De Panne
058/41.54.54
la-coupole.be
dekust.be

Ontdek nog meer artikels over ...