K-Trolle
K-Trolle is veel en woorden kunnen maar half omvatten wat het concept nu precies inhoudt. Het begon bij een oude koffiebranderij in de Scharestraat. De gebouwen waren in de loop der tijd een beetje verkommerd, omdat het pand niet meer werd gebruikt.
Ondertussen was er in Roeselare een zekere nood, een soort verlangen eigenlijk naar een plaats om cultuur te beleven. Kunstenaars waren op zoek naar geschikte ruimtes om hun werk tentoon te stellen of om gewoon hun ding te kunnen doen. En de rest is geschiedenis.

K-Trolle heeft expositie- en tentoonstellingsruimtes waarin kunstenaars gratis hun werk kunnen tonen en verkopen. Wanneer een werk verkocht wordt, gaat de opbrengst integraal naar de kunstenaar, zo krijgen jonge creatievelingen alle mogelijke steun.
Bovendien worden sommige ruimtes gebruikt voor workshops en soms wordt er al eens een vergadering gehouden. Vertelavonden, muzikale jamsessies of gewoon genieten van een lekker drankje, Vzw K-Trolle heeft voor ieder wat wils.
Elk weekend ben je welkom om de sfeer te komen opsnuiven in K-Trolle, Scharestraat 18.

Het museum is een ware ode aan deze twee elementen

Natuur en cultuur
Een modern bouwwerk dat pal op de lichtmeridiaan ligt. Dat is Muze’um L. Hier vinden liefhebbers van architectuur pas echt hun gading omdat het een mooi en modern museum is.
De lichtmeridiaan zorgt ervoor dat Muze’um L een uiterst unieke ligging heeft wat maakt dat zonnestralen vrij spel hebben. Hierdoor krijg je, naar gelang het moment van de dag, een prachtig schouwspel van licht en schaduw. De stand van de zon zorgt ervoor dat het museum er telkens weer een tikje anders uitziet; elk uur van de dag zorgt ervoor dat je een nieuwe ontdekking doet.

De ‘L’ in Muze’um L staat, hoe kan het ook anders, voor Licht en Landschap. Het museum is namelijk een ware ode aan deze twee elementen. Samen zorgen ze ervoor dat dit museum op zich al een soort sculptuur vormt.

Binnenin vind je in situ-kunst waarbij verschillende artiesten tijdelijk hun werk tentoonstellen. Deze installaties zijn elke zondag van 14u tot 17u onder begeleiding te bezichtigen.
Ook buiten valt er heel wat te zien. De site en patio zijn vrij te bezoeken en je bent elke dag welkom tussen 11u en 17u.

Bergstraat 23
Muze’um L

9.9
In het centrum van de stad, in de buurt van het ARhus en het station, ligt Ne9enpuntne9gen. Ne9enpuntne9en is een kunstgalerij om U tegen te zeggen. Denk maar aan een art-decopand barstensvol authentieke elementen. Maar wat vooral opvalt, is de hoeveelheid lichtinval. Dit zorgt voor een ruim gevoel en je kunt optimaal van alles genieten.
Het pand telt drie verdiepingen vol kunst waar je je aan kunt vergapen. De werken zijn uiterst gevarieerd en gaan van Panamarenko tot Matsutani. Ook jonge, minder bekende kunstenaars mogen hier hun werk tentoonstellen. De uiteenlopende collectie van Ne9enpuntne9en heeft één echte rode draad: alles moet een ziel hebben en de werken moeten je kunnen ontroeren.

Sint-Amandsstraat 49
Laat je begeesteren door Ne9enpuntne9en.

Zin om op een kunstzinnige ontdekking te gaan? Roeselare is ‘r voor jou!

Door Gracedyne Neirynck.
Foto’s door Marc Wallican.

 

Ontdek nog meer artikels over ...