Nano Nagle Café
Nano Nagle Café
Cork
Nano Nagle Café
Cork
Nano Nagle Café
Cork
Nano Nagle Café

Er was een dag dat ik niets had met landen in het noorden. Alles wat een stuk boven de Moerdijk lag: koud. Ik wou naar het zuiden, naar de verschroeiende hitte. Waar een mens al eind februari op een terras kon zitten, met de zon op de neus. Dat veranderde toen ik de allereerste keer naar Ierland ging. Ik vond het accent zangerig, de mensen vriendelijk, de landschappen lieflijk, de maaltijden copieus. Ieren lachen graag en veel, maar hebben ook het stigma van mysterieus te zijn, introvert en koppig. Elke keer zie ik de Ieren Ierser worden in gewoontes en voorkeuren. Het Gaelic is een officiële taal en prijkt op straatnaamborden en affiches. Gaelic football en, hou je vast, hurling is de meest populaire sport. Er schuilt zoveel trots in de mantel die over de Ierse Zee ligt gedrapeerd.

Een niet geheel onbekende Ierse lagekostenmaatschappij startte eind maart met rechtstreekse vluchten van Charleroi naar Cork. Een uur en een kwartier duurt het voor je wordt ingepakt door Keltische charme. Ik reisde enkele dagen naar Zuid-Ierland en zet 7 must-do’s en see’s op een rij.

Nano Nagle Place
Nano Nagle Place is een interessante manier om een citytrip in Cork te beginnen, al was het maar om de geschiedenis van de plek beter te begrijpen. Nano Nagle was, om het met een boutade te zeggen, een van de eerste feministen. In een tijd waar vrouwen niet verondersteld werden veel maatschappelijke initiatieven te nemen, startte zij een aantal scholen op in Cork en lag zij aan de basis van de Presentation Sisters, met vertakkingen tot in India, Pakistan en andere landen van het Commonwealth. De orde is vandaag bekender buiten Ierland. Het museum is interactief, heeft een erg prettige contemplatieve tuin en een café dat buitengewoon lekkere brunch- en lunchgerechten serveert, met natuurwijn, homemade soda of lokaal bier.
Douglas Street, Cork

Fab Food Trails
Om en rond de English Market ontspint zich van in de vroege ochtend een culinair extravaganza met zowel lokale leveranciers als producenten van meer exotische voeding. Fab Food Trails brengt je gedurende drie uur langs een aantal van die plekken, zodat je een uitstekend beeld krijgt van het aanbod.
In de markt ontmoeten we de jongens van My Goodness, die spreads maken van geredde groenten maar je ook bij de neus nemen met een vegan cheese die bij huisgemaakte gezonde nacho’s hoort. Drankjes worden gefermenteerd tot kombucha of kefir. Wie het wat traditioneler wenst, kan zich een bord met gerookte vis, kreeft en garnalen doen aan de reusachtige stand van K O’Connell Fishmongers.
In de straten rond de markt en in het centrum laat Dave van Fab Food Trails mij proeven van gerookte boter en pulled pork bij White Rabbit, Palestijnse dips op basis van rode biet en avocado bij Izz en een rijstbowl met zeebaars in het piepkleine Miyazaki. Drinks zijn er in de Rising Sons huisbrouwerij.

Cork
Nano Nagle Place
Nano Nagle Place
Cork
Street art © Kitsune Jolene
Cork
Fab Food Trails
Izz / Fab Food Trails
My Goodness / Fab Food Trails
Cork
Miyazaki / Fab Food Trails
Cork
Rising Sons Brewery / Fab Food Trails

Wild Atlantic Way: Charles Fort
Ierland promoot de laatste maanden de Wild Atlantic Way, de kustlijn in het zuiden van het land, en hoewel het rond Kinsale naar verluidt behoorlijk kan tempeesten, is het aan Charles Fort vandaag een rustige dag. Het fort is een van de best bewaarde voorbeelden van een 17e-eeuws stervormig verdedigingsgebouw, en ook vandaag staan nog veel van de oorspronkelijke kantelen overeind. Indrukwekkend zijn de twee torens aan estuariumzijde en de drie andere richting stad. Het Britse leger bleef het Charles Fort tot in 1922 bevolken, toen Ierland een belangrijke bladzijde in haar geschiedenis omdraaide.

Wild Atlantic Way: Kinsale Mead
Je kent mede als een Middeleeuwse drank, of hebt er vroeger wel eens een spreekbeurt op school over gehad. De op honing gebaseerde likeur is Keltisch erfgoed, en was het drankje van koningen en chieftains. Kinsale Mead ligt wat verstopt op een zuinig industrieel terrein, maar het verhaal en de productie zijn meer dan de moeite waard. De makers trekken aan de hand van een enorme landkaart parallellen tussen de Ierse geschiedenis en de evolutie van mead. Vandaag worden een behoorlijk aantal versies geproduceerd, sommige zurig, andere eerder bitterzoet. Rood en zwart fruit worden aangekocht om de drank volume en extra smaak te geven. Mede is een onderschatte drank en kan het goed doen met een groot ijsblok, of als smaakmaker in cocktails die normaal op basis van vermouth worden bereid.

Zicht op de natural harbour
Cork
Charles Fort
Cork
Kinsale Mead
Kinsale Mead
Cork
Kinsale Mead
Kinsale Mead
Kinsale Mead

Titanic Experience Cobh
De Royal Steamer Titanic voer van Southampton naar New York, zo luidt de officiële geschiedsschrijving. Daarbij wordt dikwijls feestelijk over het hoofd gezien dat er op weg naar de Atlantische Oceaan nog twee andere ports-of-call waren, Cherbourg in Frankrijk en de Ierse stad Cobh, die toen nog Queenstown heette – de Republiek was nog netjes onderdeel van het Britse Imperium.
Meer dan 130 Ierse passagiers scheepten in op de majestueuze oceaanstomer, waarvan het leeuwendeel in steerage – derde klasse. In het historische White Star Lines-gebouw, aan de kade, werd een fijne Titanic Experience gebouwd, waarbij je zelf kunt inschepen met een instapkaart zoals die er toen uitzag. Zo kruip je in de huid van Bernard, die door zijn twee zussen nog net op tijd en op gevaar van eigen leven in een reddingsboot kon worden gehesen.

Kinsale
Kinsale
Kinsale
Fishy Fishy Restaurant
Fishy Fishy Restaurant / Kinsale
Titanic Experience / Cobh
Cork
Titanic Experience / Cobh
Cobh

Ocean Escapes Harbour Discover
Met krachtige rubberboten van 6 of meer personen varen de jongens van Ocean Escapes vanuit Cobh of de haven van Crosshaven richting Atlantische Oceaan. Cobh is de tweede grootste natuurlijke haven ter wereld, na die van Sydney. Dat betekent dat je wel een tijdje zoet bent tussen al de baaien, inhammen en langs eilandjes en landtongen. Op goede dagen heb je daarbij close encounters met zeeleeuwen, dolfijnen en reuzenhaaien. Op de occasionele uitstekende dag hoort een bultrugwalvis tot de mogelijkheden. ‘Enkele jaren geleden waren nog twee orka’s helemaal tot in Cork gezwommen.’
Vandaag moeten we het stellen met vogelnesten en jadegroen water dat je eigenlijk enkel in tropische zeeën kunt thuisbrengen.

Jameson Midleton Distillery Experience
Jameson werd als whiskey – yep, met ey – in de jaren 80 en 90 populair in Europa, als tegengewicht voor wat wereldwijd als scotch whisky – met y – bekendstaat. Er is nagenoeg geen nood aan terroir om whiskey te brouwen, enkel graan, gist en schoon water. Ierse whiskey’s hebben doorgaans niet de kracht die we in de Schotse turfgronden vinden, maar zijn daardoor vaak delicater en subtieler. In de Midleton Distillery is behoorlijk veel geld gestopt: de marketing staat op punt, de bezoekerservaring is fantastisch. Een interactieve en digitale beleving, gemengd met de nodige humor, weetjes, historische achtergrond én natuurlijk proevertjes. In Jameson wordt namelijk niet alleen de Jameson gemaakt die wij kennen, maar ook een black barrel cask strentgh, of heel bijzondere whiskey’s die op vaten van bekende Amerikaanse of Franse wijnhuizen zijn gerijpt. Redbreast en Green Spot zijn nog twee andere merken die uit de distilleerderij rollen. Zeer de moeite.

Door Toni De Coninck.
Praktische info: lees verder onder de foto’s!
Meer info via deze link!

 

Cork
Ocean Escapes / Cobh
Jameson Midleton Distillery
Jameson Midleton Distillery
Jameson Midleton Distillery
Jameson Midleton Distillery
Cork
Jameson Midleton Distillery

Praktisch

Waar eten?
In Cork vonden we Market Lane (Oliver Plunkett Street) en 51 Cornmarket (dat is ook het adres) goed tot prima. Het café van Nano Nagle Place is uitstekend. Probeer een plaats op het terras te bemachtigen, op zondag kun je de hele dag uit de brunch- en lunchkaart bestellen.
In Kinsale raden we Fishy Fishy aan, dat zoals de naam doet vermoeden, voortreffelijke verse vis in de pan gooit.
In Midleton is het Sage Café een aan te raden lunchplek, met naast een somptueuze hamburger ook wat meer avontuurlijke gerechten.

Waar logeren?
In Cork overnachtten we in het Montenotte Hotel en in The River Lee. In West Cork werd geslapen en gegeten in Inchydoney Island Hotel, dat iets betere tijden heeft gekend maar wel een geweldig zicht biedt op zee. Bij touroperator GALLIA vind je vast een mooie keuze.

Ontdek nog meer artikels over ...