Domein van Solvay in Terhulpen
Nabij Brussel bevindt zich het betoverende Domein van Solvay in Terhulpen. Dit erfgoed van het Waals Gewest omvat een deel van het prachtige Zoniënwoud en het kolossale Kasteel van Terhulpen. Hier kan je dwalen door bossen, langs vijvers en tussen de weelderige kasteeltuinen. Met drie gratis wandelroutes van ongeveer 5 kilometer kan je als bezoeker de pracht van het landgoed op je eentje ontdekken. Het imposante Kasteel van Terhulpen, opgetrokken in 1842 naar het voorbeeld van de kastelen van de Loire, biedt daarbovenop het perfecte decor voor verschillende evenementen. Binnen de muren van de boerderij van het kasteel heb je de Stichting Folon, een eerbetoon aan de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon, met meer dan 500 van zijn werken.
Chaussée de Bruxelles 111, 1310 La Hulpe

De sporen van de Slag bij Waterloo achterna
Een tocht van 14 kilometer die je meeneemt langs het belangrijkste erfgoed van de Slag bij Waterloo. Ga je mee? Of je nu je fiets opstapt, of er een fijne dagwandeling van maakt, de tocht ‘In het Hart van de Veldslag’ gaat van start bij de Heuvel met de Leeuw en brengt je langs de sporen van het slagveld van Waterloo. Van Braine-l’Alleud tot Genappe, en van Plancenoit tot Mont-Saint-Jean. Je betreedt de grond die op 18 juni 1815 getuige was van een van de meest angstaanjagende veldslagen in de Europese geschiedenis. Hier vochten bijna 200.000 soldaten voor de toekomst van Europa, terwijl 35.000 paarden en 500 kanonnen de aarde deden trillen.
Chaussée de Charleroi 611, 1410 Waterloo

WBT – J.P. Remy
Waterloo
WBT – J.P. Remy

Voor de geschiedenisfanaten
Wie na de wandeling nog steeds niet genoeg heeft van de Slag bij Waterloo en smacht naar een geschiedenisles, brengt beter een bezoekje aan het Wellington Museum. In het centrum van Waterloo opent het hoofdkwartier van de Hertog van Wellington zijn deuren, een voormalige herberg omgetoverd tot leerrijk museum. Waar de Hertog op 17 en 18 juni 1815 sliep, wordt de geschiedenis van Napoleons laatste veldslag tot leven gebracht. Je kan daarbij een indrukwekkende collectie bewonderen, waaronder wapens, een Frans kanon genaamd ‘La Suffisante’, de mantel van de Hertog en illustraties die de verschillende legers in al hun eer herdenken. Voor gezinnen met kinderen zijn er educatieve boeken met puzzels, en het hele jaar door worden diverse tentoonstellingen georganiseerd. Binnen deze muren smeedde de Hertog van Wellington zijn overwinningsstrategieën, en werd de geschiedenis van Waterloo neergepend.
Chaussée de Bruxelles 147, 1410 Waterloo

Daarnaast is er het Waterloo 1815 Memoriaal, waar je de Slag bij Waterloo herbeleeft aan de hand van een meeslepende ervaring. De interactieve ruimtes brengen je 200 jaar terug in de tijd naar de grootste veldslag in Europa. In het museum vind je onder meer een gigantische en realistische maquette van het slagveld, 70 kostuumpoppen in uniform en een 4D-voorstelling van Gérard Corbiau. Daarnaast huist het Waterloo 1815 Memoriaal ook nog een reusachtige panorama-fresco waarop verschillende gevechtsscènes uit 1815 tussen de troepen van Wellington en Napoleon staan afgebeeld. Het is daarom zowel een herdenkingsmonument als een historisch museum.
Route du Lion 1815, 1420 Braine-l’Alleud

Veldhospitaal Mont-Saint-Jean
De historische hoeve Mont-Saint-Jean fungeerde als veldhospitaal voor de Engelse troepen tijdens de Slag bij Waterloo, maar onderging in 2015 een grondige metamorfose. De plek fleurde wat op, waardoor er vandaag wel wat leukers te doen valt. Ze herbergt namelijk onder andere een microbrouwerij. Een gastronomisch en cultureel bezoek dus waar je alle geheimen en de know-how’s van de hoeve Mont-Saint-Jean kan ontdekken.
Daarnaast heb je ook nog het museum. Daar kom je meer te weten over het werk van de chirurgen in tijden van oorlog, en hoe zij de oorlog ervoeren. Denk maar aan de gebruikte chirurgische instrumenten, de wapens, de uniformen, de munitie… Getuigenissen maken het hele plaatje compleet.
Chaussée de Charleroi 591, 1410 Waterloo

WBT – J.P. Remy
WBT – J.P. Remy

In de buurt

De rust opzoeken in het Zoniënwoud
In Waterloo bloeit het Bos van Bruyères, een toevluchtsoord voor diverse fauna en flora waar ontspanning en wandelingen hand in hand gaan met de natuur. Eens een locatie voor de productie van houtskool in het oude Zoniënwoud, bieden de prachtige wandelpaden nu een rustgevende ervaring voor natuurliefhebbers en vooral echte genieters. Verwen jezelf met de frisse lucht waar je onwetend zo veel nood aan hebt.
Avenue des Pâquerettes 29, 1410 Waterloo

Louvain-La-Neuve ontdekken
Waterloo ligt op een korte afstand van Louvain-La-Neuve, waardoor het de plek bij uitstek is om te koppelen aan jouw flitsbezoek. Je kan de stad op verschillende manieren ontdekken, bijvoorbeeld door een wandeling te maken door het centrum aan de hand van 34 QR codes die je meer weten te vertellen over de geschiedenis van Louvain-La-Neuve. Ook heb je de keuze om een streetartparcours af te leggen, de Kosmopolite Art Tour. Dat is een tocht van 4,6 kilometer die je langs enkele unieke taferelen brengt. Wat de werken zo uniek maakt, is de samenwerking tussen alle artiesten op dezelfde muren!

De Abdij van Villers
De Abdij van Villers, opgericht in 1146, is een waar meesterwerk dat het leven van de cisterciënzer monniken weerspiegelt. De ruïnes vertonen diverse architecturale stijlen en behoren tot de mooiste in Europa. De abdij herbergt vijf tuinen, elk met z’n eigen verhaal, waaronder de Jardin des Simples en de Jardin des Moines. Picknicktafels nodigen je uit om gezellig te genieten te midden van de groene natuur. De abdij is daarnaast ook de perfecte locatie voor openlucht muziek- en theatervoorstellingen, en biedt ook ruimte aan een microbrouwerij en een wijngaard.
Bezoekers kunnen met behulp van een tablet die gebruikmaakt van Augmented Reality terugreizen in de tijd, en de abdij verkennen zoals ze was in de Middeleeuwen. Voor gezinnen is er het ontdekkingsboekje “Moi, Radulphe”, waarin kinderen de rol van gids op zich nemen en een spannende missie voltooien. Ook fietsers kunnen de omgeving verkennen langs de 150 kilometer aan paden en wegen die langs het Bois d’Heez en de Vallei van de Thyle lopen.
Rue de l’Abbaye 55, 1495 Villers-la-Ville

Door: Rens Oosterlinck
Foto bovenaan: WBT – J.P. Remy

Ontdek nog meer artikels over ...