Het stadscentrum

Schoorstenen van arbeiderswoningen en fabrieken die hoog boven de horizon reiken; ’t is het beeld dat je verwacht wanneer je Charleroi voor ogen ziet. Het doet terugdenken aan een tijdperk dat al langer verwaterd is in ons geheugen, maar dat het stadscentrum weer leven doet inblazen. Te midden van dat alles vind je het in 1936 ingehuldigde stadhuis van Charleroi, het majestueuze werk van architect Joseph André. Onderdeel van het stadshuis is er het Belfort van Charleroi, dat met trots een plekje wist te bemachtigen op de werelderfgoedlijst. De 70 meter hoge toren is bereikbaar via 250 trappen, en vormt een perfecte combinatie van Classicisme en Art Deco.
De concurrentie van hoogste toren in Charleroi hoef je niet ver te zoeken, want enkele meters verder aan de overkant van het Place Charles II vind je dan weer de Sint-Christoffelkerk. In 1957 onderging de kerk ingrijpende renovaties onder leiding van wederom architect Joseph André. De transformatie omvatte een heroriëntatie van het gebouw, en in de nieuwe beuk werd een indrukwekkend mozaïek gecreëerd door Venetiaanse experts, gebaseerd op de ontwerpen van Jean Ransy. Een buurt die je absoluut moet gezien hebben.

Charleroi
Celine, BPS22
Charleroi
WBT – Denis Erroyau, BPS22

Een snuifje kunst, of nog iets meer dan dat

Wat vele mensen niet weten, is dat Charleroi de plek bij uitstek is voor een introductieles in de Waalse kunst. Musea, expo’s en tentoonstellingen zetten hun beste beentje voor om de nieuwsgierige bezoeker iets bij te brengen over hun grootste trots. Een waaier aan opportuniteiten in de toch wel kunstige stad.

BPS22

Het Kunstpaviljoen van Wallonië, ook bekend als het BPS22, speelt sinds zijn oprichting in 2000 een belangrijke rol in het bevorderen van artistieke expressie in de provincie Henegouwen. Gehuisvest in een historisch pand dat dateert uit 1911 levert het paviljoen een ruimte voor innovatieve tentoonstellingen en artistieke ontdekkingen. Met twee opvallende expositieruimtes, waaronder een ruime hal met een industriële uitstraling van 1000 m² en een moderne vleugel van 800 m², belooft het Kunstpaviljoen een inspirerende ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Daarnaast vindt er momenteel ook een tijdelijke expo plaats, De spiegel van de maatschappij, waarin kunstenaar Banks Violette zowel oude als nieuwe werken tentoonstelt. Die tijdelijke voorstelling loopt nog tot en met 5 mei 2024. Dringend tijd om een bezoekje te brengen dus!
Boulevard Solvay 22, 6000 Charleroi

EXPO De spiegel van de maatschappij

Het donkere universum van jongerensubculturen, waaronder black metal, gothic en post-punk, vormt de bron van inspiratie voor de voormalige rebel van de moderne kunst: Banks Violette. Het BPS22 in Charleroi biedt nu een podium voor ongeveer veertig van zijn vroegere werken, waaronder monumentale installaties, naast enkele nieuwe creaties die recentelijk zijn ontstaan in samenwerking met het gerenommeerde modehuis Celine. Violette benadert het thema van geweld op een conceptuele en sculpturale wijze, waarbij hij niet streeft naar een objectieve weergave van de feiten, maar eerder een beeldende interpretatie die hand in hand gaat met hedendaagse culturen.
10 februari tot 5 mei 2024

MBArts – Museum voor Schone Kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi, gehuisvest in de voormalige Defeld-stallen, onthult een rijke schakering aan Belgische artistieke meesterwerken, van de 19e eeuw tot vandaag. Het prestigieuze initiatief dient ter bevordering van Charleroi als de ultieme culturele bestemming. Na een sluiting van drie jaar en heropend in december 2022, belicht het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi niet alleen het artistieke erfgoed van de stad, de regio en Wallonië, maar omarmt het ook hedendaagse kunstenaars met een band met de unieke regio. Als hoeder van ons collectieve geheugen biedt het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi een schat aan ontdekkingen, en dat vooral voor jonge bezoekers!
Bd Pierre Mayence 67, 6000 Charleroi

WBT – J.P. Remy, Museum van Fotografie
Charleroi
WBT – Christophe Vandercam, Belfort

Museum voor Fotografie

Het Fotografiemuseum in Mont-sur-Marchienne, Charleroi, is een ware schatkamer van beeldverhalen en visuele dessertjes, en staat bekend als het grootste fotografiemuseum van Europa. Gehuisvest in een voormalig religieus pand biedt dit museum een thuis aan een verbluffende collectie van niet minder dan 80.000 foto’s. Het Fotografiemuseum is meer dan gewoon een plek om foto’s te bekijken, en is een levendige hub van kennis en creativiteit. Dat allemaal dankzij de bibliotheek die meer dan 13.000 werken en 4000 dossiers over fotografie verbergt. Daarnaast stopt de ervaring niet bij de museummuren. Na een bezoek aan de tentoonstellingen is het aangrenzende museumpark de perfecte plek voor een ontspannen wandeling en een moment van bezinning.
Avenue Paul Pasteur 11, 6032 Mont-sur-Marchienne

Quai 10

In het hartje van Charleroi schuilt het centrum van bewegende beelden Quai 10. Sinds 2017 kan je hier terecht voor de favoriete tijdsverdrijven van de 21e eeuw: videospellen en films. Met 5 bioscoopzalen en videospellenruimte kan Quai 10 de favoriete plek worden van de jongere bezoekers. Daarnaast zijn er voorstellingen, liveshows en andere unieke animaties die in de kijker worden gezet door Dirty Monitor: een productieonderneming die ondergebracht is in Quai 10. Je neemt een kijkje achter de schermen van de cinematografische projectie en leert er alles over projectietechnieken, waarna je kan ontsnappen in videospellenland.
Quai Arthur Rimbaud 10, 6000 Charleroi

Door Rens Oosterlinck.
Foto bovenaan: Monia Houdart, Charleroi

Ontdek nog meer artikels over ...