Het Heuvelland is geen regio, maar een gemeente in het zuiden van West-Vlaanderen die bestaat uit acht dorpjes: Kemmel, De Klijte, Dranouter, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem en Wijtschate. Van dat laatste dorpje heb je misschien al gehoord? Het is dé thuis van de familie Welvaert uit Eigen Kweek, de fictiereeks op één. De serie is in het Heuvelland opgenomen en bracht de groene en rustige omgeving mooi in beeld. En ook het oorlogsverleden van het Heuvelland zag je op tv. In de gemeente werd veel gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog en je vindt er nu nog heel wat Britse cemeteries terug.

Deze zomer maakte Tom Waes het Heuvelland nog wat bekender bij het grote publiek door zijn tv-programma Reizen Waes Vlaanderen. Samen met actrice Maaike Cafmeyer, wiens roots in het Heuvelland liggen, bezocht hij een van de dé topattracties van het Heuvelland: zetellift Cordoba. Die lift werd in de jaren ’50 gebouwd om meer toeristen aan te trekken en geeft je vandaag een prachtig uitzicht over het groene Heuvelland, bezaaid met wijnranken. Bij goed weer zie je zelfs de Vlaamse kust of de IJzertoren boven het landschap uitsteken.

Wist je dat het Heuvelland een erkende wijnregio is? De lokale wijnbouwers mogen het officiële kwaliteitslabel ‘Appellation d’origine protégé’ op hun etiketten plaatsen. Het Heuvelland is dan ook een prima plek om aan wijnbouw te doen. Je hebt er hellingen, de ondergrond is van ijzerzandsteen, de bossen bieden bescherming aan de wijnranken en er is een gematigd klimaat. Alle ingrediënten voor een lekker glas wijn zijn dus aanwezig.

Heuvelland
Beide degustatieformules kan je reserveren voor groepen tot en met 24 personen en vinden plaats in je vakantieverblijf

Zin om wijn te proeven in je vakantieverblijf? De wijnboeren van vijf lokale wijndomeinen brengen hun wijn graag tot bij jou. Je kan een wijndegustatie boeken in je vakantieverblijf, onder begeleiding van een sommelier. Kiezen doe je uit een ontdekkings- of vintage degustatie. In de ontdekkingsdegustatie focust de sommelier op lokale wijndomeinen. Anderhalf uur lang mag je vijf wijnen proeven uit de Westhoek: één mousserende, één rosé en één rode wijn en twee soorten witte wijn. De prijzen variëren van 240 euro tot 400 euro, afhankelijk van de grootte van de groep.

Voor wie het iets meer mag zijn is er de Heuvelland vintage degustatie waarbij de sommelier je een ruimere blik geeft op de wijnstreek en waar je zes wijnen kan proeven: een mix van mousserende, witte, rode en roséwijnen én en lokale digestief als afsluiter. Deze degustatie geeft je twee uur genot en de prijzen variëren van 315 euro tot 555 euro, afhankelijk van de grootte van de groep.

Beide degustatieformules kan je reserveren voor groepen tot en met 24 personen en vinden plaats in je vakantieverblijf. Overschotten van de geproefde wijnen zijn voor de groep en voor een gezelschap tot 12 personen zit er één fles van elke soort in het proefpakket. Voor groepen groter dan 12 zijn dat zelfs twee flessen van elke soort.

Wie maar niet genoeg krijgt van de wijnen uit het Heuvelland is welkom op de Open Wijngaardfeesten op 3 en 4 juli 2021, waar verschillende wijndomeinen een opendeurweekend houden.

Meer informatie vind je op vintageheuvelland.be en toerismeheuvelland.be

Heuvelland
Heuvelland

Ontdek nog meer artikels over ...