U kent ons een beetje. We proberen met mate het begrip ‘geheimtip’ te gebruiken. Want anders is die niet zo geheim meer. Wat maakt een plaats zo bijzonder? De locatie, dat is één element. Het comfort, het savoir-vivre, het gastheerschap. En dan alle mogelijke voorzieningen waarmee een hotel het verschil maakt: het restaurant, de spa, de excursies. Romantik Hotel Manoir Ogygia heeft het allemaal. Het is een juweeltje in een kistje, waarvan je eerst zachtjes het velours uitpakt om dan je geschenk laagje per laagje te ontdekken. Gastvrouw Carmen en gastheer/chef Kris hebben van Ogygia – een naam uit de Griekse mythologie – zo’n geschenk gemaakt. Je merkt aan alles dat zij hun gasten de warmte van thuis willen bezorgen, het gevoel om een plek binnen te stappen die aanvoelt als een huiskamer. Maar dan wel een huiskamer waar alles voor je wordt gedaan. In een betoverende omgeving. De Westhoek biedt zowel herinneringstoerisme als idyllische hoekjes. Je kunt deze zomer wandelen tussen de hopranken, wijn proeven bij Entre-Deux-Monts, tussen Rode- en Zwarteberg. Streekbieren proeven in De Heksestoel. Wandelen, fietsen, en zelfs een ritje met de Vespa maken. Kun je perfect huren via Manoir Ogygia.

Deze kamer is ook volledig toegankelijk voor andersvaliden

Het vele hout in het interieur werd onder meer gerecupereerd uit een vroeger hopmagazijn en uit het aanpalende kasteel. De stijlvolle zitmeubels verraden zin voor detail, dat je verder ook terugvindt in de accessoires en ornamenten. Ogygia is klassiek maar in vele opzichten ook erg modern. Carmen en Kris houden de vinger aan de pols, proberen de trends altijd een stapje voor te blijven.
Neem nu de nieuwe luxekamer Erato (een van de negen muzen uit de Griekse mythologie). Die is ruim, licht, understated chic. Helemaal zoals het hoort in 2019. Er zijn drie types kamers in Ogygia: de eerder genoemde luxekamers, standaardkamers en ook nog comfortkamers, waarvan we graag Eos vermelden. Kamer Eos bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping en beschikt over een ruim bubbelbad en een regenvaldouche. Deze kamer is ook volledig toegankelijk voor andersvaliden. Op 7 maart 2004 mocht Manoir Ogygia de ‘Gulliver 2004’ in ontvangst nemen van minister Renaat Landuyt, een erkening voor deze kamer. Dit is een prijs van ‘Infopunt Toegankelijk Reizen’, een initiatief van Toerisme Vlaanderen.

En als je dan ’s anderdaags met een onderdrukte geeuw wakker wordt? Dan begint de verwennerij pas. Ontbijt is een oneerbiedig woord voor wat je wordt aangeboden. Je geniet van een werkelijk overweldigend zicht op het kasteelpark, tussen de Japanse kerselaars en de beuken. Manet noemde het ‘Déjeuner sur l’herbe’. Op zonnige dagen ontbijt je in alle rust op het tuinterras. Minder mooi weer? Dan kom je ogen tekort om de houten dakconstructie, de luchter, de lichtpunten, het meubilair of grootmoeders fornuis te bewonderen. Het aanpalende keukentje levert alles wat bij een perfect ontbijt hoort.

Gastronomie is een van de speerpunten van Romantik Hotel Manoir Ogygia. Het hotel bevindt zich in het midden van de hopstreek, maar dat betekent niet dat je hier enkel bier kunt degusteren. Chef Kris Pollentier biedt o.a. een bistrodiner en een nog verfijndere formule aan, waarbij zowel klassiekers als lichte, inventieve bereidingen uit de keuken worden gehaald. De hopplant is trouwens een curiosum. Het is een van de eerste planten die zo vroeg op het jaar al kan geoogst worden. Hopscheuten zijn een ware, en soms ook dure delicatesse, die het bijvoorbeeld uitstekend doen in een klassieke bereiding met een gepocheerd ei, hollandaisesaus en eventueel een toefje kaviaar of versgepelde Zeebrugse garnalen. Topbieren uit de regio: Sint-Bernardus natuurlijk, en het Poperings Hommelbier. Nog meer lekkers? Het rundvlees uit het Heuvelland en de Noordzeevis, die per slot van rekening maar een boogscheut verderop ligt.
Het restaurant vind je in het aanpalende Kasteeltje, met een gezellige cocktaillounge. Even vooraf reserveren wel.

De vijf elementen kunnen gezien worden als een verfijning van het principe van Yin en Yang

Een weekendje of midweekje Ogygia, dat is ook de balans zoeken. Tussen ontspanning en inspanning. Tussen wandelen, fietsen, lekker niksen, gastronomisch eten en je onderdompelen in de geneugten van de spa. Bij Manoir Ogygia hebben ze die in het teken gesteld van de vijf elementen. Carmen: ‘De vijf elementen kunnen gezien worden als een verfijning van het principe van Yin en Yang. Elk van de vijf elementen behoort toe aan een bepaald type Chi-energie. De gedachte achter de vijf elementen is lastig uit te leggen, omdat er net als voor Yin en Yang, niet één, maar vele gedachten achter deze vijf elementen schuil gaan. Ze zijn te vergelijken met de seizoenen (waarbij de herfst wordt opgedeeld in twee seizoenen): voorjaar, zomer, vroege herfst, late herfst en winter. Maar ze worden ook vergeleken met het tijdstip op de dag, of de richting van de zon (opgaand, van oost naar zuid, dalend, ondergaand en nacht).’

Vier seizoenen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. En daarmee is de cirkel van een verblijf in Poperinge, in de Westhoek, in Romantik Hotel Manoir Ogygia, helemaal rond, niet?