De perfecte uitvalsbasis om de Vlaamse Ardennen te ontdekken is het pittoreske en verrassende Ronse. Vanuit het centrum sta je verbazend snel in de natuur, en dat is in deze tijden een grote troef! Er komen de voorbije jaren ook steeds meer hippe hotelletjes en eetadresjes bij!
Overigens zijn niet alleen het centrum met de mooie St.-Hermesbasiliek en Crypte, het belevingscentrum Hoge Mote, het Must – Museum voor textiel en het art décokwartier de moeite waard. Ook het landschap, de heuvels en de mooie en kleurrijke bossen rondom de stad nodigen uit om op stap te gaan. Zeker in de herfst! Trek je wandelschoenen aan en ontdek de mooie herfstkleuren van het Muziekbos. Op het hoogste punt van de Muziekberg kun je een middeleeuws uitziende toren spotten… het lijkt wel een overblijfsel uit de tijden van ridders en prinsessen! De Geuzentoren dateert echter pas van 1864 en is een romantische folie van de toenmalige boseigenaar. Wist je dat hier de naam Vlaamse Ardennen bedacht werd? Als het weer het toelaat, is het zonder twijfel ook dé ideale plek om een lekkere herfstpicknick in te plannen. Een Muziekboswandeling op maat samenstellen? Dat doe je eenvoudig aan de hand van de knooppunten van het wandelnetwerk “Getuigenheuvels”.

Spreekt een heksenwandeling tot de verbeelding? Goed nieuws!

Vlakbij het centrum ligt ook het minder gekende Hotondbos. De ideale startplek om dit bos te verkennen is ongetwijfeld de Hotondmolen. Je bevindt je hier letterlijk op het dak van de Vlaamse Ardennen en hier is aan wandelknooppunten geen gebrek. De romp van de molen werd knap gerestaureerd en ingericht als gezellig cafeetje. Ook als je geen dorst hebt, kun je de molen beklimmen en genieten van het prachtige herfstlandschap. Bij mooi weer en als je goed kunt tellen, zou je hier maar liefst 107 kerktorens moeten kunnen zien…
Naast mooie wandelbossen en prachtige vergezichten is de ligging van Ronse een extra troef. Vanuit Ronse ontdek je het verrassende en misschien nog minder gekende en authentieke Pays des Collines. Spreekt een heksenwandeling tot de verbeelding? Goed nieuws! De pocket Grensgevallen bundelt 5 taalgrenswandelingen, de heksenwandeling is er eentje van. Je wandelt maar liefst 14 km vanuit het Muziekbos naar het heksendorpje Ellezelles.

Ook nog tal van andere ingrediënten laten je de “couleur locale” van Ronse en omstreken beleven: uitdagende mountainbike trajecten, gezinsvriendelijke activiteiten, slow down routes, streek GR Vlaamse Ardennen, e-bike trajecten, verrassende streekproducten, authentiek erfgoed, enz. De toerismemakers van Toerisme Ronse en alle adresjes staan klaar om je gastvrij te ontvangen.

Meer info en inspiratie op: www.visitronse.be  en  www.virtueelronse.be.

Hotond Sporthotel Grill en Cafe © Julien Delfosse

Ontdek nog meer artikels over ...