Eerst even zeggen dat ik de buurt van het station Gent Sint-Pieters redelijk goed ken. Ik woonde een jaar of tien in de buurt van de Koningin Fabiolalaan, tot iemand op een goede dag vond dat een twintig jaar durende opleuking van de stationsbuurt een ronduit verfrissend idee was.
In die tijd had je eigenlijk enkel Café Parti in de buurt. En De Gouden Klok. Maar daar ging je heen als je grootouders iets te vieren hadden en een paar eendenkarkassen door de bloedpers wilden jagen. Wie ’s middags een lunch wou zoeken, werd al ras veroordeeld tot het frietkot of de natuurwinkel.
Maar daar kwam dus de voorbije jaren verandering in, en dan in het bijzonder in de Koningin Elisabethlaan en het verlengstuk daarvan, de Kortrijksesteenweg. Alix Aelterman startte een razend ambitieus project (Alix Table et Jardin d’Amis) met plaats voor feestjes in de tuin, waarvan wij helemaal in het begin de lunch niet helemaal overtuigend vonden. En in een hoekpand van de Elisabethlaan met de Lostraat, die richting Citadelpark leidt, kwam een traiteur met een voorliefde voor de Franse keuken en een schaap in het logo. Dat wollige dier prijkt ook in het blazoen van de stad Toulouse en dus was een naam redelijk snel gelinkt.

Traiteur Toulouse
Traiteur Toulouse
Bij mij verschijnen drie forse hompen van de huisgemaakte paté, en die zijn uit de kunst

Om één of andere reden had ik nog nooit een gerecht of koude bereiding bij Traiteur Toulouse gekocht, en dus duurde het tot een fijne ontmoeting met een collega foodblogger vooraleer ik dat kon doen en meteen ook ter plaatse kon lunchen. Dat is een mogelijkheid die op weekdagen tussen 12 en 14u wordt geboden. Na 14u kun je enkel nog de koude bereidingen uit de toonbank bestellen om ter plaatse te verorberen. We weten niet of je dat überhaupt ook tijdens de lunch zou kunnen als je dat zou vragen, maar we hébben het niet gevraagd en dus kunnen we het u niet vertellen. Bovendien heeft Traiteur Toulouse een aparte menukaart laten ontwikkelen voor de lunch. Daar staat een dagsoepje op (5 euro), je kunt 3 of 6 Ierse oesters bestellen (9 of 18 euro), er is tomaat garnaal (16 euro), een weeklunch (ook 16 euro), een luxe lunch (met champagne en 3 oesters, 30 euro), en uit de toonbank komen de meest exquise lekkernijen zoals vitello tonnato (yum), gekookte ham van Duroc d’Olives, huisgemaakte paté, huisgerookte zalm, kazen en charcuterie allerhande.

We nemen een van een handvol vrije tafeltjes en merken hoe ook ’s middags druk uit de toonbank wordt besteld: balletjes in limoensaus, vol-au-vent, salades, hummus, baba ganoush. Traiteur Toulouse is lang niet alleen een Frans eethuis. Van de uitstekende bierkaart doe ik me een zevenendertig en een halve centiliter oude geuze van het huis Hanssens, en aan gene zijde komt Blanche de Namur op tafel. De bierkaart is bepaald indrukwekkender dan de wijnselectie, en ook het aangeprezen halfje bordeaux kan ons niet verleiden. Verse sapjes en allerlei ambachtelijke limonades moeten de tournée mineralers bekoren. Bij het bier komt een plankje met prima zuurdesembrood, een tiental ongepelde garnalen en een klont boter.
Mevrouw foodblogger kiest vervolgens voor de daglunch, een maaltijdsoep op basis van miso, tofu en een gepocheerd ei. Ik zie hoe ze moeite heeft om de fikse portie helemaal soldaat te maken. Bij mij verschijnen drie forse hompen van de huisgemaakte paté, en die zijn uit de kunst: hartig, smeuïg, stevig. Wat een heerlijk stuk paté. Een potje met knolselderijsalade en wat nét-een-tik-te zoete chutney maken dit een lunch naar mijn hart. En de geuze van Hanssens blijft zijn zurige magie over de middag gooien.
Ik neem na de maaltijd nog wat vitello tonnato en een portie vol-au-vent mee naar huis, en ook die gooit ’s avonds hoge ogen aan tafel. Ik vind het altijd fijn als de kip nog min of meer herkenbaar blijft en dat is hier tussen de voortreffelijke saus nog steeds het geval.
Hé, wat is Traiteur Toulouse een smakelijke lunchplek. En dat in de buurt van Gent Sint-Pieters, waar tot mijn scha zo goed als alleen maar fast food op het menu staat.

Traiteur Toulouse
Koningin Elisabethlaan 41
9000 Gent
09/242.02.49
traiteurtoulouse.be

Ontdek nog meer artikels over ...