Sanlúcar is een voor sommigen nog verborgen parel in de provincie Cádiz te Andalusië. Het zuiderse dorp ligt aan de Guadalquivir rivier, omgeven door zoutmijnen en recht tegenover het Nationale Park van Doñana. Dit reservaat wordt gevormd door een sprookjesachtig glooiend landschap, heuvelige zandduinen en een sompig moeras. De flora herbergt pijnbomen, rotsroos en rozemarijn: een bloemig parfum dat de schoonheid van de Spaanse natuur in het rond sprenkelt.

De flora herbergt pijnbomen, rotsroos en rozemarijn: een bloemig parfum dat de schoonheid van de Spaanse natuur in het rond sprenkelt.

De culinaire Spaanse cultuur

Aan dit betoverende landschap voegt de Atlantische Oceaan uitgestrekte stranden, een charmante visserswijk en een boulevard met palmbomen toe. Sanlúcar staat bekend om zijn legendarische paardenrennen. De zonsondergang in Doñana laat warme kleuren walsen met de golven, magische danspasjes die een betoverend tafereel creëren. Geniet te paard van dit adembenemende spektakel. Deze gracieuze dieren daveren over goudgele stranden en zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Het havendorpje van Sanlúcar is een levensecht geschiedenisboek dat culturele en culinaire tradities die er in het verleden leefden voor altijd koestert. Verschillende volkeren die de zee overstaken droegen bij aan de plaatselijke keuken en gaven de Spaanse smaken een Arabisch, Romeins en Feniciërs karakter. De plaatselijke gastronomie is het resultaat van de traditionele keuken met een innovatieve twist. Plankton en zeewier zijn creatieve smaakmakers waarmee ze hun klassieke gerechten pimpen.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Turespaña
Sanlúcar
© Turespaña
Sanlúcar
© Turespaña
Dit havendorpje is een levensecht geschiedenisboek dat culturele en culinaire tradities, die er in het verleden leefden, voor altijd koestert.

Atlantische smaaksensatie

Deze zuiderse keuken rust op drie fundamentele pijlers: lokale landbouwproducten, vangsten uit de zee en unieke sherry’s waaraan de zeelucht een aparte smaak schenkt. Dit Spaanse dorp koestert de smaakbommmetjes uit de Atlantische Oceaan. Knapperige baby-inktvis, gepekelde tonijn of gebakken zeeanemonen met een sterke zeevruchtensmaak: een brede viswaaier van topkwaliteit. De authentieke en ambachtelijke visvangst van deze pittoreske havenstadjes geeft de vis een extra smaakdimentie.

Met de vele vissoorten maken ze in Sanlúcar stoofpotjes zoals de ‘raya a la naranja’: een lokaal gerecht met rog en zure sinaasappel zeste. Verder is de Manzanilla een verborgen parel van deze culinaire hoofdstad, een droge witte wijn gemaakt van de palomino druif met een lichte zilte smaak. Sanlúcars gastronomische rijkdom is dan ook een waardige referentie voor het mediterrane dieet dat Spanje typeert.

Spanje in de schijnwerpers

Sanlúcar de Barrameda organiseert dit jaar tal van evenementen om alle troeven van dit Andalusische gebied in de schijnwerpers te zetten. Deze zullen een aanvulling zijn op de activiteiten die reeds op de agenda stonden om het hoogtepunt te vieren van het vijfhonderjarige bestaan de Megellan-Elcano expeditie die de eerste wereldomvaart tot stand bracht. Door de ontelbare gastronomische, culturele en natuurlijke mogelijkheden is deze regio voor elke fijproever, natuurliefhebber en cultuurgoeroe een Spaans paradijs.

Smaakt dit gastronomische vissersdorp naar meer? Pluis deze website dan alvast even uit. Ben je op zoek naar meer Spanje-info? Die vind je steeds hier. #stayjuned

© Turespaña
© Turespaña
Sanlúcar
© Turespaña

Ontdek nog meer artikels over ...