Het meest oostelijke eiland van de Balearen is Menorca, een trekpleister omgeven door water waar traditie, cultuur en gastronomische innovatie elkaar ontmoeten. Dit Spaanse eiland aan de Middellandse Zee heeft een gevarieerde kustlijn met idyllische zandbaaien en romantische stranden waar kristalheldere golven tegen de ruige rotsen botsen. Menorca werd uitgeroepen tot biosfeerreservaat door de rijkdom aan flora en fauna dat het herbergt. De waardevolle natuur van dit eiland wordt gekenmerkt door weelderige heuvels met ontelbare pijnbomen, wilde olijfbossen en zeedennen waar ze terpentijn van maken.

Dit Spaanse eiland heeft een gevarieerde kustlijn met idyllische zandbaaien en romantische stranden waar kristalheldere golven tegen de ruige rotsen botsen.

Culinaire en culturele charmes

In de authentieke vissersdorpjes zorgen statige herenhuizen, archeologische vindplaatsen en imposante forten voor een rijk cultureel erfgoed. Deze buitengewone erfenis van verschillende culturen die zich in de loop der eeuwen op Menorca settelden, geeft een uniek karakter aan de totale belevenis van dit eiland. Mahón is de sfeervolle hoofdstad en staat bekend om haar grote haven. Het spiegelbeeld van de fonkelende lichtjes aan de kust komt in het diepblauwe water tot leven, goudgele schimmen die de duistere nacht doorprikken.

De Menorcaanse gastronomie koestert eeuwenoude tradities, historische culinaire gebruiken die gebaseerd zijn op de kwaliteit en de verscheidenheid van de lokale producten. Aan deze authentieke smaken die de identiteit van het eiland symboliseren, voegt het een vleugje culinaire innovatie toe door wereldse ingrediënten te verwelkomen. Als Europese Regio van de Gastronomie benadrukt Menorca het belang van culturele eigenheid, duurzaam toerisme en gastvrijheid. Zo ontstaat een uniek gastronomisch ecosysteem dat deel uitmaakt van hetzelfde Mediterrane dieet dat door UNESCO werd bestempeld als immaterieel cultureel erfgoed.

(Lees verder onder de foto’s.)

Menorca
© Pelayo Arbues
© Pelayo Arbues
Menorca
© Turespaña
Menorca
© Turespaña
De Middellandse zee is een schatkamer voor de plaatselijke visvangst.

Menorcaanse keuken

In Menorca is de Middellandse zee een schatkamer voor de plaatselijke visvangst. Zeevruchten, kreeft en venusschelpjes: pure producten die ze pimpen met specerijen, zoete rozijnen en pijnboompitten waar een bittere smaaksensatie primeert. Tussen de bergen liggen lokale lekkernijen verstopt: van de typische Menorcaanse Queso Mahón kaas tot ‘dumpte’, een vegetarische groenteschotel, en de kruidige Sobrasada worst met paprikapoeder en pittige peper.

De Menorcaanse gin is een kruising tussen de traditionele Engelse versie en Menorcaanse likeuren, de combinatie van deze twee alcoholische goedjes creëert een bijzonder drankje. De gin Xoriguer is een echte lokale specialiteit die ze op dit eiland brouwen. Een florale smaak tempert de frisse citrus tinten en krijgt een houtachtig aroma door de eiken vaten waarop de drank rijpt. Zoete zondaars halen hun hart op aan de coca de albaricoques cake met een rijke abrikozensmaak en aan amandelkoekjes gekenmerkt door een fluweelzachte binnenkant.

Als God in Spanje

Fijnproevers die hun hart ophalen aan culinaire evenementen waar hun smaakpapillen rijkelijk geprikkeld worden, vertoeven in Menorca als God in Spanje. Een jaar lang organiseert dit eiland meer dan 50 gastronomische uitjes om al zijn troeven in de schijnwerpers te zetten. Nu Menorca de positie als vooraanstaande culinaire bestemming wereldwijd mag verdedigen, wil het deze titel alle eer aandoen.

Laat dit culinaire eiland jou al dromen van een zonovergoten Spaans marktje met lokale ingrediënten? Neem dan zeker een kijkje op spain.info. Op zoek naar nog meer Spanje-info? Die vind je steeds hier. #stayjuned

© Turespaña
Menorca
© Turespaña

Ontdek nog meer artikels over ...