Catalonië is een regio met meer dan duizend jaar geschiedenis. Dat merk je aan alles: vestingen en thermen uit Romeinse tijden, middeleeuwse kastelen, romaanse kerken en kloosters, gotiek, barok, textielfabrieken uit de industriële revolutie en vanzelfsprekend ook de vele architectuurparels uit het modernisme. Moeten we het modernisme nog even duiden? Het Catalaanse modernisme was de lokale variant op de kunststroming art nouveau of jugendstil. Het drukte een belangrijke stempel op de stad Barcelona, niet het minst door de bekende architect Antoni Gaudi, en zou nog vele jaren invloed uitoefenen op kunstenaars als Picasso, Josep Vincet Foix en Salvador Dali. Andere bekende architecten uit die periode waren Domènech i Montaner en Puig i Cadafalch. Het zijn namen die je wel eens tegenkomt als je op citytrip gaat naar Barcelona.

De Costa Barcelona, de streek die zich tussen de Costa Brava en de Costa Dorada bevindt, heeft zelf ook heel wat te bieden voor liefhebbers van modernistische architectuur. Denk aan de thermale bronnen in de regio El Vallès, sinds het eind van de 19eeeuw de place-to-be voor de Catalaanse burgerij die er zich kwam laven aan wellness en aangename temperaturen. In plekken als Cardedeu, La Garriga, L’Ametlla del Vallès, Caldes de Montbui en het bekende Granollers vind je een hele rist in modernistische stijl opgetrokken villa’s. Tot op de dag van vandaag wordt dit geheel als een van de meest merkwaardige architecturale meesterwerken van het land gerekend. De Raspallroute, genoemd naar Manual Joaquim Raspall, laat je toe deze bouwwerken van nabij te bekijken. Caldes de Montbui is wellicht nog het meest gerenommeerde kuuroord. In het museum Thermalia leer je alles over de geneugten van thalassotherapie sinds de Romeinse tijd.

Het museum mNACTEC in Terrassa maakt onderdeel uit van de razend interessante Barcelona Modernista Pass

Minstens even belangrijk is het modernistisch geïnspireerde industriële erfgoed in Terrassa en Sabadell. Deze twee steden in het westelijke deel van El Vallès zijn maar wat fier op hun verleden en ze zijn er ook in geslaagd het razend interessant te maken voor bezoekers. Het Vapor Aymerich, Amat i Jover herbergt vandaag het Catalaanse museum van wetenschappen en techniek mNACTEC. Het is een van de bekendste voorbeelden van modernisme in de industriële architectuur. Er worden heel wat activiteiten voor klein en groot georganiseerd, waardoor dit een boeiende uitstap wordt voor het hele gezin. O, en vergeet niet dat men deze maand maart al voor de 32stekeer het Jazzfestival van Terrassa organiseert, nog een reden om de Costa Barcelona op je lijstje te zetten.

De Barcelona Modernista Pass
Het museum mNACTEC in Terrassa maakt onderdeel uit van de razend interessante Barcelona Modernista Pass, waarmee je zowel in de stad als in de buurt ook de minder bekende gebouwen en architecturale parels van het modernisme kunt bezoeken. In Barcelona zijn dat onder meer Casa Amatller en Casa Vicenç, het eerste belangrijke bouwwerk van Gaudi. In Sitges kun je naar het Cau Ferrat Museul en het Maricel Museum, en in Canet de Mar naar het Casa Museu Domènech i Montaner. In Mataro tot slot vind je het Casa Coll i Regas.

Door Toni De Coninck.

Meer info? Check www.barcelonaismuchmore.com.

Ontdek nog meer artikels over ...