Kunstzinnig Barcelona
Gaudí en het Modernisme, Picasso en de kubistische stijl, Miró en de moderne kunst… Barcelona is een stad die veel artiesten heeft geïnspireerd en blijft inspireren. Al wandelend door de straten van Barcelona kan je de mooiste gebouwen, beeldhouwwerken en muurschilderingen bewonderen, van wereldberoemde kunstenaars tot opkomende street artists. Een aanrader is de street art fietstour die je langs de buurt van El Poblenou brengt, een gebied dat barst van de machtige street art. Ook de vele kunstzinnige winkels, kunstgalerijen en graffiti op plekken als Gràcia, El Raval en El Born zullen je verbazen. De blikjes waarop men een leuke boodschap achter heeft gelaten zijn geliefd bij locals, zoals “Lo mejor de esta vida es gratis” (het beste in dit leven is gratis) of iets romantisch als “Tu haces que la vida se me vuelva de colores” (je brengt kleur aan mijn leven).

Rurale Barcelona
Wie de metro (of de bus) pakt en naar de wat verder gelegen wijken van Barcelona reist, zal opeens in een heel ander Barcelona belanden. Plekken als Horta, Sarrià en Sant Andreu waren vroeger echte plattelandsdorpen die opgeslokt werden door de grote stad Barcelona. Het rurale verleden is nog steeds goed zichtbaar in de architectuur en structuur van zijn straten, maar ook in de omgang van de bewoners. De meesten wonen er al heel hun leven en iedereen kent elkaar. Er heerst een heerlijke gemoedelijke sfeer. Er zijn nauwelijks toeristen te zien en je krijgt er het echte Barcelona te zien, dat van de locals. Bezoek voor een verrassende lunch in het rurale Barcelona een van de oude masies (Catalaanse boerderijen) die omgetoverd zijn tot heuse restaurants, zoals die van Can Cortada, waar je geniet van de authentieke Catalaanse keuken.

Er is niet veel veranderd als je bij Bar Electricitat of La Cova Fumada binnenloopt

Industriële Barcelona
Niet zo lang geleden was Barcelona bezaaid met industrie. Plekken als El Poblenou stonden zelfs bekend als het Catalaanse Manchester. Veel van de oude fabriekspanden en loodsen zijn nu omgetoverd tot trendy lofts en moderne kantoorpanden, scholen of culturele instellingen, en de nog zichtbare schoorstenen schitteren als eerbetoon aan dit industriële verleden. Wie zich wil laten verleiden door het industriële erfgoed, doet er goed aan om een bezoek te brengen aan plekken zoals Can Batlló, Fabra i Coats en Casaramona (huidige CaixaForum).
Een interessante plek die nog niet veel mensen kennen is de Torre de les Aigües del Besòs, een watertoren uit de 19e eeuw die de industrieën van El Poblenou van water voorzag. Nu worden er rondleidingen gegeven in de toren en je kan tot aan het dak komen om zo van een fraai uitzicht over de stad te genieten.

Maritieme Barcelona
Zonaanbidders zullen van het strand in Barcelona blij worden. Maar het strand is natuurlijk niet alles wat Barcelona te bieden heeft op dit vlak. Als je even in de wijk van La Barceloneta loopt, dan kom je snel eeuwenoude tavernes en restaurants tegen waar vroeger de huisvrouwen van de vissers de vangst verkochten.
Er is niet veel veranderd als je bij Bar Electricitat of La Cova Fumada binnenloopt. Bestel de lokale lekkernij Boma de la Barceloneta (een gehaktbal met aardappel overgoten in een pikante saus) en geniet vooral van de visgerechten zoals sardinas (gefrituurde sardientjes), calamares a la romana (gefrituurde inktvisringen), navajas (scheermessen) en esqueixada (gezouten kabeljauwsalade).
Loop vervolgens langs de oude haven Port Vell om een glimp van de weinige vissers die er nog zijn te vangen en geniet van de nieuwe wandelpromenade aan zee achter het bekende W Hotel, Nou Passeig del Trencaones. Een geweldige plek om uit te waaien en de Middellandse Zee in alle rust te beleven.

Groene oases
Wie tijdens zijn verblijf in Barcelona de behoefte heeft om eventjes aan alle drukte om zich heen te ontsnappen, kan altijd een bezoek brengen aan één van de vele groene stadsparken en heuvels die Barcelona te bieden heeft. Heb je je wandelschoenen aangetrokken, dan kan je de route van de drie stadsheuvels van Barcelona lopen, de Tres Turons: de Turó de la Rovira (met het bekende uitkijkpunt Bunkers del Carmel), de Turó del Carmel (waar het Park Güell te vinden is) en de Turó de la Creueta del Coll (bekend om het openluchtzwembad dat er in de zomer opengaat en de sculptuur van Eduardo Chillida).
Andere groene oases waar het altijd goed vertoeven is, zijn de nieuw geopende bar van La Central, een groene oase middenin El Raval, en Pinhan Cafe, gelegen in het chique gedeelte van Barcelona in het Turó Park.

Meer inspiratie en tips buiten de gebaande paden vind je terug op de online reisgids/blog van Marta Rubio.

Ontdek nog meer artikels over ...