Coffee&Crumble

Een man die van zijn voorliefde voor hout zijn beroep kon maken en een vrouw die verzot is op koffie. Laat deze twee passies samenvloeien en je krijgt Coffee&Crumble als eindresultaat. Het initiële idee van een houten toonzaal met een klein koffiehoekje escaleerde tot een karaktervol koffiehuis op een eerder verborgen plekje in Aalst. Terwijl het buiten pijpenstelen regent, zorgt het volledig houten interieur voor een warme gloed en een gezellige sfeer. Oude jute zakken vol koffiebonen werden gerecycleerd tot zachte stoelkussentjes en een zithoek van tijdloze fauteuils. De vrouw die achter de koffiebar staat, heeft zich tot een echte barista ontplooid. Dat koffie voor haar intussen geen geheimen meer kent bewijzen de ‘speciallekes van het huis’ op de menukaart. Een lijstje vol hippe versies van de latte macchiato die zelfs de niet latte fans toch doen zwichten. Met als klein tipje van de sluier: romige melk met een warmkruidige kaneelsmaak afgewerkt met een pikante toets van chili en gember. Naast koffie kun je er ook terecht voor huisgemaakte limonades, ontbijt, en bagels als lunch.
Keizersplein 21bis – Sinds 11 juni kun je terug terecht voor de ‘speciallekes’ met een gebakje bij Coffee&Crumble. Reserveren is niet nodig, al zal de zaak wel minder beschikbare plaatsen kunnen aanbieden door de maatregelen. De menukaart kun je alvast online raadplegen.

Utopiacafé

In 2018 opende de nieuwe bibliotheek Utopia in Aalst voor de eerste keer zijn deuren. De openingsvierdaagse werd een echte volkstoeloop waarbij zelfs mensen van buiten Aalst stonden te springen om lid te worden. Utopia werd al snel het paradepaardje van de Aalsterse stad. Zijn schoonheid ging aan geen enkele Vlaamse burger onopgemerkt voorbij en viel na een succesvol eerste jaar welverdiend in de prijzen. Maar Utopia is meer dan enkel een bibliotheek. Het biedt onderdak aan de Academie van Podiumkunsten, het is een stille ruimte voor studenten tijdens de blokperiode, en er is het Utopiacafé. Het Utopiacafé bevindt zich op het gelijkvloers van de bibliotheek en is een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Je kunt er gezellig een koffietje drinken tijdens het lezen van een boek of binnenstappen voor een lekkere lunch. Bovendien wordt er iedere zaterdag een utopisch ontbijt en brunch geserveerd waarbij je zelf het lekkerste op je bord schept van het rijkelijke buffet.
Utopia 1 – Vanaf 17 juni ontvangt het team van Utopia je terug met open armen en veel enthousiasme. De zitcapaciteit zal beperkter zijn en de menukaart wordt aangepast. Voor het ontbijt- en lunchbuffet moet je reserveren.

Aalst
Utopia
Utopia
Met behulp van een lepeltje breekt de bruin-oranje suikerlaag in stukken waardoor het witte smeuïge melkschuim zich stilaan blootgeeft

De Bevoorrading

In het hart van Aalst bevindt zich de Cimorné. Een uitzonderlijke ontmoetingsplaats in een historisch kader, een broedplaats voor vakmanschap en creativiteit. De centrale partner is de Fietserij, waar je terechtkunt voor fietsverhuur, -verkoop en -herstellingen. Wat essentieel is voor iedere fietser is een stevige bevoorrading. Uitbaters Jan en Sven zorgen er met veel plezier voor dat je geen honger of dorst hoeft te lijden. Geniet in een gemoedelijke sfeer van een dampende kop koffie, een dosis snelle suikers of een croque gemaakt door de enige echte ‘Chef Krok’. Het leuke is dat alles in het teken staat van de fiets. Kinderen crossen heen en weer over de grote houten wielerpiste en oude foto’s en gesigneerde wielertruitjes decoreren de muren. Lichtgevende fietswielen verlichten de tafels, en de stoelen en muurtegeltjes dragen de kleuren van de regenboogtrui. De ‘Flandrien plank’ en het ‘Flandrien ontbijt’ pronken op de menukaart en het geluid van fietsen die gerepareerd worden weerklinkt op de achtergrond. Een afgewerkt totaalplaatje dat volledig aansluit bij de uitstraling van de Cimorné.
Alfred Nichelsstraat 14 – Op 8 juni opende Cimorné de deuren voor het publiek. Voor de heropening voegden de uitbaters nieuwe iced coffees en cocktails made by Thomas Cruise toe aan de kaart. Hun slogan luidt nu: Wat je met tien doet, doe je beter! (Naar aanleiding van de maximum regel van 10 personen per tafel.)

Philimonius

Philimonius is de enige specialty coffee bar in Aalst met een kaart vol unieke huisgemaakte bereidingen. Je kunt hier onder meer proeven van de wereldvermaarde barraquito van de Canarische eilanden of de exclusieve Latte macchiato “Crème Brûlée”. Een zoete latte met een scheutje crème brûléesiroop dat zich schuilhoudt onder een krokant gebrand korstje. Met behulp van een lepeltje breekt de bruin-oranje suikerlaag in stukken waardoor het witte smeuïge melkschuim zich stilaan blootgeeft. De suiker knettert in de mond en laat je volledig wegsmelten alvorens het glas aan de lippen te hebben gezet. Philimonius is trouwens meer dan enkel een koffiebar. Het is ook een winkel en online shop wat zorgt voor een uniek concept in centrum Aalst. Gekleurde pantoffels en sjaaltjes samen met een rekje Happy Socks trekken de aandacht bij het binnenstappen. De schappen zijn gevuld met koffiekoppen, flessen Gimber, en vooral een hele reeks boeken die aanlokkelijk zijn om eens door te bladeren. Rondsnuffelen doorheen het interieur en genieten van een geurende tas koffie in de ‘cosy corner’. Daarvoor kom je naar Philimonius.
Louis D’Haeseleerstraat 8 – Philimonius werkt momenteel met takeaway optie maar door de beperkte zitmogelijkheden hebben ze besloten om de deuren nog even gesloten te houden voor bezoek. Het winkeltje is terug open, dus ga zeker een kijkje nemen!

De Bevoorrading
De Bevoorrading
Philimonius
Philimonius

De Prins Drinkt Koffie

De Prins Drinkt Koffie is een rustige plek in een zijstraatje aan de rand van het centrum van de stad. Een koffiespot voor alle leeftijden waar een gemengd publiek aan coffeelovers de ruimte vult. Alle stoelen aan de toog zijn bezet en er hangt een vrolijke, enthousiaste sfeer in de lucht. Het brengt een zeker cafégevoel met zich mee, een trigger om hier iets langer te blijven plakken en toch nog iets bij te bestellen. Typerend voor het interieur is de dikke houten boomstam voor de toog die de rust van de natuur door het gebabbel heen doet wederkeren. Onder toeziend oog van een geschilderde John Lennon maak je een keuze uit de menukaart. Een veelzijdige kaart die aantoont dat de prins meer drinkt dan enkel koffie. De prins is ook verzot op thee, drinkt al graag eens een kop ‘straffe kaffe’ en heeft af en toe ook eens een hongertje, dat gestild kan worden met een stuk taart van Julie’s house of een gezond ontbijt. Als kers op de taart zegt de prins zijn klanten vaarwel in het Aalsters dialect. Weir zing eir geiren vedrom.
Geraardsbergsestraat 2 – Vanaf maandag 15 juni opent De Prins Drinkt Koffie zijn deuren voor jullie. Voor een stukje taart van Julie’s house of een heerlijke iced coffee (of een kop dampende koffie op de regenachtige dagen) hoef je niet te reserveren, maar wel rekening te houden met een beperkter zitaanbod.

Door Katrien Mergan.
Update: Sharon Vercauteren.

De Bevoorrading
De Prins Drinkt Koffie
De Prins Drinkt Koffie

Ontdek nog meer artikels over ...