We starten onze dag doorheen de Maasvallei met een roadtrip van twee uur. Het is heerlijk cruisen op de weg terwijl de ochtendzon, die door de voorruit glinstert, onze gezichten verwarmt. Aangekomen in Maaseik huren we twee fietsen bij fiets- en vespaverhuur Maro, waar we een eerste kennismaking krijgen met het o zo charmante accent. We beginnen onze fietstocht met een verkenning van de Maasdorpen Maaseik en Aldeneik. Pittoreske uitzichten verzekerd. Onderweg komen we een groep actieve senioren tegen. Ze genieten van de onverwachts zonnige dag op hun elektrische fietsen. Twee rasechte Maaseikenaars zitten relaxed aan de oever van een meer, te wachten tot hun vislijn een teken van leven geeft. Een man in knap kostuum laat zijn hond uit. De chocoladebruine viervoeter rent met een kinderlijk enthousiasme doorheen de beken. Het leven in de Maasvallei staat net zoals de flora, in bloei. Op weg naar Kessenich passeren we de grens van Ophoven en Geistingen. Schattige dorpen die zich door de jaren heen tot een waar fietsparadijs hebben ontpopt.

De prachtige lichtbruine, soms muisgrijze vacht blinkt in de weerspiegeling van de zon

Geheel onverwachts spotten we een parel van formaat. Een rozentuin die je verrast met zijn overvloed aan kleurschakeringen en verschillende zoete parfums. De eigenaar vertelt vol passie over zijn rijkdom, zijn twee dochters en zijn gelauwerde rozenknoppen. ‘Kijk dan, dit is toch een feest om naar te kijken?’, vraagt hij retorisch. En ja, dat is het zeker. We zetten onze tocht verder richting De Smakerij waar we de lokale Maaslenjer proeven. Een bier dat vol van smaak en fruitig is, en dat je smaakpapillen verbaast met frisse toetsen. In Ophoven nemen we de veerpont die ons in een mum van tijd aan de grensoverschrijdende overkant brengt. Door Ohé en Laak banen we ons een weg richting de Maasbrug, waar een kudde Konikpaarden zich thuis voelt. De prachtige lichtbruine, soms muisgrijze vacht blinkt in de weerspiegeling van de zon. De kleine paarden herken je onmiddellijk aan de zwarte lijn die langs hun ruggengraat loopt. Ze grazen rustig verder, terwijl wij onze dag afsluiten met een lekker glaasje Maaseikse wijn.

Dit zijn onze toptips in Rivierpark Maasvallei

De Sjeiven Dörpel
In de Sjeiven Dörpel vind je alles in één: familiehotel, café en brasserie. De huisbereide oer-Belgische gerechten in combinatie met het karakter van de gerenoveerde vierkantshoeve; de Sjeven Dörpel ademt nostalgie.
Leeuwerikstraat 74, 3680 Maaseik

Restaurant Bienvenue
Hier proef je van de lekkerste en kleurrijkste kunstwerkjes. De ingrediënten worden met bijzonder veel liefde en smaak bereid, in het hart van Maaseik.
Markt 20, 3680 Maaseik

Restaurant Le Bouchon
Een klein restaurant, een traditionele keuken, een gezellige sfeer. In Le Bouchon geniet je van sappige vlees- en visgerechten, recht van op de grill.
Bosstraat 3, 3680 Maaseik

Fiets- en vespaverhuur Maro
Kwaliteit, service en die typerende Limburgse gastvrijheid. Het is een plezier om hier je fiets te huren.
Jagersborgweg 13, 3680 Maaseik

Botel Harbour
In Botel Harbour logeer je, zoals je al kunt raden, op een boot. De avonturiers die eens wat anders willen, zitten hier aan het juiste adres. Wandelaars of fietsers genieten er van de regionale keuken.
Agropolis Park 102, 3640 Kinrooi

B&B Amitié
Dineren en overnachten in de Maasvallei met een vleugje Provence? Bij Amitié word je met Franse chaleureuse flair verwend. Chef-kok Yves brengt pure gerechten, geserveerd met een overvloed aan passie.
Maasstraat 55, 3640 Kinrooi

Rosarium Geistinger Landhoff
Dit verborgen pareltje is een van de 200 mooiste rozentuinen van heel Europa! We kunnen je alvast verklappen dat je je hier niet in België waant, maar in de tropische tuinen van Costa Rica.
Beekstraat 13, 3640 Kinrooi

De Smakerij
Een winkel en café in één waar je proeft van de verschillende regionale delicatessen. Vers gesneden ham, een fris biertje en de stralende zon. Wat wil een mens nog meer?
Venlosesteenweg 403 E, 3640 Kinrooi

Voetgangers- en fietspont Ophoven – Ohé en Laak
Voor 1,20 euro meer je in een wip aan in Nederland, met fiets en al. Van 6 april tot en met 27 oktober geniet je van een grensoverschrijdende fiets- of wandeltocht. Vertrek aan knooppunt 22 in Kinrooi op het fietsroutenetwerk.

Meer info?
www.rivierparkmaasvallei.eu

Tekst en foto’s: Jill Kempenaers.

Ontdek nog meer artikels over ...