Het Centraal Station is het ideale vertrekpunt: niet alleen is het centraal gelegen, het is ook één van de architecturale iconen van Antwerpen, en niet voor niets wereldberoemd. Volg je neus en kies één van de 4 windrichtingen, of volg deze tips en kies één (of meerdere) van deze categorieën.

Vergaap je aan Unesco Werelderfgoed
In Antwerpen vind je maar liefst 5 plekken die zijn opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. De minst bekende is waarschijnlijk het Begijnhof, gelegen in de Universiteitswijk. Kasseistraatjes, schattige huisjes, een kerkje en zelfs een boomgaard maken van het Begijnhof een echte oase in de binnenstad. Aan de gezellige Vrijdagmarkt vind je Museum Plantin-Moretus, waar de uitgeversfamilie Plantin-Moretus woonde en hun drukkerij uitbouwde tot imperium.
De 2 klassieke blikvangers van Antwerpen – het stadhuis en de 123 meter hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal – vind je op minder dan 200 meter van elkaar. Het stadhuis is één van de eerste voorbeelden van de renaissance in de Lage Landen, en de kathedraal is het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. Tot slot mag je buiten de stad zeker Huis Guiette van Le Corbusier niet missen: het is het enige bewaarde gebouw van Le Corbusier in België.

Het nieuwe Havenhuis werd ontworpen door Zaha Hadid Architects en doet, vooral ‘s avonds wanneer de lichten branden, denken aan een fonkelende diamant

Ontdek verborgen plekjes
Bij Antwerpenaars bemind, bij bezoekers vaak nog onbekend: de Vlaeykensgang. Dit 16e eeuws steegje met authentieke achterhuizen spreekt tot ieders verbeelding. Een fan van fotogenieke stegen? Dan is de centrale doorgang van het Felixpakhuis de ideale locatie voor jouw volgende snapshot. En ook de Voetgangerstunnel zal het goed doen met zijn originele houten roltrappen en art-decostijl.
In een zijstraat van de Meir ligt de net gerestaureerde Handelsbeurs, een wondermooi gebouw met een enorme historische waarde. Als je trouwens over die Meir loopt, kijk dan eens omhoog. Ook daar zijn prachtige kunstwerkjes te vinden!

Bewonder pareltjes van internationale architecten
Ook op vlak van moderne architectuur blijft Antwerpen niet achter. Het nieuwe Havenhuis werd ontworpen door Zaha Hadid Architects en doet, vooral ‘s avonds wanneer de lichten branden, denken aan een fonkelende diamant. Vlakbij kregen de vroegere Red Star Line gebouwen een make-over en futuristische toren van het Amerikaanse architectenbureau Beyer Blinder Belle Architects and Planners.
Aan de andere kant van de stad staat het nieuw Gerechtsgebouw, ook wel het Vlinderpaleis genoemd, te blinken. Het werd ontworpen door Richards Rogers, de architect die ook het Centre Pompidou in Parijs en de Millennium Dome in Londen realiseerde. Achter het Gerechtsgebouw rijst de opkomende wijk Nieuw Zuid uit de grond, waar niet alleen Belgische architect en designer van het jaar 2016 Vincent Duysen, maar ook Italiaanse, Zweedse, Zwitserse en Duitse architecten hun talenten toonden.

Volg een architecturale wandeling
Neem de tram richting Zurenborg, waar je in de Cogels-Osylei en omringende straten kan genieten van indrukwekkende villa’s van het begin van de vorige eeuw, en meer te weten komt over de buurt tijdens de Zurenborg wandeling.
Of spring op je (huur)fiets en volg de architectuur fietsroute waarop je onder andere het beroemde huis van Renaat Braem, de bijzondere Parkbrug, en het huis van Panamarenko tegenkomt.

Meer inspiratie op:
www.antwerpenstraalt.be
www.visitantwerpen.be

Ontdek nog meer artikels over ...