Wanneer collega’s of vrienden vragen wat voor mij het summum van gastronomie is, dan antwoord ik niet Noma of Quique Dacosta. Écht genieten, dat is een plek zoeken op het terras van een almhut na een wandeling op de bergpaden en langs de panoramaroutes van Vorarlberg. Wanneer de ober dan breed lachend verschijnt met een Jausenplatte, een gespritzter appelsap en een Obstler (of twee), dan word ik een gelukkig mens. Dát is voor mij het synoniem van geluk, met de neus in de zon, alleen maar blije mensen, en een eerlijke maaltijd met producten die in sommige gevallen zo lokaal zijn dat ze gewoon in de almhut zelf worden gemaakt. Veel meer terroir kun je als Vlaamse lekkerbek niet willen: brood, eieren, jam, ham en spek worden ter plaatse geproduceerd. Melk, boter en kaas komen uit het kleine kaasfabriekje in het dal. De koeien hebben dan vaak al een paar maanden van het malse gras gegeten op de alm, net naast de almhut.

© Österreich Werbung / Harald Eisenberger
Vorarlberg
© Serfaus-Fiss-Ladis / danielzangerl.com
De weg van de Auenhütte kun je ook met een kinderwagen afleggen

Gauertalhaus

Het Gauertalhaus bevindt zich op een relatief beperkte hoogte van 1.250 meter, in het bij momenten onwerkelijk mooie Rätikon. Lebensgefühl beleven in Vorarlberg is niet alleen wandelen en eten, maar ook gewoon de tijd nemen om te genieten van het spectaculaire uitzicht. Op het grote zonneterras bestel je regionale keukentoppers, en als je in de met een BIO-label bekroonde hut overnacht, kun je een heerlijk ontbijt voor tien euro en een avondmaal voor maar 17 euro extra boeken.

Neue Heilbronner Hütte

De Neue Heilbronner Hütte bevindt zich met een hoogte van 2.320 meter wat hogerop, maar is niettemin al in 2,5 uur te bereiken van aan het parkeerterrein aan het Zeinisjoch. Daardoor is dit een meer dan interessante wandeltocht voor families met kinderen.
De lekkernijen starten al om 6u in de vroege ochtend, al raden we aan om de beroemde Montafoner Marend (met aardappelen in de schil, spek en lokale bergkaas) pas ná de wandeling te bestellen. Open tot begin oktober!

Alpe Melköde

Prima wandeling voor wie niet over de állerbeste conditie beschikt maar toch het Alpienes Lebensgefühl wil ervaren. De Alpe Melköde is ideaal voor een lichte wandeling. De hut beschikt zelfs over een eigen kaasmakerij, en je kunt er vanzelfsprekend verse boter, yoghurt en de alom geprezen bergkaas proeven. Tip voor ouders van kleine kinderen: de weg van de Auenhütte kun je ook met een kinderwagen afleggen.

Vorarlberg
Alpenmosaik Montafon Erlebnisraum Rätikon © (c) Montafon Tourismus GmbH / Andreas Haller
Die Scheidseen mit der Heilbronner Hütte © Montafon Tourismus GmbH / Andreas Haller

Freiburger Hütte

De Formarinsee en de bekende Roten Wand zijn referentiepunten in Vorarlberg. De gezellige Freiburger Hütte is een geschikte startplek voor wandeltochten, maar ook wie wil mountainbiken, klimmen en klauteren of vissen, zal de almhut graag als epicentrum gebruiken.
Op het zonnige terras met wonderlijke blik op de Verwall- en Rätikongruppe en Formarinsee geniet je van lokale lekkernijen, zoals de beroemde Brettljause, Kässpätzle en Topfenschmarrn. De calorieën wandel je er netjes weer af op de terugtocht.

Wormser Hütte

Hüttenkulinarik is geen nieuw verschijnsel. De almhut is van oudsher een plaats waar de lokale boeren en ambachtslui hun producten maken en verkopen. Vele hutten zijn tientallen jaren oud, en werden de voorbije jaren gemoderniseerd met respect voor de traditie. Neem nu de Wormser Hütte in Montafon, op een hoogte van 2.305 meter. De huisbereide Apfelstrudel is een gerecht waarvoor mensen speciaal naar de hut willen wandelen. Zeg dat wij je gestuurd hebben.

Fluchtalpe im Wildental

Hadden we het over decennia? In het betoverende natuurpark Wildental vinden we op een hoogte van 1.390 meter de Fluchtalpe, een boerderij die al in een oorkonde uit het jaar 1601 wordt vernoemd! Ook eeuwen geleden konden de inwoners al genieten van het zicht op de majestatische Kanzelwand.
De Fluchtalpe werkt nog steeds als boerderij. En dat kun je er zelf elke dag in zomer en nazomer proeven. Met liefde. En traditie.

Schwarzwasserhütte

In het Schwarzwassertal treffen we tot slot de gelijknamige Schwarzwasserhütte aan, op een hoogte van 1.620 meter. De hut werd in 1914 als skihut gebouwd en door de jaren heen telkens weer uitgebreid en vernieuwd. Op het zonneterras geniet je van het uitzicht en de lokale lekkernijen waarvoor alleen de Oostenrijkers het geweldige woord Hüttenschmankerln kunnen hebben uitgevonden. De Jausenplatte, met kaas, spek, ham, worst, gepekelde groenten, mosterd, brood en boter. Half appelsap – half spuitwater, liefst in een halfliterformaat. En een Obstler, of twee. Om het Lebensgefühl compleet te maken.

Inspiratie gevonden om zelf Lebensgefühl te ervaren in Vorarlberg? Deze website is een uitstekend startpunt!

(foto bovenaan: © Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki)

Vorarlberg
Bergsee Formarinsee © (c) Lech Zürs Tourismus GmbH
Wormser Hütte © Montafon Tourismus GmbH / Andreas Haller
Wildental Kleinwalsertal Ebike / Alpe Kuhgehren © Spalder Media Group
c) Gasteinertal Tourismus GmbH / Christoph Oberschneider

Ontdek nog meer artikels over ...